Bartın'da 39 bin 500 fidan toprakla buluştu!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın himayelerinde Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından başlatılan 'Geleceğe Nefes' seferberliği çerçevesinde Bartın'da 20 dekarlık alanda toplam 39 bin 200 lavanta ve 300 ıhlamur olmak üzere 39 bin 500 adet fidan dikildi. Bartın Valisi Sinan Güner ise fidan dikiminde yatırım ofisine başvuran ya da kendileriyle görüşen yatırımcıların Bartın'daki orman ürünlerinin hepsine talip olduğunu söyledi.

Bartın'da 39 bin 500 fidan toprakla buluştu!

“Geleceğe Nefes, Dünyaya Nefes” sloganıyla 81 ilde eş zamanlı düzenlenen etkinlik kapsamında Bartın’da Fuat Sezgin Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin bulunduğu Şiremirtabaklar Köyünde tören düzenlendi.

Programda Vali Sinan Güner, kurum müdürleri ve gönüllüler, saatler 11.11’i gösterdiğinde fidanları toprakla buluşturdu.

Etkinlikte 20 dekarlık alanda toplam 39 bin 200 lavanta ve 300 ıhlamur olmak üzere 39 bin 500 adet fidanın dikimi gerçekleştirildi.

Bartın’ın bir orman kenti olmasının gurur verici olduğunu ve bundan dolayı mutluluk duyduklarını ifade eden Bartın Valisi Sinan Güner, ağaçlandırma çalışmalarının önümüzdeki yıllarda da devam edeceğini belirterek şunları söyledi:

“Burada öğretmenleriyle birlikte öğrencilerimizi görmek mutluluk verici. Çünkü geleceğimizi sizler oluşturuyorsunuz. Geleceğe nefes vizyonunu bundan sonra hayatınızın her alanda siz yürüteceksiniz. Bu sebeple bu vizyonun sahipleri olarak burada bulunmanızı çok önemsiyorum. Bu sene zor günler yaşadık. Orman yangınları çok canımızı yaktı. Çok fazla kaybımız oldu. ama devletimiz hemen rehabilitasyon konusunda tedbirler aldı. Bu tedbirleri de Bartın’da bizler yakından takip ediyoruz. Bartın’da Orman İşletme Müdürlüğü ve Bölge Müdürlüğü başta olmak üzere tüm kurumlarımızca ilimizdeki orman yangınlarını önleme noktasında tedbirleri tek tek uyguluyoruz.

“Orman ürünlerinin işlenmesiyle ilgili yatırımları teşvik ettik”

Orman yangınlarında ölen ve şehit olan vatandaşlarımızı rahmet ve minnetle anıyorum. Bartın’ın bir orman kenti olması bizi mutlu ediyor ve gurur veriyor. Türkiye’nin birçok ilini çeşitli vesilelerle gördüm ama Bartın’daki bitki çeşitliğini ve renk cümbüşünü başka bir yerde görmedim. Belki biz içinde yaşadığımız için bunun farkında değiliz ama gerçekten büyük bir nimet. Bundan 3 yıl önce ‘74 Tarımsal Proje’mizi kamuoyuyla paylaşmıştık. Hala bu 74 projeyi hayata geçirmek için uğraşıyoruz. Bu 74 projemizin vizyonu içerisinde en önemli vizyon; bu kadar orman varlığı olan bir ilde ormanlardan elde edilen gelir sadece taşınmasından ya da kesilmesinden ibaret olmamalıydı. Biz de böyle bir büyük nimetten daha çeşitli açılardan gelir elde edilmeli diye düşündük. Orman ürünlerinin işlenmesiyle ilgili yatırımları bunun için teşvik ettik.

“Yatırımcılar ilimizdeki orman ürünlerinin hepsine talip”

Meslek liselerimizdeki ağaç işleriyle ilgili bölümlerin aktif hale gelebilmesi için yatırımlar yaptık. Bu vizyon içerisinde sadece odun ve kereste dışında ormanın bütün ürünlerini ekonomimize kazandırmak istedik. Yatırım ofisimize başvuran ya da bizimle görüşen yatırımcılar ıhlamur, kuşburnu, lavanta, defne dahil ilimizdeki tüm orman ürünlerine talip olduğunu ifade ediyorlar. Böyle bir talep var ve bizim bunları mutlaka değerlendirmemiz lazım. Ihlamur dikimini bütün vatandaşlarımıza tavsiye ediyorum. Hem sağlık hem ekonomik açıdan çok kıymetli bir ürün.

