Bartın Barosu Kadın Hukuku Komisyonu'ndan artan şiddet tepkisi!

'Bizler kadınız, insanız, hiçbir erkeğin malı, namusu, emaneti değiliz'

Bartın Barosu Kadın Hukuku Komisyonu'ndan artan şiddet tepkisi!

Nilay Meryem ÇÖMLEK

Bartın Barosu Kadın Hukuku Komisyonu Başkanı Av. Arzu Kaptan, Kadın Hukuku Komisyonu adına giderek artan ve son örneği geçtiğimiz günlerde Amasra’da yaşanan kadına şiddet vakaları üzerine bir açıklamada bulunarak “Ülkemizde gün geçmiyor ki bir kadın cinayeti gerçekleşmemiş olsun. Gazeteler, TV haberleri, sosyal medya her geçen gün eşleri, eski eşleri, sevgilileri tarafından katledilen kadın cinayetleri ile dolu. Yaşanan bu olaylar aile içi şiddete karşı etkili koruma sağlamakta başarısız olduğumuzu göstermektedir. Failler her türlü koruma kararlarına rağmen şiddet eylemlerini gerçekleştirebilmektedirler. Bizler kadınız, insanız, eşitiz, bireyiz ve hiçbir erkeğin malı, namusu, emaneti değiliz.” dedi.

Bartın Barosu Kadın Hukuku Komisyonu Başkanı Av. Arzu Kaptan ve Yönetim Kurulu Üyeleri, geçtiğimiz günlerde Amasra’da boşanma aşamasındaki eşi tarafından saldırıya uğrayan Ahsen Nur Paşalı’nın yaşadığı olayı gündemine alarak son dönemde artan kadına şiddet olaylarına dikkat çekti.

Yaşanan olayların aile içi şiddete karşı etkili koruma sağlamakta başarısız olunduğunu gösterdiğini belirten Kaptan, faillerin her türlü koruma kararlarına rağmen şiddet eylemlerini gerçekleştirebildiğine işaret etti.

Gazetelerin, televizyon haberleri ve sosyal medyanın her geçen gün eşleri, eski eşleri, sevgilileri tarafından katledilen kadın cinayetleri ile dolu olduğuna dikkat çeken Kaptan, en kötüsünün de toplum olarak bu haberlerin artık olağan karşılanması, görmezden geliniyor olması olduğunu söyledi.

“Artık olağan karşılanıyor, görmezden geliniyor”

Bartın Barosu Kadın Hukuku Komisyonu olarak Ahsen Nur Paşalı olayının takipçisi olduklarını belirten Kaptan, yaptığı açıklamada; “Kadına yönelik şiddet, kadınların cinsiyetleri nedeniyle maruz kaldıkları fiziksel, cinsel, psikolojik acı veya ıstırap veren ya da verebilecek olan her türlü eylem, uygulama ya da bu tür eylemlerle tehdit edilme, zorlanma veya keyfi olarak özgürlükten yoksun bırakılmalarıdır.  

Ülkemizde gün geçmiyor ki bir kadın cinayeti gerçekleşmemiş olsun. Gazeteler, TV haberleri, sosyal medya her geçen gün eşleri, eski eşleri, sevgilileri tarafından katledilen kadın cinayetleri ile dolu. En kötüsü de toplum olarak bu haberlerin artık olağan karşılanıyor, görmezden geliniyor olması. Yine olayın vehametinden çok ötede yaşanan olayda öldürülen, katledilen kadında kusur aramaya başlamış olmamız.

Yaşanan bu olaylar aile içi şiddete karşı etkili koruma sağlamakta başarısız olduğumuzu göstermektedir. Failler her türlü koruma kararlarına rağmen şiddet eylemlerini gerçekleştirebilmektedirler.  

