BARTIN AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI MERKEZİ BÜYÜMEYE DEVAM EDİYOR

Bartın'da şuanda 21 diş hekimiyle vatandaşlara hizmet veren Bartın Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi, hekim kapasitesini ve klinik sayısını arttırıyor. Bartın Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Başhekimi Ersoy Alıcı, merkezde 4 kliniğin daha açılacağını söyledi. Merkezdeki diş hekimi sayısının da arttığını ifade eden Alıcı, 3 diş hekiminin daha göreve başlayacağını kaydetti. Diş tedavisinde tüm brançlarda hizmet verdiklerini belirten Alıcı ayrıca 2015 yılında 3 milyon 700 bin TL olan merkez gelirlerinin 2017 yılında iki katına çıkarak 6 milyon 400 bin TL'ye ulaştığını açıkladı.

BARTIN AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI MERKEZİ BÜYÜMEYE DEVAM EDİYOR

2 yılda 2 kat gelir

Bartın Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Başhekimi Ersoy Alıcı, merkezde şuanda verilen sağlık hizmetleriyle ilgili açıklamalarda bulundu. Merkezde şuanda 21 diş hekimiyle hastalara hizmet verdiklerini ifade eden Alıcı, 3 diş hekiminin daha yakın zamanda göreve başlayacağını söyledi. göreve başlayacak hekimlerle birlikte hekim sayısının 24’e yükseleceğini belirten Alıcı, “Bartın Ağız ve Diş Sağlığı Merkezimizde şuanda 21 hekimimizle hastalarımıza hizmet veriyoruz. Ancak 3 hekimimiz daha hastanemizde göreve başlayacak. Böylelikle hekim sayımız 24’e yükselmiş olacak. Ayrıca şuanda merkezimizin üst kadına 4 klik daha açmak için çalışmalarımız var. En kısa zamanda bu kliklerimizi tamamlayıp hastalarımızın hizmetine sunacağız” dedi. 

Poliklinik sayısı aylık 10 bin 410

Ağız ve Diş Sağlığı Merkezinin 2015 yılında aylık poliklinik sayısının 7 bin 279 olduğunu dile getiren Alıcı, 2017 yılında ise aylık 10 bin 410 poliklinik sayısına ulaşıldığını söyledi. Alıcı, “Poliklinik verilerimizi söyleyecek olursak 2015 yılında aylık poliklinik sayımız 7 bin 279 iken bu rakam 2016 yılında ayılık 9 bin 718’e, 2017 yılında da yine 10 bin 410’a yükselmiş durumda. Yani hekim sayımızda olduğu gibi poliklinik sayımızda da bir artış söz konusu” şeklinde konuştu.

Hasta sayısı toplam 124 bin 931

Aynı şekilde hasta sayısında da artış olduğunu kaydeden Alıcı, “Aynı şekilde hasta sayımızda da artış söz konusu. 2015 yılında toplam 87 bin 348 hastaya hizmet vermiş durumdayız. 2016 yılında ise 116 bin 625 hastaya, 2017 yılında da toplam 124 bin 931 hastaya hizmet verdik” ifadelerinde bulundu.

2017 geliri 6 milyon 400 bin TL

Ağız ve Diş Sağlığı Merkezinin 2015 yılından bugüne kadar gelirlerinin iki kat arttığını belirten Alıcı, “Merkezimizin gelirlerini de arttırmış durumdayız.  2015 yılında merkezimizin geliri 3 milyon 700 bin TL’ydi. 2017 yılında ise gelirlerimizde 6 milyon 400 bin TL’ye ulaşmış durumdayız. Yanı bu 2 yılda gelirlerimizi iki kat arttırdığımız anlamına geliyor. Tabi bu da bizim hizmet kalitemizi ve hizmetimizi olumlu yönde etkileyen unsurlardan birisi” dedi.

“Uzman hekim sayımızı arttırmak için çalışıyoruz”

Merkezde şuanda 2 tane uzman hekimin görev aldığını dile getiren Alıcı, Ağız ve Diş Sağlığı Merkezinde yürütülen sağlık hizmetleriyle ilgili şu bilgileri verdi:

“Merkezimizde 2 tane uzman hekimiz ve 19 tane de diş hekimiz hizmet veriyor. Uzman hekim sayımızı arttırmak için her atama döneminde tabi ki Bakanlığımıza talepte bulunuyoruz. Ancak uzman hekimlerimiz daha çok özel de çalışabilme imkanları da daha geniş olduğu için büyük şehirlerde kalmayı tercih ediyorlar. Bu bakımdan uzman hekim sayımızı arttırmakta sıkıntılar yaşayabiliyoruz. Tabi bu konuda da biz elimizden gelen tüm gayreti gösteriyoruz.

