Bartın'da 30 Ağustos Zafer bayramı kutlandı

Bartın'da 30 Ağustos Zafer Bayramı'nın 101'inci yıldönümünü törenlerle kutladı.  Cumhuriyet Meydanında düzenlenen törende Bartın Valisi Dr. Nurtaç Arslan, Garnizon Komutanı Dz. Kd. Alb.Erkan Şahin ve Bartın Belediye Başkanı Hüseyin Fahri Fırıncıoğlu'nun Atatürk Anıtı'na çelenk sunmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. Kutlamalar, Valilik makamında tebriklerin kabulüyle devam etti. Bartın Valisi Dr. Nurtaç Arslan, AK Parti Bartın Milletvekili Yusuf Ziya Aldatmaz, Garnizon Komutanı Dz. Kd. Albay Erkan Şahin, Bartın Belediye Başkanı Hüseyin Fahri Fırıncıoğlu, Valilik makamında, vatandaşların, protokol üyelerinin ve STK'ların tebriklerini kabul etti. Zafer coşkusu daha sonra Cumhuriyet Meydanı'ndaki tören programıyla devam etti. Beraberindeki Garnizon Komutanı ve Belediye Başkanı ile birlikte Vali Dr. Nurtaç Arslan, tören birlikleri ve halkın bayramını kutladı.

Bartın'da 30 Ağustos Zafer bayramı kutlandı

 

 

“Yüce Türk Milleti, tarihinin hiçbir devresinde esaret altında yaşamamış”

Saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasıyla birlikte bayrağımızın göndere çekilmesinin sonrasında Öğretmen Yüzbaşı Aykut Erdoğan, günün anlam ve önemini belirtir bir konuşma yaptı. 30 Ağustos’un Türk Milletinin istilacı düşmanlara karşı canını ortaya koyarak verdiği yaşam mücadelesinin amacına ulaştığı çok anlamlı bir gün olduğunun altını çizen Öğ. Yzb. Erdoğan, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

“Bugün yalnız Türk Milleti için değil aynı zamanda bütün dünya için büyük öneme sahip, tarihi bir olayın, Yüce Türk Milletinin çok şerefli bir zaferinin 101’inci yıldönümünü kutluyoruz. Bugün tarihinin hiçbir devresinde hürriyetinden zerre kadar ödün vermemiş büyük Türk Milletinin istilacı düşmanlara karşı canını ortaya koyarak verdiği yaşam mücadelesinin amacına ulaştığı çok anlamlı bir gündür. Bugünün değerini anlamak; ancak dünü öğrenmek ve daima hatırlamakla mümkündür.

Osmanlı İmparatorluğu Trablusgarp ve Balkan Savaşlarını takiben girdiği Birinci Dünya Harbi sonunda çok ağır şartlarla Sevr Anlaşmasını imzalamaya zorlamış ve bunun kabulü ile aziz vatanımızın parçalanması istenmiştir. Mondros Mütarekesinden hemen sonra; İngilizler Musul, Urfa, Antep ve Maraş’ı Fransızlar Adana ve Mersin’i, İtalyanlar Antalya ve Konya’yı, Yunanlılar ise 15 Mayıs 1919’da İzmir’i işgal etmişlerdi.

Ancak işgal devletlerinin düşünmedikleri bir husus vardı. Mazisi kahramanlıklar örülü Yüce Türk Milleti, tarihinin hiçbir devresinde esaret altında yaşamamış, onurlu ve şerefli bir ulus olarak esir olarak yaşamaktansa ölmeyi tercih edecek bir karaktere sahipti. Böylece işgalciler, her zaman hür ve bağımsız olmuş bir milleti karşılarına almışlardı. Çok zor koşullar altında planlanan ve hazırlanan Büyük Taarruzun amacı; sürpriz bir karşı harekâtla güçlü düşman mevzilerini yaramak ve sayıca üstün düşmanı kesin bir darbe ile mağlup etmekti. Bu Taarruza Türk’ün ana yurdunu işgal eden düşman yok edilmeden ara verilmeyecekti.

