BARTIN'DA HAYVAN SAĞLIĞI VE YETİŞTİRİCİLİĞİ BÖLÜMÜ AÇILDI
Milli Eğitim Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı arasında imzalanan protokol kapsamında Bartın'da Arıt ÇPL Anadolu Lisesi'nde Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği Bölümü açıldı. Bu bölümden mezun olacak olan öğrenciler hem sektöre ara eleman olarak yetişecekler hem de sektörde Veteriner Yardımcısı olarak çalışabilecekler. Aynı zamanda açılan bölüm içinde süt ve toprak analizi laboratuarı kurulacak. Laboratuar Batı Karadeniz Bölgesinin bu anlamdaki tek laboratuarı olma özelliğini de taşıyacak.
Milli Eğitim Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı arasında imzalanan protokol kapsamında Bartın’da Arıt ÇPL Anadolu Lisesi’nde Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği Bölümü açıldı. Bu kapsamda ise Bartın İl Müdürü Oğuzhan Acar ile Tarım ve Orman Müdürü Yasin Önder, bir bilgilendirme toplantısı gerçekleştirdi. Bartın Veterinerler Odası Başkanı Selami Ünsal ve Arıt ÇPL Anadolu Lisesi Müdürü Selim Acıbal’ın da bulunduğu toplantıda Müdür Acar, bu bölümün açılmasındaki amacın bölgenin ihtiyaçlarını karşılamak olduğunu ifade etti.
“Veteriner Yardımcısı olarak mezun olacaklar”
Milli Eğitim Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı arasında imzalanan protokole değinen Oğuzhan Acar, şöyle konuştu:
“Milli Eğitim Bakanlığımız ve Tarım ve Orman Bakanlığımız Türkiye genelini kapsayan bir protokol imzaladık. Bu protokol çerçevesinde Milli Eğitim Bakanlığımız ve Tarım ve Orman Bakanlığımız okullarımızda bağımsız tarım liseleri kuruldu. Tarım Liseleri kurulamayan okullarımızda da Mesleki Eğitim Merkezlerimize vermiş olduğumuz Tarım Bölümleri açılıyor.
Biz de ilimizde il müdürümüzle beraber acaba bu protokolden nasıl yararlanabiliriz diye düşündük. Paydaşlarımızla beraber buluştuk. Ve Arıt Çok Programlı Anadolu Lisemizde hayvan sağlığı yetiştiriciliği bölümünü açtık. Nasip olursa bu bölüm yeni eğitim öğretim yılında hem ilimize hem de bölgemize hizmet edecek. Bu bölüm tüm Türkiye'de 81 ilde 123 okulumuzda faaliyet gösteriyor. Bizler de inşallah yeni eğitim öğretim yılında Arıt Çok Programlı Anadolu Lisesi'nde bu bölümle faaliyete geçmiş olacağız. Peki bu bölümü açmaktaki amacımız ne? Bu bölümde okuyan öğrencilerimiz Veteriner Yardımcısı olarak mezun olacaklar. 9’uncu sınıfta miğfer dersleri aldıktan sonra 10, 11 ve 12’de uygulama şansı bulacaklar. 10, 11 ve 12’nci sınıfta hem Tarım ve Orman İl Müdürlüğümüz bünyesindeki bölümlerde hem de özel sektördeki veteriner arkadaşlarımızın yanında birebir hayvan sağlığını yetiştireceği alanında eğitim görecekler.