Yardımcı personel kadrosuna ihtiyaç var

Bunun yanı sıra yardımcı personel kadrosunda da ihtiyacımız bulunuyor. Sağ olsun Sağlık İl Müdürlüğümüz bu konuda bizler için ellerinden geleni yapıyor. Bizlere destek oluyor.  Merkezimizde şuanda 1 tane hemşiremiz çalışıyor. Tabi bu sayı neden böyle diye sorulabilir. Ancak bu bizimle ilgili bir durum değil. Sağlık Bakanlığı 19 ünitenin altındaki merkezlere hemşire ataması gerçekleştirmiyor. Şuanda bizim ünitemiz 19’u aşmış durumda. Yani hemşire talep edebilmek için önümüzde yasal bir engel bulunmuyor.  Bundan sonra hemşire sayımızı arttırmak için çalışmalarımıza devam edeceğiz.

Tüm branşlarda hizmet veriliyor

Merkezimizde diş tedavisini kapsayan tüm branşlarda hizmet veriyoruz. Yani protezden dolguya kanal tedavisinden diş beyazlatmaya kadar tüm alanları ekleyebilirsiniz.

Sevk oranı düştü

Sadece cerrahi müdahalelerde ve pedodonti yani çocuk diş hekimliğinde sevkler gerçekleştiriyoruz. Sevk oranlarımıza değinecek olursak uzman hekim yetersizliğimize rağmen sevk oranımız Bakanlık ortalamasının altında. 1.20 sevk oranımız var. Bu şu demek daha önce bizim aylık sevk sayımız 150-160 hasta arasındayken şuanda bu rakam 70-80 hasta aralığında.

Acil hizmetlerde yüzde 20 artış

Acil hizmetlerimize değinecek olursak hafta içi 16.00 ile 24.00 saatleri arasında bir diş hekimimiz hastalarımıza hizmet veriyor. Resmi tatillerde ise 08.00 ile 17.00 saatleri arasında hem acil hem de poliklinik hizmeti veriyoruz. Acil hizmetlerimizde yüzde 20’ye yakın bir artış söz konusu. Bunun rakamsal karşılığını da söyleyecek olursak 600 veya 650’e yakın hastamızda bu hizmeti sunuyoruz.

Hasta karşısındaki muhatabı hekim

Tabi bizde acil hizmetleri diğer devlet hastaneleri gibi acil hizmetleri yürütülmüyor. Çünkü diş tedavisi hemen müdahale edebileceğiniz bir durum değil. Yani diş ağrısı şikayetiyle gelen bir hastada enfeksiyon oluşumu varsa zaten bizim bu durumda yapabileceğimiz tek şey reçete yazıp ilk önce o enfeksiyonun ortadan kaldırılması oluyor. Enfeksiyon durumu ortadan kalktıktan sonra biz tedaviye ancak başlayabiliyoruz.  Durum böyle olsa bile acil hizmet almak isteyen hastanın karşısında bir hekimi muhatap olarak bulabilmesi hem bize hem hekime hem de merkezimize olumlu dönüşler olmasını sağlıyor.  

Kaliteli malzeme kullanıyoruz

Hastalarımızın ve vatandaşlarımızın özellikle şunu bilmesini istiyorum ki hizmet kalitesi anlamında kaliteli malzeme kullanıyoruz. Hatta halen bazı hastalarımız  bize ben farkını ödeyeyim daha kaliteli malzeme kullanın diyebiliyor. Ancak kesinlikle böyle bir şey söz konusu değil. Çünkü biz o fark olsa da olmasa da bizim  kullandığımız malzeme kaliteli ve kalitesi de piyasadakilerle aynı.

“Asla kaliteden taviz vermiyoruz”

Özellikle kaliteye çok dikkat ediyoruz. Çünkü devletimiz bize bu olanağı vermiş ve biz yönetim olarak bu imkanları hastalarımız için en kaliteli bir şekilde sağlamaya çalışıyoruz. Hatta bazen hekimlerimizin talepleri doğrultusunda da malzeme alımı yapıyoruz. Asla kaliteden taviz vermiyoruz.

Aylık ortalana bin dolayında kanal tedavisi yapılıyor

Merkezimizde kanal tedavisinde ciddi rakamlara ulaştığımızı söyleyebilirim. 2015 yılında 6 bin 591 kanal tedavisi gerçekleştiriyorken bu rakam 2016 yılında 10 bin 486, 2017 yılında ise 11 bin 650’ye ulaşmış durumda. 2017 yılı içerisinde aylık ortalama bin dolayında kanal tedavisi yapmışız. Kanal tedavisi aslında hastanelere çok fazla getirisi olmayan bir tedavidir. Hekim bu tedavide çok fazla işlem gerçekleştirir ve tedavide çok fazla malzeme kullanılır.  Ama biz kanal tedavisine çok  önem veriyoruz ve bu yönde de hastalarımızın şikayetlerini minimuma indirmeye çalışıyoruz.

Steril ünitemiz var 

Burada hekimlerimizin kullandığı tüm araçlar steril bir şekilde kullanılıyor. Bu bizim olmazsa olmaz kesinlikle taviz veremeyeceğimiz ve asla atlamayacağımız bir konu. Biz burada kullanılan her araç gereci kendimiz sterilize ediyoruz. Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği döneminde sağ olsun eski genel sekreterimiz Osman Bey’le birlikte bu konuda çok gayretli çalışmalar sergiledik.  Birlikte merkezimize bir sterilizasyon ünitesi açtık. Şöyle söyleyeyim Türkiye’de bırakın diş sağlığı merkezlerini bir çok diş hastanesinde dahi sterilizasyon üniteleri yok.