“Kurtuluş güneşi ise 30 Ağustos 1922 sabahı düşmanın kesin yenilgisi ile doğmuştur”

Büyük Taarruza Yüce Türk Milletinin büyük fedakarlıklarıyla yapılan lojistik hazırlıkların sonunda 101 yıl önce 26 Ağustos’ta başlanmıştır. Türk’ün gerçek kurtuluş güneşi ise 30 Ağustos 1922 sabahı düşmanın kesin yenilgisi ile doğmuştur. Başkomutan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Ordular ilk hedefiniz Akdeniz’dir’ emrini alan kuvvetlerimiz 9 Eylül 1922 tarihine kadar benzeri görülmemiş bir azim ve irade ile düşmanı İzmir’de denize dökmüş ve yeni bir kahramanlık sayfasını imzalamıştır.

“Zafere inanan bir milletin destanı”

30 Ağustos Zaferi; Zafere inanan, kendisine güvenen, askerine destek olan, özgürlüğe gönül vermiş ve bütün imkansızlıklara rağmen güçlü düşmanlarını yenen bir milletin destanıdır.  Bu askeri zafer ile siyasi zaferlerin de yolu açılmıştır. Mudanya Mütarekesi yapılmış, Trakya işgalcilerden kurtarılmış ve nihayet müzakere gücünü büyük zaferdeki yenilmezlikten alan Türk delegasyonunun siyasi mücadelesi sonucunda Barış Anlaşması imzalanmıştır. Böylece, Büyük Türk Zaferi, milletler arası hukuk kurallarına göre tescil edilmiş ve Milli Mücadele fiilen sona ermiştir.

Başkomutanlık Meydan Muharebesi’nin önemi, sadece düşman ordularının yenilmesinden değil aynı zamanda Yüce Türk Milleti’nin kurulmasına imkan sağlamasından da kaynaklanmaktadır.

Bugün zaferlerin en büyüğü olarak Başkomutanlık Meydan Muharebesi, Türk Milletinin kahramanlık duygusunu ve milli gururunu besleyen güçlü kaynaklardan biridir ve böyle kalacaktır.

Türk Silahlı Kuvvetleri, 101 yıl önce olduğu gibi bugün de üstün bir vazife anlayışı içerisindedir. Vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğü uğruna canını seve seve feda etmeye her zaman hazırdır.

Milleti ve ordusu ile bir bütün halinde hareket eden Yüce Türk Ulusunun varoluş nedeni olan bu kutsal zaferin 101’inci yıldönümünde, başta ebedi Başkomutanımız, eşsiz Önde Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere bu vatan için canlarını feda eden aziz şehitlerimizin ve kahraman gazilerimizin hatıraları önünde saygıyla eğiliyor, şükranlarımı sunuyorum.”

Gösteriler büyük alkış aldı

Günün anlam ve önemine dair konuşmanın ardından Bartın Belediyesi Halk Dansları Topluluğu, Zeybek gösterisini sergiledi.

“26 Ağustos Taarruzu” şiirinin okunmasının ardın tören, İl Milli Eğitim Müdürlüğü Gürgenpınarı İlköğretim Okulu öğrencilerinin Ege Yöresi Halk Oyunları gösterisi ile devam etti.

“Zafer Türküsü” şiirinin okunmasının ardından ise törende Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü sporcuları gösteri yaptı.

30 Ağustos Zafer Bayramı nedeniyle düzenlenen müsabakalarda dereceye giren sporculara ödüllerinin verilmesinin ardın kutlama programı tören geçişiyle sona erdi.

Kutlama programı kapsamında  saat 14.00’da da Hükümet Caddesi’nde “Zafere Giden Yol” konulu fotoğraf sergisi açıldı.

Şehitlerimiz unutulmadı

Bartın Valisi Dr. Nurtaç Arslan ve beraberindeki protokol üyeleri daha sonra da Şehitlik ziyareti yaptı.

Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başlayan programda şehitlerimiz için dualar edilirken saygı atışı yapıldı, protokol üyelerince şehit kabirlerine karanfil bırakıldı.