BARTIN'DA ÖZEL EĞİTİM KAMPÜSÜ İÇİN KOLLAR SIVANDI

Bartın'daki özel eğitim öğrencilerinin kapsamlı bir şekilde özel eğitim alabilmeleri adına bir özel eğitim kampüsü kurmak istediklerini açıklayan İl Milli Eğitim Müdürü Oğuzhan Acar, projeyi Bartın ziyareti esnasında Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'a ilettiklerini söyledi. Özel eğitim kampüsüyle ilgili birkaç yer tespitinin yapıldığını ifade eden Müdür Acar, konunun projelendirilip Milli Eğitim Bakanlığına sunulacağını kaydetti. Bartın'da derslik başına düşen öğrenci sayısı 16, öğretmen başına düşen öğrenci sayısın da 12 oluğunu belirten Acar, öğretmen eksiklerinin ise olmadığını vurguladı.

BARTIN'DA ÖZEL EĞİTİM KAMPÜSÜ İÇİN KOLLAR SIVANDI

 

İl Milli Eğitim Müdürü Oğuzhan Acar, “Eğitimde 2023 Vizyonu” çerçevesinde Bartın eğitimindeki son durumu değerlendirdi. Bartın’da, 16 adet anaokulu, 62 adet anasınıfı, 65 adet ilkokul, 45 adet ortaokul, 35 adet lise ve 15 adet bağlı kurum olmak üzere toplamda 161 adet okul ve eğitim alan 29 bin 140 öğrenci olduğunu ifade eden Müdür Acar “İlimiz Bartın’da, 16 adet anaokulu, 62 adet anasınıfı, 65 adet ilkokul, 45 adet ortaokul, 35 adet lise ve 15 adet bağlı kurum olmak üzere toplamda 161 adet okul ve kurumumuz ile eğitim öğretime devam edilmektedir. Bu öğretim kademelerinde anaokuluna devam eden 886, anasınıfına devam eden 1217, ilkokula devam eden 8666, ortaokuluna devam eden 8799 ve liseye devam eden 9572 öğrencimiz olmak üzere toplamda 29.140 öğrencimiz bulunmaktadır. Bu öğrencilerimize eğitim veren toplam 2364 öğretmen ve yöneticimiz bulunmaktadır” dedi.

“Derslik başına düşen öğrenci sayısı 16, öğretmen başına düşen öğrenci sayısı 12”

Bartın’da derslik başına düşen öğrenci sayısı 16, öğretmen başına düşen öğrenci sayısın da 12 oluğunu ve bu rakamın Türkiye ortalamasının altında olduğunu kaydeden Oğuzhan Acar şöyle devam etti:

“Bu sayılardan yola çıkarak Bartın ilimizde, derslik başına düşen öğrenci sayısı 16, öğretmen başına düşen öğrenci sayısı ise 12’dir. Ülkemizdeki pek çok ile göre bu konuda son derece avantajlı durumda olduğumuzu söylemek mümkündür.

“2 bin 290 öğrenci özel eğitim alıyor”

Bunun yanı sıra, ilimizdeki özel eğitime muhtaç öğrencilerimizin sayısının da oldukça yüksek olduğu bir gerçektir. İlimiz genelinde özel eğitime muhtaç öğrencilerimizin sayısının da oldukça yüksek olduğu bir gerçektir. İlimiz genelinde özel eğitime muhtaç öğrencilerimiz toplam öğrencilerimizin yüzde 8’lik kısmını oluşturmaktadır. Toplam 2 bin 290 öğrencimiz 2 adet özel eğitim kurumunda ve 7 farklı okulumuz bünyesindeki özel eğitim alt sınıflarında eğitim almaktadırlar.”

Mesleki Eğitimde 1.000 Okul Projesi

Bartın’da yürütülen projeler hakkında da bilgi veren Acar, şunları aktardı:

“Projenin odağında, mesleki eğitimde son yıllarda yaşanan iyileşmenin tüm meslek okullarımıza yaygınlaştırılması ve mesleki eğitimin kalitesinin artırılması yer alıyor. İlimizde dört meslek lisesini kapsayan proje ile: Okullarımızda çok boyutlu olarak desteklenmesi, öncelikle okul yöneticilerimize ve öğretmenlerimize yönelik eğitim programları uygulanması, okulların fiziki altyapısının güçlendirilmesi, yeni laboratuarlar yapılması ve mevcutlarını güçlendirilmesi,  tüm okullarımıza kütüphane yapılması, öğrencilerimizin temel ve akademik beceri eksikliklerini telafi etmeye yönelik destek eğitim programları uygulanması ve öğrencilerimizin kişisel gelişimlerini desteklemeye yönelik farklı  destek programlarının uygulanması hedeflenmektedir.

