BARTIN'DA YENİ ADLİ YIL TÖRENLE AÇILDI
Yeni adli yıl açılışında avukatların mesleğin sorunlarına ve çözümüne dair beklentilerini dile getiren Bartın Barosu Başkanı Avukat Ferhat Parlatır, 'Bir yanda mesleğe kabulde sınav sistemi getirilirken diğer yanda kaliteli bir hukuk eğitimi sunamayan ve sayıları her gün giderek artan hukuk fakülteleri açılması büyük bir çelişki olup, ayrıca ekonomik sorunlar avukatlık mesleğinin geleceğini tehdit eder hale gelmiştir' dedi.
Tüm yurtta olduğu gibi Bartın’da da yeni adli yıl törenle açıldı. Cumhuriyet Meydanındaki törende Bartın Barosu Başkanı Avukat Ferhat Parlatır, tüm meslektaşları adına Atatürk Anıtına çelenk sundu. Bartın Barosundaki tüm avukatların katıldığı törende Saygı Duruşunda bulunulup İstiklal Marşı okunurken Başkan Parlatır meslektaşları adına yeni adli yılda avukatların mesleğin sorunlarına ve çözümüne dair beklentilerini dile getirdi.
“Ne mutlu zafer ruhunu yaşayan, yaşatanlara”
Sözlerine 30 Ağustos Zafer Bayramının 99. yılını kutlayarak başlayan Ferhat Parlatır şunları söyledi:
"Öncelikli olarak iki gün önce yurdun her köşesinde büyük bir coşku ile kutladığımız zafer bayramımız bir kez daha kutlu olsun diyoruz. Emperyalist işgalci güçlere karşı kazanılan Zaferin Başkumandanı , Demokratik, laik, çağdaş Türkiye Cumhuriyeti'nin baş mimarı ,Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ü , silah arkadaşlarını, vatan uğrunda can veren şehitlerimizi sevgi saygı ve minnetle anıyoruz. Büyük Taarruzun 99. Yılında ne mutlu zafer ruhunu yaşayan, yaşatanlara diyoruz.
“Mücadele ettiğimiz sorunlar çözüme kavuşturulamadan yenileri eklenmektedir”
Yasal zorunluluk düzenleme kaldırılmış olsa da Bartın Barosu olarak adli tatil uygulaması var olduğu sürece Adli Yıl Açılış Törenlerini her yıl olduğu gibi düzenlemeye devam edeceğiz. Her adli yıl açılışında, bireylerin temel hak ve özgürlüklerinin ve adalet mücadelesinin esaslı unsuru olan avukatların, mesleğin sorunlarını ve çözümüne dair beklentileri dile getiriyoruz. Mücadele ettiğimiz sorunlar çözüme kavuşturulamadan yenileri eklenmektedir. Bir yanda mesleğe kabulde sınav sistemi getirilirken diğer yanda kaliteli bir hukuk eğitimi sunamayan ve sayıları her gün giderek artan hukuk fakülteleri açılması büyük bir çelişki olup, ayrıca ekonomik sorunlar avukatlık mesleğinin geleceğini tehdit eder hale gelmiştir.
“Avukatın taraf değil, vekil olduğu unutulmamalıdır”
Avukatlık mesleğinin faaliyet alanı daraltılmamalıdır. Alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemlerinde vatandaşların hak kaybı uğramaması için mutlaka avukatın süreçte etkin hale getirilerek, vatandaşlara hukuksal destek sağlayacak yasal düzenlemelere ihtiyaç bulunmaktadır.Sürekli kanun içerisindeki değişiklikler; hakimlerin kısa sürede görev ve görev yeri değişiklikleri; istinaf kanun yolu düzenlemesi yargılama süresinin uzamasına yol açmakta olup ayrıca yargı harç ve masrafları yüksekliği de vatandaşın dava açmaktan hakkını aramakta düşündüren hatta alıkoyma aşamasına kadar getirmektedir. Avukatlar kamu hizmetini icra ederken sözlü ve fiziksel saldırılara maruz kalmaktadır. Avukat, boşanmanın sebebi , işten çıkarılmanın sebebi , ceza dosyasının, borcun sebebi değildir. Avukat, taraf değil; vekil olduğu unutulmamalıdır.
“Savunma makamı olmadan yargılamadan bahsedilemez”
Avukatlar soyut iddialar ile soruşturma ve kovuşturmalara maruz bırakılmamalı; yasal düzenlemeler ve yargı görevlisi olduğu unutulmamalı, iftira atarak mesleğin itibarını zedeleyenlere cezai soruşturmalar resen yürütülmelidir. Özetlemek gerekirse avukatları güçsüzleştirerek etkisiz kılmak, avukatlık mesleğini ise itibarsızlaştırmak ; güçlü ve bağımsız savunmayı çökerterek yargının işlevsizliğine hukuk devleti ilkesinin anayasa metni üzerinde kalmasına neden olacağı unutulmamalıdır.Savunma makamı ne kadar etkin ve güçlü ise en adil kararların çıkacağı şüphesizdir. Savunma makamı olmadan yargılamadan bahsedilemez. Yeni adli yılda da Bartın Barosu olarak insan haklarına, hukukun üstünlüğüne yargı bağımsızlığına, savunma hakkına sahip çıkmaya devam edeceğiz, her daim üstünlerin hukukunu değil hukukun üstünlüğünün yanında olacağız.”