İlimiz Amasra ilçesinde de 27 Ağustos 2024 tarihinde de 2 çocuk annesi Ahsen Nur Paşalı boşanma arifesindeki eşi tarafından saldırıya uğramıştır. Her türlü koruma kararına rağmen saldırgan elini kolunu sallayarak mağdura ulaşmış ve bu eylemi gerçekleştirmiştir. Olayla ilgili soruşturma devam etmektedir. Saldırgan yakalanarak tutuklanmıştır. Bartın Barosu Kadın Hukuku Komisyonu olarak olayı takip ediyoruz.  

Bizler kadınız, insanız, eşitiz, bireyiz ve hiçbir erkeğin malı namusu emaneti değiliz.” ifadelerini kullandı.

KUTU KUTU

Olaydan 5 saat önce yardım istemişti!

Bartın'ın Amasra ilçesinde Okan Paşalı, boşanma aşamasındaki eşi Ahsen Nur Paşalı'yı pompalı tüfekle bacaklarından vurdu.

Olay, 27 Ağustos 2024 Salı günü saat 18.00 sıralarında Amasra Kum Mahallesi Küçük Liman mevkisindeki terminalde meydana geldi.

İddiaya göre; 7 yıllık evli ve 2 çocuk annesi Ahsen Nur Paşalı, kocasından şiddet gördüğü gerekçesiyle boşanma davası açtı. Ankara’da Ahsen Nur Paşalı’ya şiddet uyguladığı gerekçesiyle gözaltına alınan 30 yaşındaki Okan Paşalı, adli kontrol şartı ile salıverildi. 27 yaşındaki Ahsen Nur Paşalı, eşinin tehditleri nedeniyle Amasra ilçesinde çalışan ablasının yanına sığındı. Boşanma aşamasındaki eşinin Amasra’da olduğunu öğrenen Okan Paşalı, bir arkadaşını alarak otomobil ile Ankara’dan Amasra’ya geldi. Paşalı, yanında getirdiği pompalı tüfekle yol kenarında yürürken eşinin bacaklarına 2 el ateş etti. İhbar üzerine olay yerine sağlık ve polis ekibi sevk edildi. Ahsen Nur Paşalı, sağlık ekiplerinin ilk müdahalesinin ardından Amasra Devlet Hastanesine kaldırıldı. Bacaklarında hafif sıyrıklar olan Ahsen Nur Paşalı, tedavisinin ardından taburcu edildi.

Olaydan sonra polis ekipleri, otomobille kaçan şüpheli Okan Paşalı’nın yakalanması için çalışma başlattı. Kastamonu’nun Cide ilçesine gittiğini tespit edilen Okan Paşalı’nın aracı ilçe girişinde önlem alan polis ekipleri, tarafından durdurulmaya çalışıldı. Ancak yoluna devam eden Okan Paşalı, ters şeride girerek polis aracıyla çarpıştı. Kazanın ardından Okan Paşalı ile yanındaki bir kişi hafif şekilde yaralı olarak gözaltına alındı. Polis aracında yaralanan bir bekçi ise sağlık ekipleri Cide Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı.

Yaşanan olayın ardından Ahsen Nur Paşalı’nın, öğle saatlerinde sosyal medya hesabından paylaştığı videoyla yardım istediği ortaya çıktı. “Ölmek istemiyorum” diyerek yardım isteyen Ahsen Nur Paşalı'nın videoda, "Eşim bana sürekli tehdit mesajları atıyor. Beni öldüreceğini söylüyor, hatta benim ölümümüm kurtuluş olacağını o yüzden kolumdan bacağımdan birini alacağını söylüyor. Ben haberlere konu olan kadın cinayetlerinden biri olmak istemiyorum. Ben ölmek istemiyorum, benim 2 tane çocuğum var. Benim çocuklarım babalarının bana şiddet uyguladığına canlı canlı şahitler, asla çocuklarım eve dönmek istemiyorlar. Ben kendi ailemin yanına dönmek istiyorum ama dönemiyorum.” dediği görüldü.