Bartın, Mehmet Akif Ersoy'u andı

Bartın'da İstiklal Marşı'nın kabulünün 98. Yıldönümü ve 'Milletin Sesi' Mehmet Akif Ersoy'u anma programı düzenlendi.

Bartın,  Mehmet Akif Ersoy'u andı

Bartın’da İstiklal Marşı’nın, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kabul edilişinin 98’inci yıl dönümünü münasebetiyle “İstiklal Marşının Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Programı” düzenlendi.  Bartın İl Milli Eğitim Müdürlüğü, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Nene Hatun Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi tarafından Bartın Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen İstiklal Marşı’nın kabulünün 98. Yıldönümü ve “Milletin Sesi” Mehmet Akif Ersoy’u Anma Programına Bartın Valisi Sinan Güner, AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, başta olmak üzere protokol üyeleri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.  Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’mızın okunmasıyla başlayan program Kur’an-ı Kerim tilavetiyle devam etti.

Akça, Ersoy’u anlattı

Günün anlam ve önemine ilişkin konuşmayı da Nene Hatun Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi Müdürü Muhammet Akça, yaptı. İstiklal Marşı yazarımız Mehmet Akif Ersoy’u anlatan Akça, “Her milletin tarihinde derin izler bırakmış önemli şahsiyetleri bulunmaktadır. Mehmet Akif Ersoy da, Türk milletinin tarihinde ve gönlünde taht kurmuş, büyük bir şahsiyettir. Mehmet Akif Ersoy, sadece İstiklal Marşımızın yazarı değil, o aynı zamanda Türk milleti için ‘vatan, millet, bayrak, özgürlük ve bağımsızlık’ kavramlarının karşılığıdır. O, sadece bir şair değil, Kurtuluş Savaşını on kıtaya, kırk bir dizeye sığdırarak Milli Mücadeleyi en mükemmel bir şekilde dile getiren şahsiyettir. Bu nedenle milletin dili, sesi olan Akif’in hayatının bilinmesi ve her fırsatta dile getirilmesi yetmez. O, toplumun her kesimi tarafından örnek alınması da gereken mümtaz bir kişiliktir. Dine dayalı değerler bütününü, modern dünyanın gereklerini de göz önüne alarak aklı ve iradesiyle yorumlayıp geliştiren Akif in ideal insanı, manevî değerlerin (din, tarih şuuru, ahlâk, kültürü) yanında maddî değerlere de (bilim, teknoloji, akıl) sıkı sıkıya bağlı modem bir insandır. Mehmet Akif Ersoy’un şahsında özellikle Müslüman aydın, münevver tipi ile karşılaşıyoruz. Mehmet Akif, çok çalışkan bir kişidir. O, emek verilmeden kazanılan her şeyi haram sayardı. Akif, din, mezhep ve soy farkı gözetmezdi. Oldukça mütevazı bir kişiliği vardı. Dostlarına sıkı sıkıya bağlanırdı. Kalabalık meclislerde susar, kendini ön plana çıkarmaktan hoşlanmazdı. Ayrıca hoşsohbet ve nüktedan bir yapısı vardı. Ona göre eski, eski olduğu için atılmaz, fena olursa atılır. Yeni, yeni olduğu için alınmaz, iyi olursa alınırdı. Akif, gösteriş, cahillik ve dönekliğe tahammül etmezdi. O, soyunu inkâr edenlere, halkın ve yurdun acı çekmesine göz yumanlara, vatan ve din düşmanlarına asla taviz vermezdi. Bize düşen görev O’nu ve eserlerini gelecek kuşaklara en iyi şekilde anlatmak ve göstermektir.” dedi.

Ardından program “Milletin Sesi Akif” sunumuyla devam etti. Sonrasında da İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nce düzenlenen yarışmada dereceye girenlere ödülleri verildi. “Akif ve İstiklal Marşı” adlı orotoryo ile program sona erdi.