“Lavanta balının kilosu 400 TL”

Sayın Cumhurbaşkanımızca her yıl bir bitki örtüsü himaye ediliyor. Bu yıl da tıbbi ve aromatik bitkiler himaye edildi. Tabi bu bize bazı kararlarımızda ve girişimlerimizde güç verdi. Lavanta konusu modern çağın bence en önemli konusu. Lavanta özel bakım istemeyen ve orman dahil her yerde ve her şartta yetişebilen bir ürün. Arıt’ta boş olan ve hiçbir işe yaramayan yerlere 30 yıl ömrü olan lavanta diktik ve çiftçilere verebildiğimiz kadar destek verdik. Lavanta balının ise fiyatı piyasada kilosu 400 TL. Lavanta çayı ve yağı da piyasada ok talep gören ürünler. Demet olarak çiçek şeklinde ya da kolonya olarak satılması da aynı zamanda çok kıymetli. Bu sene tıbbi ve aromatik bitkiler yılı olduğu için buna önem verdik. Önümüzdeki sene başka bir alanda çalışmalarımızı devam ettireceğiz.

“Orman yangınları bizim ciğerimizi, canımızı yakıyor”

Ormanı mutlaka sevelim, koruyalım ve geliştirelim. Orman yangınlarını önlemek için her türü tedbire riayet edelim. Orman yangınları bizim ciğerimizi, canımızı yakıyor. Orman teşkilatımızın hepsine de şükranlarımı sunuyor ve teşekkür ediyorum.”

“Yöredeki köylü halkın faydalanması sağlanacak”

Bartın Orman İşletme Müdürü Temel Nadir de ormancılık ve ağaçlandırma çalışmaları hakkında bilgiler verdi. Nadir, konuşmasında bu bilgileri verdi:

“Geleceğe Nefes Seferberliğinde bugün 81 ilde yapılan Ağaçlandırma Bayramına Bartın il merkezi olarak düzenlenen etkinliğe hepiniz hoş geldiniz. İlimizde bu gün için Ulus, Kurucaşile ve Amasra da dahil olmak üzere 4 ayrı lokasyonda fidan dikim etkinliği düzenlenmektedir. 2019 yılından itibaren her yıl, 11 Kasım günü ülkemizde 'Milli Ağaçlandırma Günü' olarak kutlanmaktadır. Tarım ve Orman Bakanlığımızca başlatılan Türkiye genelinde 252 milyon fidan dikim seferberliği kapsamında, Bartın illinde bu saha için Sayın Valimizin önderliğinde gelir getirici ve tıbbi aromatik bitkilerden Lavanta türü seçilmiştir. 20 dekarlık alanda toplam 39 bin 200 lavanta ve 300 ıhlamur olmak üzere 39 bin 500 adet fidan dikimi yapılacaktır. Saha için önümüzdeki yıllarda hasat planları yapılarak yöredeki köylü halkın faydalanması sağlanacaktır. Lavanta Balı, diğer bal türlerine göre çok daha değerli bir bal türüdür ve bu sahadan arıcılarımızın da faydalanmasını sağlayacağız. Yine Bartın ili olarak, odun dışı ürünlerinden defne, kestane ve Fıstıkçamı türlerinin bakımı, rehabilitasyonu ve arttırılmasına yönelik tedbirleri almaktayız.

“Dikim konusunda da yardımcı olmaktayız”

12 bin dekarlık fıstıkçamı ağaçlandırma sahasıyla en az defne kadar gelir getirici bir potansiyelimiz bulunmaktadır. Orman İşletme Müdürlüğümüzün ağaçlandırma sahalarının hazırlanmasında, çukur açılmasında, fidan dağıtımı ve fidan dikiminde yöre halkı çalıştırılarak bu konuda da istihdam sağlanmaktadır. Her yıl Orman Genel Müdürlüğü olarak program dahilinde bozuk vasıflı sahaları ağaçlandırmaktayız. Mutlulukla ifade edebilirim ki, orman varlığımız her geçen yıl artmaktadır. Bartın Orman İşletme Müdürlüğü olarak her yıl okullara, muhtarlara ve vatandaşımıza fidan vermekte ve 21-26 Mart Orman Haftası kapsamında da halkımıza toplu fidan dağıtmaktayız. Talebe binaen okullarda dikim konusunda da yardımcı olmaktayız. Bu çalışmalarımız her geçen gün artarak devam edecektir. Sizler de bu sahada, fidan dikimine katılarak Geleceğe Nefes Seferberliği’ne katkı sağladınız.”

Konuşmaların ardından fidanlar toprakla buluştu.

 

Bartın'da 39 bin 500 fidan toprakla buluştu!
Bartın'da 39 bin 500 fidan toprakla buluştu!
Bartın'da 39 bin 500 fidan toprakla buluştu!
Bartın'da 39 bin 500 fidan toprakla buluştu!
Bartın'da 39 bin 500 fidan toprakla buluştu!
Bartın'da 39 bin 500 fidan toprakla buluştu!
Bartın'da 39 bin 500 fidan toprakla buluştu!
Bartın'da 39 bin 500 fidan toprakla buluştu!