BARTIN'A HAS 6 YEMEK TESCİLLENDİ
Bartın Belediyesi sadece Bartın'da yapılan ve yöresel olan Ağda Tatlısı, Tatlı Böreği, Beyaz Baklava, Kabak Burma Tatlısı, İncir Dondurma Tatlısı ve Pirinçli Mantının tescilini aldı. Coğrafi İşaret Tescil Belgesi alan yemeklerin tanıtımını yapan Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın, Bartın'ımızın değerlerinin markalaşmasının çok önemli olduğunu ifade etti. Başkan Akın, bundan sonraki süreçte de yine Bartın'a has 8 yemeğin daha tescil ettirilmesi için çalışmalara başlayacaklarını söyledi.
Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın’ın talimatı doğrultusunda Bartın Belediyesi tarafından başlatılan çalışmalar sonucunda turizm, kültür ve tarih şehri olan ilimizin yöresel yemek ve tatlıları 6769 Sayılı Sınai Mülkiyet Kanunun kapsamında Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillendi. Bartın Belediyesi, girişimleriyle kentin damak zenginliğini öne çıkarmak amacıyla yöresel lezzetleri arasında yer alan 5 tatlı ve bir yemeği Türk Patent ve Marka Kurumunca tescilleterek resmiyete kavuşturdu. Yine Bartın’a özgü 8 yemek için de başvuruda bulunulacağı ifade edildi. Bartın’ın kendine has Bartın Ağda Tatlısı, Bartın Tatlı Böreği, Bartın Beyaz Baklavası, Bartın Kabak Burma Tatlısı, Bartın İncir Dondurma Tatlısı ve Bartın Pirinçli Mantısı gibi yöresel yemek ve tatlılarının tescillenmesiyle birlikte şehrimizin turizmi, tarihi ve kültürel değerlerinin yanı sıra bu özgün lezzetleriyle de birçok ziyaretçiye ev sahipliği yapması bekleniyor.
Akın: “Şehrin kimliğini ortaya çıkarıyoruz”
Tescil işlemelerinin resmiyete kavuşmasının ardından Emekliler Evi’nde Bartın’daki gazetecilerle bir araya gelen Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın, Coğrafi İşaret Tescil Belgesi alınan yöresel yemek ve tatlıları tanıttı. Bartın’ın değerlerinin tescillenmesinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Akın, emek veren herkese teşekkür etti. Belediye Başkan Yardımcılar Erol Demirkoparanoğlu ve Necmi Balık’ın da yer aldığı tanıtımda Akın, konuşmasında şu ifadeleri kullandı:
“Göreve geldiğimiz günden buyana şehrimizin tarihi ve kültürel değerleriyle ilgili çok sayıda çalışma gerçekleştirdik. Bartın’a yeni değerler katabilme adına projelerimizi ortaya koyduk. Mevcut birçok değerini de korumak için gerekli önlemler aldık. İlimizdeki tarihi değerlerimizin restorasyonu ve inşasını gerçekleştirdik. Şehrin kimliğini ortaya çıkartmak için projeler ürettik.
“65 tane Bartın’a has yemeğimiz var”
Tüm bu çalışmalarımızın yanı sıra şehrimizin yöresel mutfağına sahip çıkma adına da gerekli adımları attık. Bildiğimiz 65 adet Bartın’a has yemeğimiz var. Zaman zaman bu yemeklerin sunumunu gerçekleştirdik. Şimdi de bu yemeklerin coğrafi işaretlerini almak için çalışma gerçekleştiriyoruz. 150 yıldır üretilen ve ilimize has bir tatlı olan Bartın Ağda Tatlısı, Bartın Tatlı Böreği, Bartın Beyaz Baklavası, Bartın Kabak Burma Tatlısı, Bartın İncir Dondurma Tatlısı ve Bartın Pirinçli Mantısı gibi yöresel yemek ve tatlılarının tescillenmesi için Türk Patent ve Marka Kurumuna başvurularımızı yaptık. Gelinen süreçte ciddi emekler sonucu 6 yöresel lezzetimize Coğrafi İşaret Tescil Belgesi alarak, resmiyete kavuşturduk. Bu belgeyi almamız 3 yıl sürdü.
“8 yemek için daha başvuruda bulunacağız”
Bundan sonraki süreçte de Pumpum Çorbası, Bartın Tarhanası, Bartın Ispıt Yemeği, Maydanoz Dolması, Halışka, Katı Yoğurtlu Kulaklı Makarna, Bartın Gözlemesi ve Şapşap Köfte gibi şehrimize has olan yemeklerimiz için başvuruda bulunacağız. Bartın Belediyesi olarak şehrimizin mutfağına sahip çıkma noktasında elimizden geleni yapıyoruz. Bartın’ımızın değerlerinin markalaşması bizler için çok önemli. Geleneksel tatlı ve yemeklerimizin korunması ve unutulmaması adına önemli bir çalışma oldu. Bu yöresel lezzetlerin tescillenmesi şehrimizin kültürünün ve yemeklerinin duyurulmasına da büyük bir katkı sağlayacaktır. Bu süreçte emeği geçen herkese teşekkür ediyor, hayırlı uğurlu olmasını diliyorum.”