Mezun olduklarımda, mezun olduklarında bu bölüme ait faaliyet gösterebilecekler. Kendi ekmeklerini kendileri kazanacaklar. Yine il müdürümüzle beraber ve veteriner odamızla yaptığımız istişareler neticesinde BAKKA Genel Sekreterimizin ve Sayın Valimizin ve Milletvekilimizin destekleriyle tip kolejini bir modern bir ahır projemiz var. Bu ahırı eğer açabilirsek yine Tarım ve Orman Bakanlığımızın ve Milli Eğitim Bakanlığımızın destekleriyle modern ahıra kavuştuktan sonra öğrencilerimize damızlık inek temin edeceğiz. Ve temin ettiğimiz bu damızlık inekleri öğrencilerimize zimmetleyeceğiz. Yemini ve diğer ihtiyaçlarını bakanlığımız karşılayacak. Ama elde etmiş olduğu geliri öğrencimiz kendisine harçlık olarak alacak. Amacımız istihdama yönelik ve bölgenin ihtiyaçlarına yönelik adımlar atmak. O yüzden başta Sayın Milli Eğitim Bakanımız Mahmut Özer olmak üzere Tarım ve Orman Bakanımıza İl Tarım Orman Müdürümüze ve Veteriner Odamıza ve idareciler arkadaşlarıma şükranlarımı sunuyorum.” dedi.
Acar’dan öğrencilere çağrı
Müdür Acar, konuşmasında açılacak olan bölümün imkanlarının çok geniş olduğunu vurgulayarak, tercih döneminde olan öğrencilere şu şekilde çağrıda bulundu; “Bakanlığımız her geçen gün istihdama yönelik ve öğrencilerimizi mesleki tarzda eğitime yönelik adımlar atıyor ve kapılarını sonuna kadar açıyor. İmkânlarımız çok yüksek. Buradan sizin vasıtanızla hem mesleki eğitim merkezlerimize hem tarım liselerimize hem de hayvan sağlığı yetiştiriciliği bölümümüze öğrencilerimizi beklediğimizi söylüyorum. Buradan duyuruyorum.”
Süt ve toprak analizi laboratuarı kurulacak
Hayvan sağlığı yetiştiriciliği bölümünü açtıktan sonra tabii işimiz bitmiyor. Bakın bölgede Karabük ilimizde ve Zonguldak'ta bu bölüm var. Biz arkadaşlarımızla beraber bu bölümü ziyaret ettik. İlk açıldıkları için bazı eksikleri de gördük. Şunu çok rahat söyleyebilirim. Açacağımız bölüme ait laboratuarda kuracağımız laboratuarda süt analizi ve toprak analizi yapabileceğiz. Bu bölgede sanırım böyle bir şey yok şu anda. Çok önemli. Yaklaşık maliyeti de bir milyon lira gibi. Bakanlığımız bunu açacak, bizi destekliyor. Yeni eğitim öğretim yılında bu laboratuar da kurulacak. Yani dolayısıyla bizler okullarımız sadece bir eğitim yuvası değil aynı zamanda bir fabrika. Burada ince bir nüans var. Başka alanlara rakip değil. Bizler istihdama yönelik iş insanlarına ara eleman yetiştirme, isterse öğrencilerimiz kendi işinin patronu olma noktasında destek vermek istiyoruz. Buradaki çok ince bir nüans var. O yüzden bütün paydaşların bir araya getirmeye çalışıyoruz. Velilerimiz şunu unutmasınlar. Lütfen ama lütfen. Öğrencilerimiz fen lisesini kazanamamış olabilirler. Öğretmen lisesini kazanamamış olabilirler. Proje İmam Hatip Lisesi'ni kazanamamış olabilirler. Veya mesleki eğitim merkezlerimizden, meslek liselerimizden puana dayalı bir alan kazanamamış olabilirler. Lütfen ama lütfen. Milli Eğitim Bakanlığımızın imkanları ve devletimizin imkanı o kadar geniş ki. Yeter ki öğrencimiz, ben bir meslek öğrenmek istiyorum. Ben vatana, millete hayırlı, faydalı olmak istiyorum. Ekmeğimi kendim kazanmak istiyorum desin. Müthiş imkanlarımız var. Lütfen bize gelsinler. Bir çayımızı içsinler. Kahvemizi içsinler. Biz öğrencilerimizi yönlendirelim.