Sterilizasyon ünitesi hastaların en büyük güvencesi

Merkezimizde sterilizasyon ünitesinin olması hastalarımız açısından çok büyük güvencedir. Bizim hastalarımıza sağladığımız bir diğer güvencede hekimlerimizin tedavi sürecinde yaptığı her işlemin kayıt altında olması. Herkesin bildiği gibi hastalarımız hekim seçme hakkına sahip. Hasta hekimin uyguladığı tedaviden memnun kalmayıp başka bir hekimi tercih ettiğinde bile hekimimiz hastaya daha önce uygulanan her işlemi hasta kayıt sistemimizden görebilmek.

Hastaların diğer güvencesi karşısında muhatap bulabilmeleri

Bu da hastalar için bir başka güvencedir. Hastanın tedaviden memnun kalmaması durumda başka bir hekim seçme şansı olduğu gibi burada idarecilerimizle, başhekimliğimizle ya da hasta hakları birimimizle durumu çözebilir. 

Önemli olan hasta memnuniyeti ve beğenisi

4 yıl hastaya garanti veriyoruz. Bizim için ön planda olan hasta memnuniyeti ve hasta beğenisidir. Çünkü diş hekimliği bir eserin ortaya konduğu bir meslektir. Bizler sadece tedavi etmeyiz aynı zamanda ortaya bir eser de koyarız.

Diş beyazlatmak için artık özele gitmeye gerek yok

Burada aynı zamanda estetik bir uygulama olan diş beyazlatma ya da ağartma dediğimiz işlemi de gerçekleştiriyoruz. Daha öncesinde Sağlık Bakanlığının bu konuda devlette bir sınırlama getirmişti. Ama artık hastalar ücret farkını verdikleri takdirde bu işlemi artık devletin hastanelerinde ya da diş merkezlerinde de yapabiliyorlar. Bizde de aynı şekilde hastalarımız ücret farkını karşıladıkları takdirde özelde oldukça maliyetli olan bu uygulamadan devletimizin imkanlarından da faydalanarak yararlanabiliyorlar. 2015 yılında 48 hastaya, 2016 yılında 42 hastaya ve 2017 yılının ilk 9 ayında da 31 hastaya diş beyazlatma tedavisi uyguladık.

Çocuklar için yer tutucu tedavisi

Yine aynı şekilde 2014-2017 yılları arasında 600’ün üzerinde hastamıza implant yaptık. Bizim hedefimiz bu konuda yıllık 250-300 implant yapabilmek. Merkezimizde bunun dışında çoğu yerde yapılmayan bir işlemi daha gerçekleştiriyoruz. Çocuklarda erken süt dişleri kayıpları için son 3 yıldır yer tutucu yapıyoruz. 2014’te 34 tane yer tutucu yapmışken 2015’de 78, 2016’da 89 ve 2017 yılının ilk 9 ayında da 77 yer tutucu işlemi gerçekleştirdik.

Gece plağı da takılıyor

Özel muayenelerde yine çok maliyetli olarak yapılan ve 6 ayda bir yapılması gereken gece plağı işlemini de yine merkezimizde gerçekleştiriyoruz. Gece plağı dediğimiz uygulama gece uyurken dış gıcırdatma rahatsızlığının önüne geçebilmek için yapılan bir uygulama. Dediğim gibi bu plakların 6 ayda bir değiştirilmesi gerektiği için de özelde yapıldığında oldukça maliyetli olabiliyor. 2015’te 70, 2016’da 361 ve 2017 yılında da 270 gece plağı uygulaması gerçekleştirdik.

Panoramik diş çekimi mevcut

Bunun yanı sıra 3 tane röntgen ünitemiz ve 4 tane röntgen teknisyenimiz bulunuyor. Panoramik diş çekimi gerçekleştiriyoruz. Bir hastamızın röntgeni çekildiğinde hekimimiz sanayiler içerisinde dijital ortamda o çekimi ekrandan görebiliyor.”

Müzede 350’nin üzerinde eser var

Başhekim Ersoy Alıcı, ayrıca Türkiye’nin en büyük  diş müzesi olabilecek diş müzesine de sahip olduklarını söyledi. Bunun kendileri için gururu verici olduğunu ifade eden Alıcı son olarak “Bizim için oldukça gurur verici olan bir şeye daha merkezimizde sahibiz. Burada bir diş müzesi oluşturduk. O da belki de Türkiye’nin en büyük diş müzesi. Çünkü müzemizin içerisinde 350’nin üzerinde malzeme var. Ve hala bu konuda bizi arayıp insanlar müzemize bağışta bulunmak istiyor. Müzemizde eskiden diş hekimliğinde kullanılan malzemeleri sergiliyoruz. Sadece bununla da sınırlı değil mesela şuanda elimizde 1940’lı yıllardan itibaren diş hekimliği alanında yayımlanan kitaplar bulunuyor. Tabi böyle bir müzeyi oluşturmak ve buna sahip olmak bizim için oldukça gururu verici” dedi.