Bartın'da defne üretimi masaya yatırıldı

Zonguldak Orman Bölge Müdürlüğü, defne üretiminin nitelik ve nicelik açısından daha üst seviyelere taşınması amacıyla Bartın'da toplantı gerçekleştirdi. Orman Genel Müdürlüğü Ekosistem Hizmetleri Dairesi Başkanı Özgür Balcı'nın başkanlığında düzenlenen toplantıya, Bartın ve Zonguldak illerindeki orman köylüleri, defne üreticileri ve sektör temsilcileri katıldı.

Bartın'da defne üretimi masaya yatırıldı

Bartın Orman İşletme Müdürlüğü toplantı salonunda gerçekleştirilen toplantıya Zonguldak Orman Bölge Müdürü Hasan Keskin, Bölge Müdür Yardımcısı Mehmet Pınar, Zonguldak ve Kastamonu EKOH Şube Müdürleri, Bartın, Zonguldak, Ereğli, Çaycuma ve Alaplı İşletme Müdürlüğü İşletme Müdürleri ile defne ihracatı ve ticareti yapan firma temsilcileri katıldı. Toplantıda, defne üretimi ile ilgili karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri karşılıklı olarak istişare edildi.

“Defne üretimi hızla artıyor”

Bölge Müdürü Hasan Keskin, açılış konuşmasında, “Bartın, Zonguldak, Ereğli, Çaycuma ve Alaplı Orman İşletme Müdürlüklerimizde defne üretimi hızla artıyor. Bu süreçle birlikte yaklaşık 2.000 Orman Köylümüzün 250 milyon TL’ye yakın kazanç elde etmesi sağlanmıştır. Ayrıca, defne yaprağının işlenmesi ve paketlenmesi için tesisler kurulmuş ve böylece iş gücü istihdamı yaratılmıştır,” dedi.

Bartın-Zonguldak Defnesinin katma değeri artacak

Ekosistem Daire Başkanı Özgür Balcı ise defnenin tıbbi ve aromatik özelliklerine dikkat çekerek, Zonguldak-Bartın defnesinin ülke ekonomisine büyük katkı sağlayacağını belirtti. “Defne üretimi, orman köylüsüne ve ülke ekonomisine katma değer sağlayacak. Ormanlarımızın mal ve hizmetlerinden sürdürülebilir şekilde faydalanarak, Zonguldak-Bartın defnesinin üretimi artarak devam edecektir,” diye konuştu.

Defne üretimi yerinde incelendi

Toplantının ardından, Bartın İşletme Müdürlüğüne bağlı Akgöz, Topluca, Akmanlar ve İhsanoğlu Köyleri’nde defne sürgünü üretimi yapan orman köylüleriyle birlikte defne üretim tatbikatı düzenlendi. Teknik elemanlar, katılımcılara defne sürgünü üretim tekniklerini uygulamalı olarak gösterdi. Tatbikat sırasında, defnenin kalite özellikleri, kültürü, ıslahı, alan rehabilitasyonu, üretim sonrası kaliteli yaprak verimi sağlama yöntemleri ve defne değer zinciri hakkında bilgiler paylaşıldı.

Haber: Soner Boyacı