Önder: “Bu avantajı iyi kullanmalıyız”
İl Tarım ve Orman Müdürü Yasin Önder de yaptığı konuşmada şunları söyledi:
“Öncelikle yaşamış olduğumuz sel afetinden dolayı tüm hemşehrilerime geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Ama hayat devam ediyor. Bir an evvel normalleşme sürecine geçmemiz gerekiyor. Şu an onlardan birinin güzel bir adımını atıyoruz. Ben kendim de Ziraat Meslek Lisesi mezunu bir il müdürüyüm. Lisedeki tarımsal eğitimin ne anlama geldiğini, lise seviyesinde bu eğitimin ne demek olduğunu yaşayarak, tecrübe ederek ve ne kadar faydalı olduğunu çok iyi bilenlerden biriyim. Tarımsal anlamda bizim teknoloji kullanımıyla beraber hayatımız kolaylaşıyor ve bunu yapabilmek için bizim gelişmelere, yeniliklere açık olabilmemiz için her sektörde olduğu gibi tarım sektöründe de genç beyinlere ihtiyacımız var. Ve ağaç yaş iken eğilir düsturundan dolayı da bizim bu öğrencilerimize bunu daha çok erken yaşlarda lise seviyesinde hatta bana göre ortaokul seviyesinde aşılayabiliyor olmamız lazım. Bulunduğu ortamda bunları vermemiz lazım.
Ben Milli Eğitim Bakanlığı ve Tarım Bakanlığı arasında yapılan bu protokolü çok önemsiyorum. Ve ülkemize çok değer katacağına ve gençlerimizin bu alanda Türk tarımına büyük katkı sağlayacağını düşünüyorum. Ben hocama da tabii bu işbirliğinden dolayı çok teşekkür ediyorum. İnşallah ilimizde de güzel sonuçlar alacağımıza inanıyorum bu konuyla ilgili. Çünkü biz bazen dezavantaj gibi görünen şeyler bizim avantajımızdır. Okul nerede açıldı? Arıt’ta. Hangi alanda hayvancılık alanında? Bazen Arıt’ ta ormanlık alanın çok olması, tarım alanlarının az olması bir noktada dezavantaj gibi görülür. Ama avantajı nedir? Buralar tarım alanları, azlığı ve sanayi sektörünün azlığı nedeniyle bakir alanlardır. Bizim hayvancılık alanında ve özellikle de arıcılık alanında daha temiz ürün çıkarmamızı, kaliteli ürün çıkarmamızı başka bir sektörde avantajın çevirebileceğimiz alanlardır. İlimizin neredeyse tamamının yakını bu anlamda avantajlı bir bölgedir. Biz bunu iyi kullanmak zorundayız. İnşallah bu tür etkinlik ve faaliyetlerle de biz bunu avantaja dönüştürmeye çalışacağız.”
