Bankoğlu, Tıp Bayramında Coronaya dikkat çekti

CHP Bartın Milletvekili ve Anayasa Komisyonu Üyesi Aysu Bankoğlu, 14 Mart Tıp Bayramı vesilesiyle şu anda dünyada yaşanan Corona salgınına ve tüm sağlık çalışanlarının önemine dikkat çekti. Bankoğlu, 'Herkesin çare için koştuğu sağlık çalışanlarına önce saygı' dedi.

Bankoğlu, Tıp Bayramında Coronaya dikkat çekti

14 Mart Tıp Bayramı sebebiyle sağlıkta yaşanan sorunlara ve yetersizliklere dikkat çeken CHP Bartın Milletvekili ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Anayasa Komisyonu ÜyesiAysu Bankoğlu, ayrıca, dünyada hemen her ülkede görülen Corona virüsünün ülkemizde de görüldüğünü, konuya ilişkin olarak yetkililerin yaptığı uyarıların dikkatle uygulanması gerektiğini belirtti. Yaptığı değerlendirmede, “Ne yazık ki, ülkemizde hastalığının teşhisini koymuş; hatta reçetesini bile hazırlamış olarak doktora giden yurttaşlarımız var. Özellikle bu hassas dönemde, hekimlerin ve tüm yetkililerin uyarılarını harfiyen yerine getirmek mecburidir. Gereksiz evhamlardan, kulaktan dolma bilgilerle önlem ve tedavi girişimlerinden kesinlikle kaçınmalıyız. Bu, sadece Corona için değil, esasında tüm hastalıklarda uyulması gereken kuraldır. Son yıllarda hekimlere karşı gittikçe artan şiddetin altında onların bilgilerine ve tecrübelerine karşı saygısızlık yatmaktadır. Hekimlerin itibarsızlaştırılmasının kimseye faydası olmadığı gibi, aksine büyük zararları bulunmaktadır ”dedi.

 

Bankoğlu, "Kendini fedakarca topluma adamış olan sağlık çalışanları çok zor bir işi, büyük özveriyle yapmaktalar. Doğumdan ölüme kadar yaşantımızın her safhasında insanlara şifa dağıtmak için çalışanlara her şeyden önce saygı duymalıyız.” açıklamasında bulundu.

 

Bankoğlu, AK Parti’nin liyakati, eğitimi hiçe sayan zihniyetinin Corona’dan daha tehlikeli olduğunu belirtirken “18 yıldır devletin kılcal damarlarına kadar nüfuz eden, “itibarsızlaştırma” virüsüdür. Kendinden olmayanı, kendisi gibi düşünmeyeni aşağılamak, yok saymak, hedef göstermek sağlık alanında da kol gezen bir salgındır. Çok ağır ve kötü çalışma koşullarında, hastayı metalaştıran, hekimi, ticaret adamı gibi davranmaya zorlayan parça başı işleme dayalı ücretlendirme koşulları altında ve kendisi ticarethaneye dönüştürülmüş olan hastanelerde hekimlerimiz ile sağlık personelimiz gerçekten mucizeler yaratıyorlar. Saygının, sevginin, şefkatin yerini “hasta garantisi” anlayışının aldığı Yeni Türkiye’de hekimler, ne yazık ki mutsuz” şeklinde konuştu.

 

Bartın Devlet Hastanesi bakımından da yıllardır süregelen ve bir türlü tam manasıyla çözüme kavuşturulamayan sorunlar bulunduğuna işaret eden Bankoğlu, ayrıca, şu açıklama ve eleştirilerde bulundu:

 

"Hekimlerin meslek hakları konusundaki çabalarını, örgütlü mücadelelerini CHP olarak sonuna kadar destekliyoruz. 2012 yılından beri bekletilen "sağlıkta şiddetin önlenmesine dair düzenlemeler içeren yasa" yürürlüğe girmedikçe hekimlerin can güvenliği, her geçen gün tehlikeye atılmaktadır. Bugün tüm dünya Corona’dan kaçarken, sağlıkçılar her yerde ve her zaman tüm olumsuzluklara rağmen iş başındalar ve dünyada görülmemiş bir oranda şiddet riskiyle karşı karşıyalar. ‘Sağlıkta Dönüşüm Projesi’ diye 2002 yılında başlatılan ve bugün hastanelerin iş yeri, hastaların müşteri olarak görüldüğü, köprü ve yollardaki geçiş garantisi gibi “hasta garantisi” verilen çarpık, para odaklı bir yönetim mevcuttur.”

 

Nitelikli bir hasta muayenesinin ortalama 20 dakika olması gerektiğini belirten Bankoğlu, bu sürenin ülkemizde 5 dakika olarak dayatıldığını, Sağlık Bakanlığı’nın bu uygulamayı derhal düzeltmesi gerektiğini belirtti.

 

Bankoğlu, "Yılda 720 milyon muayene, 5 milyon ameliyat yapan bir meslekten söz ediyoruz. Aile Sağlığı Merkezleri'nin düzenlenmesi, acil olmayan vakaların acil servislerde bakılmak zorunda bırakılmasına bağlı olarak gerçekten acil durumdaki hastaların mağdur olduğunu biliyoruz. Eğitimi zor, uzun ve pahalı olan hekimliğin, ömür boyu süren bir öğrenme olduğunu kavramadığımız, hekimleri hasta bakan robotlar gibi gören bu anlayışı düzeltmediğimiz sürece bu gidişat değişmeyecektir. Hekimlerin dinlenmeleri için çağdaş standartlar oluşturulduğunda, hastaların ve yakınlarının öfkelerini hekimler üzerinde özgürce sergilemesi durumuna gerekli cezalar verildiğinde, Tıp Bayramı’nı gerçek anlamda kutlamak mümkün olacaktır. Ben buradan bir kez daha büyük fedakârlıklarla çalışan, hepimizin şifa beklediği hekimlerimize önce sağlıklı, sonra huzurlu bir çalışma hayatı diliyorum.” diyerek açıklamalarını sonlandırdı.