Meslek Lisesi Öğrencileri Ailelerimizle Buluşuyor Projesi Etkinlikleri

Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğüne bağlı okul ve kurumlarda öğrenim gören öğrencilerin; öğretmenleriyle birlikte, okulun bulunduğu mahallede, bulunmadığı takdirde sırasıyla ilçede veya il içinde tespit edilen belirli sayıdaki ihtiyaç sahibi yoksul veya muhtaç durumdaki kişilerin; evlerinin bölümlerinin küçük bakım ve onarımlarının, evlerinde bulunan kullanılamaz veya eskimiş durumdaki  eşyalarının tamir ya da değişim gerektiren küçük onarımlarının, hayatlarını kolaylaştırıcı bilgilendirme ya da yardımların, onları sevindirecek, mutlu edecek maddi ya da manevi dokunuşların toplum hizmeti kapsamında belirli bir plan ve proje dahilinde yerel imkanlarla yapılmasını sağlamaktır.

Çalgı Aletleri Yapım Atölyesi

Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğüne bağlı okul ve kurumlarda öğrenim gören 9, 10, 11. Sınıf öğrencilerine yönelik yetenek seçme sınavıyla öğrenci alan bir projedir. Seçme sınavı Eylül ayında olup müzik kulağı, el becerisi ve resim okuma yeteneğine göre seçme işlemi yapılacaktır. Haftada 2 gün 2 saat eğitim alacak öğrenciler 2 yıl süreyle projeye devam edeceklerdir. Proje sonucunda öğrencilerimiz çalgı aletleri yapımını öğrenerek mesleki kariyerlerine devam
edebileceklerdir.

Din Öğretimi

"Örgün Eğitimle Birlikte Hafızlık Projesi" kapsamında İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile İl Müftülüğü arasında bir protokol imzalanmıştır ve Merkez imam Hatip Ortaokulunda 2021-2022 Eğitim-Öğretim yılından itibaren isteyen öğrencilerimiz akademik derslerinden geri kalmadan hafızlık eğitimlerini tamamlayabileceklerdir.

Hayat Boyu Öğrenme

Bu Yaz Kursa Gitmeyen Kalmasın" kampanyasıyla il genelinde yaz kurslarımız açılmıştır. "Öğrenen Mahalle" uygulaması kapsamında 27 okulumuz 2021-2022 Eğitim öğretim yılından itibaren Hayat Boyu Öğrenme Merkezi haline dönüştürülecektir.”  

“Bartın’daki özel öğrenciler için eğitim kampüsü”

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un Bartın ziyaretinde özel öğrenciler için eğitim kampüsü projesinin de gündeme geldiğini kaydeden Oğuzhan Acar, şöyle devam etti:

 “2023 eğitim vizyonunda belirlenen ilkeler doğrultusunda yeni bir eğitim ve okul teorisi oluşturuluyor. Salgın ve uzaktan eğitim nedeniyle okulun anlamı ve önemi üzerinde daha derin ve kapsamlı düşünmeye başladık. Telafide ben de varım programı ile birlikte özlediğimiz sosyal ortamlara da kavuşmanın heyecanını da bize yaşattı. Türkiye’de öğrenci sayısını baz aldığımızda özel eğitim öğrencilerinin oranı Türkiye’de yüzde 3-3,5 seviyelerinde Bartın’da ise bu seviye biraz yüksek. Yüzde 8 bandından bulunuyor. Bundan dolayı da bizler özel eğitim öğrencilerimize nasıl daha farklı bir eğitim verebiliriz gayretindeyiz. O yüzden Sayın Bakanımızın ziyaretinde Sayın Valimiz sunumlarında şunu söylediler. Bartın ilimizde özel eğitim öğrencilerimizin eğitim alabileceği çok kapsamlı bir kampüs kurmak istiyoruz dediler. Bu kampüsler Türkiye’nin değişik yerlerinde var. Bu kampüslerde işitme engelli öğrenciler için ayrı bir bina ayrı bir konsept, görme engelli öğrenciler için ayrı, fiziksel yetersizlik için ayrı bir faaliyet, içerisine midilli atlarının olduğu, yüzme havuzlarının olduğu kapsamlı bir kampüs planındayız. Şu anda proje aşamasında yer tespitleri yapılıp gerekli yazışmalar yapıldıktan sonra inşallah Bartın’ımıza hizmet edecek bir özel eğitim kampüsümüz olacak.

