Bartın'a verilen 'turuncu kod'lu uyarı alarma geçirdi

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından Bartın geneli için yayınlanan 'turuncu kod'lu uyarının ardından Pazartesi akşam saatlerinden itibaren etkili olan sağanak yağışlar korku yaratırken tüm birimleri teyakkuza geçirdi. Bartın, Zonguldak ve Kastamonu'da okullar olumsuz hava koşulları nedeniyle bir gün tatil edildi. Belirtilen tarihte engelli ve hamile kamu personeli de idari izinli sayıldı. Bartın Valisi Dr. Nurtaç Arslan, ilimizde devam eden sağanak yağış ve fırtına nedeniyle Çağlayan, Karaçay, Amasra ilçemizde Küçük ve Büyük Liman, Horhor Deresi ile Yalı mevkiinde incelemelerde bulunarak yetkililerden bilgi aldı. Tüm ekiplerin sahada olduğunu belirten Vali Arslan, vatandaşlardan da olumsuz hava şartlarına karşı dikkatli ve tedbirli olmalarını istedi. Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan hava tahminlerine göre Bartın için yeniden turuncu kod uyarısı verildi. Aşırı yağışların yarın da gün boyunca devam etmesi bekleniyor.

Bartın'a verilen 'turuncu kod'lu uyarı alarma geçirdi

 

Vali Arslan, tüm ekiplerle sahadaydı

Nilay Meryem ÇÖMLEK

 

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nce Bartın, Kastamonu ve Zonguldak illerine turuncu kod ile yağış uyarısı verildi.

Bartın’da Pazartesi akşam saatlerinden itibaren teyakkuza geçilirken, 1 Ekim Salı günü için eğitim öğretime de bir gün ara verildi.

Tatil kararına ilişkin Bartın Valiliği’nden yapılan açıklamada “Meteorolojik verilere göre ilimiz genelindeki olumsuz hava koşulları göz önüne alınarak 01.10.2024 Salı günü il genelinde özel ve resmi tüm eğitim kurumlarımızda eğitim-öğretime 1gün süreyle ara verilmiştir. Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan engelli ve hamile personel de 01.10.2024 tarihinde 1 gün süreyle idari izinli sayılacaktır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.” denildi.

Kum torbaları, iş makinaları ve ekipler hazır!

“Turuncu kod” ile uyarı yapılan Bartın’da yağış yer yer kuvvetli, yer yer ise aralıklarla yağış devam ederken, bir yandan sel ve taşkınlara karşı önlem alındı.

Devlet Su İşleri (DSİ) 23. Bölge Müdürlüğü’nce Bartın ve Zonguldak illerine yapılan meteorolojik uyarılar sonrasında riskli noktalara makine ve personel nakilleri yapılarak gerekli olan tedbirler alındı. Bu önlemler kapsamında Bartın Irmağının kenarlarına da kum torbaları konuldu.

Vatandaşlar sık sık uyarıldı

1-2 Ekim tarihleri için Zonguldak ve Bartın çevreleri ile Kastamonu'nun kıyı kesimlerinde şiddetli, yer yer aşırı; Düzce, Sinop, Bolu, Karabük ve Kastamonu çevrelerinde kuvvetli, yer yer çok kuvvetli yağış beklendiği duyuruldu.

Turuncu yağış uyarısı verilen illerde vatandaşlara AFAD ve Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından kısa mesajla bilgilendirme yapıldı.

Bartın başta olmak üzere uyarı verilen illerde Valilikler de sosyal medya, basın organlarıyla ve anons sistemleriyle sık sık bilgilendirme yaparak vatandaşları uyardı.

Bartın’da da etkili olan sağanak yağışların meydana getirebileceği olumsuzluklara karşı uyarılar Bartın Belediyesinin anons sisteminden ve Müftülüğün camilerdeki merkezi anons sisteminden vatandaşlara sel uyarısı yapıldı.

Dalga boyu 5 metreyi geçti

Batı Karadeniz bölgesinde etkili olan fırtına dün sabah saatlerinden itibaren şiddetini artırdı.

Bartın’ın Amasra ilçesinde fırtına ile birlikte dalga boyları 2 metreyi aşarken kıyılarda kayalıklara vurarak kırılan dalgaların boyu ise 5 metreyi geçti.

İnkumu yolu ulaşıma kapandı

Bartın’da sahil bölgesinde daha çok etkili olan kuvvetli yağış etkisini artırmasıyla İnkumu tatil beldesine ulaşım sağlayan karayolu, taşan dere nedeniyle kapandı.

Taşkının yaşandığı Karasu deresinde iş makinesi ile çalışma başlatıldı.

Jandarma ekiplerinin güvenlik önlemleri aldığı bölgede Bartın Belediye Başkan Yardımcısı Sançar Biçer’de incelemelerde bulundu.

Vali Arslan, ekiplerle sahadaydı

Bartın Valisi Dr. Nurtaç Arslan, ilimizde devam eden sağanak yağış ve fırtına nedeniyle Çağlayan, Karaçay, Amasra ilçemizde Küçük ve Büyük Liman, Horhor Deresi ile Yalı mevkiinde incelemelerde bulunarak yetkililerden bilgi aldı.

Sahadaki incelemeleri sırasında basın mensuplarına yaptığı açıklamalarda ilimiz genelinde herhangi bir olumsuz durumun yaşanmaması adına her türlü önlemin alındığını, ekiplerin sahada çalışmalarına aralıksız olarak devam ettiğini ve gelen ihbarlara anında müdahale edildiğini belirten Vali Arslan, olumsuz hava şartlarının Çarşamba günü (bugün) de devam etmesi beklendiğinden vatandaşların yapılan uyarıları dikkate alarak tedbirli davranmaları gerektiğini ifade etti.

Tüm ekiplerin sahada olduğunu belirten Vali Arslan, “Yağış aralıksız devam ediyor. Biz tedbir almaya Pazar günü başladık. Bütün ekiplerimiz her anlamda sahada. Tedbirlilerimizi aldık,  tek temennimiz afetsiz bir yıl geçirmemiz. Vatandaşlarımızdan da olumsuz hava şartlarına karşı dikkatli ve tedbirli olmalarını istiyoruz.” dedi.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan hava tahminlerine göre; Bartın için turuncu kod uyarısı verildi. Aşırı yağışların yarın da gün boyunca devam etmesi bekleniyor.