Ünsal: “Yardımcı personele herkesin ihtiyacı var”
Sektör içerisinde yardımcı personellere ihtiyaç olduğunu dile getiren Bartın Veterinerler Odası Başkanı Selami Ünsal da şöyle konuştu:
“Arıt bölgemizde açılacak olan hayvan yetiştiriciliği ve sağlığı bölümü hem ilimiz için hem bölgemiz için kıymetli bir artık cevher olacak. Çünkü okuldan mezun olan öğrencilerimiz, kardeşlerimiz hayat hayvan yetiştiriciliği ve sağlığı bölümünden mezun olduktan sonra mesleki anlamda nitelikli eleman yani lise eğitiminde, meslek lisesinden mezun olmuş ve hayvan yetiştiriciliği ve sağlığı bölümünden bu bilgi ve birikimle bölge halkına hizmet etmek için ara eleman, yardımcı eleman statüsünde ilimize hizmet vermeye devam edecek. Şimdi öncelikle ilk açılacak bölüm, yeni bir bölüm olduğu için ilk mezunlarımızın iş garantisi veya iş bulma şansı daha yüksek olacak diğer bölümlere göre. Çünkü elimizde bulunan büyük işletmelerde hayvan yetiştiriciliği ve sağlığı bölümü mezunu bir öğrencimiz veya çocuğumuz, evladımız olmadığı için yardımcı eleman konusunda çok mustaribiz, yani kısır bir döngüdeyiz. Hem kliniklerimiz açısından, hem işletmelerimiz açısından nitelikli elemana ihtiyacımız var. Bölgedeki hayvancılık potansiyeli ne kadar yüksek olsa da malum şartlar, ekonomik şartlar veya artık yetiştiricinin bir bıkkında olması sebebiyle biraz vazgeçme durumuna meyil etmekte. Bunu da ters bir algı yaparak, nitelikli elemanlar yetiştirerek bu liseden mezun edeceğimiz gençlerimizle Bartın'da hayvancılık ve tarım alanında bu nitelikli gençlerimizle beraber sektörün biraz daha canlanmasını, yapılan işletmelerdeki hayvancılığın nitelikli olmasını artık mektepli ve alaylı kısmının fark edilebilir düzeye gelmesi için açılan bölümde biz oda olarak ve şahsım adına sonuna kadar destekleyeceğiz. Bugüne kadar verdiğimiz desteklerde de hep bu amacı güttük zaten. Bartın'da 43 meslektaşımız var veteriner hekim. 38 kliniğimiz var. Bu kliniklerde çalışacak yardımcı personele herkesin ihtiyacı var. Nitelikli elemana ihtiyacı var. İlimizde bulunan süt ve besi işletmelerinde nitelikli elemana ihtiyacımız var.
“Paranın değerini belirleyen tek şey üretimdir”
Bu bölümden mezun olan arkadaşlarımız ne iş yapar? Bu bölümden mezun olan arkadaşlarımız hayvan yetiştiriciliği ve sağlığı konusunda nitelikli elemandır. Yani hayvan seçimi, barınak yapımı, alet ekipman kullanımı, veteriner yardımcılığı, yani hastalıkların erken teşhisi bu konuda işletme hekimine ve işletme sahibine en hızlı bir şekilde cevap verebilecek bilgi ve birikime sahip olan bir meslek alanı ve meslek grubudur. Bu grubu değerlendirmek için elimizden geleni biz oda olarak yapmaya hazırız. ilimizde hayvancılığın gelişmesi, bölge için çok önemli. Çünkü sanayi sektörü veya hayvancılık sektörü birbirini tamamlayan sektörlerdir. Ve paranın değerini belirleyen tek şey üretimdir.
Eğer bu memlekette, Bartın'da, ilimizde üretim olmazsa biz kendi kaybımızı, kendi ilerleyen zamanlarda daha büyük bir şekilde hissedeceğiz. Bu ilimiz için çok kıymetli olan bölüme veliler olarak Arıt bölgesindeki okulun öğrenci sayısı azalmadan, öğrenci sayısı arttırarak özellikle önceliğimiz öğrenci sayısının artması bir başlangıç yapacağız. Burada kurulacak olan işletme modern bir işletme olacak. Modern işletmenin ilimize katkısı nedir? Modern işletmenin ilimize katkısı şudur. Tarım il müdürlüğümüz tarafından her yıl meslek odaları yetiştirici grupları tarafından manda birliği, süt birliği, damızlık birliği tarafından Bartın'daki yetiştiricilerimiz turlarla mesleki gelişimler sağlarlar. Bunu burada da yaptığımızda Bartın’a da büyük katkı sağlayacağız. Hayvan üretimi ve işletme de Bartın’a büyük değer katacak. İki bakanlığımızın desteği ile kurulacak işletmemizde deneyimli öğrencilerimizle önemli değerler kazandıracağız.”