“Eğitim alanında çok güzel şeyler oluyor”

Bartın’da eğitim alanında çok güzel şeyler oluyor. Mesela Bakan beyin açılışını yaptığı Fuat Sezgin Meslek Lisemizde motor bölümü, yenilenebilir enerji ve elektrik elektronik bölümü var. Bu okulumuz sınavla öğrenci alan bir okulumuz ve her sene 100 öğrenci kapıdan geri dönüyor. Her sene kapasiteyi artırma, öğretmen bulma ve alan açma derdindeyiz. Bu öğrenciler bu bölümlerden mezun olduklarında inanın servisler öğrencileri anında kapıyor. Bu bölümlerden mezun olacak çocuk klasik elektrikçi anlayışıyla değil, akıllı binalar, sensörler, yüz okuma tekniklerini öğreniyorlar ve işleri hazır. Yine motor bölümünde okuyan öğrenciler mezun olduklarında bir aracın motorunu söküp takabiliyor. Iş makinelerinin tamiratını, LPG montajı yapabiliyorlar. Ayrıca hem kendilerine katkı sağlamak hem de okullarının döner sermayelerine katkı sağlamak adına şu anda bir arabanın alt takımını, elektrik donanımını, LPG montajını ve rot balans ayarını okulumuz yapabiliyor. Devlet kurumlarındaki resmi araçlara da protokol kapsamında hizmet veriyoruz. Okulumuzda yine kimya bölümü açıldı. Şu anda günlük 4 ton kimyevi madde üretecek kapasitemiz var.

“Öğretmen eksiğimiz yok”

25 Haziran tarihinde Bakanımız Bartın’a geldi. En son Milli Eğitim Bakanı Bartın’a 2005 yılında gelmişti. Bizim için bu ayrı bir güzellik oldu. LGS’de pandemiye rağmen akademik başarımız geçen yıllara göre artmış durumda. Bartın eğitim camiası olarak öğretmen eksiğimiz yok. Tek eksiğimiz şu; Öğretmenlerimizin moral, motivasyonunu yüksek tutup onları pozitif manada etkileyip, içerisindeki enerjiyi açığa çıkararak Bartın eğitim camiası olarak ülkede adımızı duyurmak. Bakanımız bize burada şunu söyledi: “Ben ilinize gelmeden önce araştırdım. İlinizin potansiyeli her açıdan sadece Türkiye ile değil, dünyayla yarışacak tarzda bir ildesiniz. Bunun kıymetini bilin.” Biz eğitimci olduğumuz için bu aslında bize hem bir mesajdı hem de ikazdı. “Öğretmen açığınız yok, derslik başına düşen öğrenci sayısı Türkiye ortalamasının altında. Sizden çok daha güzel projeler ve başarılar bekliyorum” dedi. Aslında bize bu bir uyarıydı. Bizlerde Sayın Bakanımızın uyarısını ve mesajını arkadaşlarımızla birlikte algıladık. İnanın “Bartın’da eğitime ait neler yapabiliriz?” Bunun derdindeyiz. Bizler gelecek günlerin bugünden daha iyi olacağına eminiz.

“Özel eğitim ihtiyacı olup da dışarıda kalan hiçbir öğrencimiz yok”

Açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Oğuzhan Acar şöyle devam etti:

Bizim özel eğitim babında özel eğitim ihtiyacı olup da eğitim vermediğimiz hiçbir öğrencimiz yok. Merkezde 2 tane özel eğitim okulumuz var. Bunlar özel eğitimde her açıdan faaliyette bulunabiliyor. Görme, işitme ve otizmli öğrencilerimiz bu okullarımızda hizmet görüyor. Onun haricinde ilçelerdeki ve köylerdeki okullarımızın bünyesinde öğrencimizin seviyesine uygun sınıflar oluşturuyoruz. Bir okulda bir öğrenci olabiliyor ve bakanlığımız o okula bir öğretmen görevlendiriyor. Gönlümüz o açıdan çok rahat. Özel eğitim ihtiyacı olup da dışarıda kalan hiçbir öğrencimiz yok.

“Bartın milli eğitimi fiziki alt yapı olarak Türkiye ortalamasının çok üzerinde”

Fiziki alt yapı anlamında da Bartın, 81 ile göre pozitif anlamda çok ileri düzeyde. Bakanımızın açılışını yaptığı okullar aslında simgeseldi. Son 10 yılda sadece Bartın merkezde 41 okul yapılmış. Burada önemli olan şu; Fiziki mekanları ne kadar iyi yaparsak yapalım, iyi ekip oluşturup o sinerjiyi oluşturmak gerekiyor. Bartın milli eğitimi fiziki alt yapı olarak Türkiye ortalamasının çok üzerinde. Her geçen gün eğitim yuvalarının kalitesini arttırıyoruz. 2020-2021 eğitim-öğretim yılında sadece küçük onarıma Bartın’da harcanacak olan para 25 milyon TL. Çok yakın zamanda Bartın Lisesini gördünüz ve bu Türkiye’de bir ilk. Normalde bundan daha önceki zamanlarda büyük onarım dediğiniz zaman deprem güçlendirmesi aklınıza gelir. Deprem güçlendirmesinde yüklenici firma gelir duvarları tabiri caizse soyar, çelik yelekleri giydirir, sıvasını ve boyasını yapar çıkar.

“Bartın Lisesi onarımı Türkiye’de bir ilk”

Ama Bartın’da Bartın Lisesiyle bir ilk oldu. Bir okul deprem güçlendirmesiyle büyük onarım olmuşken o okulun ne ihtiyacı varsa o yapıldı. Bartın Lisesinin pencereleri, kapıları, ıslak zeminleri sıfırdan yapıldı. Duvarlar yeniden dizayn edilerek güçlendirildi. Ayrıca okul bahçesine 2 tane de spor sahası yapıldı. Bakanlığımız tüm illerde şimdi böyle bir karar aldı. Takdir edersiniz ki deprem güçlendirmesini yaptığınız zaman pencereye ihtiyacınız var, seneye yeniden yapmayalım diye Bartın İl Milli Eğitim Müdürlüğü olarak Bakanlığımız nezdinde böyle bir destek aldık. Önümüzdeki eğitim-öğretim yılında Köksal Toptan Lisesi, Şerife Bacı Lisesinin onarımı var. Bunların hepsinin ihaleleri bitti. Programımızı yaptık. Ne öğrenci mağdur olacak ne de öğretmen mağdur olacak. Çok hızlı bir şekilde eğitim yuvalarını tekrardan modernize edip yolumuza devam edeceğiz. Binaları biz ne kadar güzel yaparsak yapalım, içinde bu işi yapacak olan öğretmenlerimiz, okul müdürlerimiz, biz onlarla iyi ekip oluşturup pozitif manada onları etkilersek Bartın bundan önceki yıllarda olduğu gibi Türkiye’de adını güzel bir şekilde duyuracak.

“Birkaç tespit ettiğimiz yer var”

Şuanda özel eğitimle alakalı öğrenci sayılarımız mevcut. Kaç öğrencimiz var. Bunu biliyoruz. Yeterli sayıda öğretmenimiz var. Bunu projelendirip Bakanlığımıza sunduktan sonra hem ormana hem de Milli Emlak’a ait tespit ettiğimiz birkaç yer var. Bunu projelendirdikten sonra yapması kolay. İnşallah bunu başaracağız. Çünkü güzel bir şey olacak.

“Bu sene taşımalı eğitime ait planlamamızı sıfırdan yaptık”

Bizim 29 bin öğrencimiz yaklaşık 7 bini taşımalı eğitimden yararlanıyor. Taşımalı eğitimden yararlanan öğrencilerimizin hepsine de sıcak yemek veriyoruz. Arkadaşlarımızla birlikte Bartın’ın taşımalı eğitiminin krokisini sıfırdan çıkardık. Bazen muhtarlarımızın ya da velilerimizin köylerini büyüdüğünü ifade ederek çocukların birkaç kilometre yürüyebildiğini söylüyor. Bu yüzden bu tür mağduriyetler ya da şikayetler olmasın diye bu sene taşımalı eğitime ait planlamamızı sıfırdan yaptık. Yer ölçümleri ve kilometre hesapları sıfırdan yapıldı.

“Taşımalı eğitimle ilgili tedbirimizi sıkı manada aldık”

Bir öğrencinin herhangi bir yerleşim yerinden taşınabilmesi için belli kriterler var. Bunu bazen halkımız ya da velilerimiz bilemeyebiliyor. Bir öğrenciyi ücretsiz taşıyabilmemiz için o bölgeden servisin olmaması gerekiyor. Belediyenin herhangi bir hattının olmaması gerekiyor. Minibüsçüler kooperatifinin bir hattının olmaması gerekiyor. Veya iller ya da ilçeler arası bir hattın olmaması gerekiyor. Bu hatlar olduğu zaman devletimiz “Sen bu minibüse binebilirsin. Ben hattı olmayan mağdur olan köyünden kentte hiçbir ulaşım vasıtası olmayan  öğrencileri taşıyacağım” diyor. Haklı olarak. Bu kıstası koymazsa Türkiye’deki bütün öğrencileri taşıması lazım. Bizim köy nüfusumuz fazla olduğu için taşıma oranımızda fazla. Tabi bu kadar öğrenciyi de taşırken ve günlük sıcak yemeği çıkarırken de bazı aksaklıklar olabiliyor. Ama ben bu aksaklıkların bu sene yaşanmayacağını kanaatindeyim. Çünkü tedbirimizi sıkı manada aldık. Çok kısa zamanda taşıma ve yemek ihalemiz var. Bununla alakalı hiçbir sıkıntımız yok.”