Bankoğlu: 'Ormanlarımızın rant uğruna talan edilmek isteniyor'
CHP Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu, Bartın, Zonguldak ve Kastamonu sınırları içerindeki 3 bin 500 hektar orman alanına uzman görüşü ve ÇED raporu istenmeden verilen sondaj ruhsatıyla ülkenin en değerli doğa hazinelerinden birinin daha tahrip edileceğini söyleyerek ormanlık alanlara maden arama izni verilmesini meclis gündemine taşıdı.
Cumhuriyet Halk Partisi Bartın Milletvekili Av. Aysu Bankoğlu, Bartın, Zonguldak ve Kastamonu sınırları içerindeki 3 bin 500 hektar orman alanına uzman görüşü ve Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporu istenmeden verilen sondaj ruhsatıyla ülkenin en değerli doğa hazinelerinden birinin daha tahrip edileceğini söyleyerek ormanlık alanlara maden arama izni verilmesini eleştirerek konuyu meclis gündemine taşıdı.
Ormanlık alanların maden faaliyetlerine açılmasının amacının AKP hükümetin rant uğruna, tarım alanlarının, mera, orman ve sit alanlarının yandaş firmalara verilmesi olduğunu belirten Bankoğlu, ormanlık alanlara verilen arama ve işletme ruhsatlarının doğayı talan edileceğini söyledi.
Rant uğruna 3 bin 500 hektarlık ormanlık alanda maden arama sahası açılmasının ormanların ve tarım alanlarının tahrip edilmesine ve doğanın dengesinin değişmesine neden olacak felaketler getireceğini ifade eden CHP’li Bankoğlu, “Küre Dağları’nın eteğindeki nadir endemik bitkileri barındıran ve dünyanın en derin ikinci kanyonuna ev sahipliği yapan Bartın, Zonguldak ve Kastamonu sınırları içerindeki bölgede ‘3 bin 500 hektar’ orman alanına maden arama izni verildi. Belirlenen bu alanda bakır ve manganez aramak için, uzman görüşü ve ÇED raporu istenmeden verilen sondaj ruhsatıyla ülkenin en değerli doğa hazinelerinden birinin daha tahrip edilmesi asla kabul edilemez.” dedi.
“Halk istemiyor, AKP dayatıyor”
Konuyla ilgili Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanının cevaplaması istemiyle TBMM başkanlığına önerge veren Aysu Bankoğlu yaptığı açıklamada, “Bölge halkı madenlerin açılması halinde bölgede yaşayan yüz binlerce kişinin etkileneceğini ve geçim kaynakları olan tarım arazilerinin kullanılamaz hale geleceğini belirterek projeyi istemediklerini ifade etmektedir. Ancak vatandaşlarımızın ormanlık alanlar içerisinde maden sahaları kurularak ormanların ve tarım alanlarının olumsuz etkileneceğine olan tepkisine rağmen proje hükümet tarafından hayata geçirilmek istenmektedir. Milyonlarca yılda oluşan doğal varlıkların maden faaliyetiyle birlikte risk altına girmesi, maden çevresindeki tarım arazilerinin binlerce yılda oluşmuş yapısının kaybetmesi, bölgede yetişen özellikle fındık, ceviz, kestane ağaçları yanında tarım arazileri ile su kaynaklarının kirleneceği, doğal yaşamın sekteye uğrayıp başta arıcılık olmak üzere hayvancılık faaliyetlerini olumsuz etkileyeceği vatandaşlarımızda endişe yaratmakta, karara itiraz etmelerine neden olmaktadır.” ifadelerini kullandı.
“Anayasaya aykırı”
Anayasada belirtilen devletin ormanların korunması ve geliştirilmesi yükümlülüğü ilkesini hatırlatan CHP Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu, “Doğaya bir günde yaptığımız katliamın telafisi on yıllarca mümkün olmuyor. Temiz doğa, temiz çevre, temiz hava gelecek nesillere bırakacağımız en değerli miras ve en büyük sorumluluğumuzdur. Bu bizlerin ve hükümetlerin boynunun görevidir. Orman alanlarında maden faaliyetlerine izin vermenin sonucunda oluşacak ekolojik bozukluklar neticesinde doğal varlıklarımız olan binlerce ağacın kesilmesi söz konusudur. Bu durum Anayasa ile devlete yüklenen ormanların korunması ve geliştirilmesi ödevine aykırıdır.” diyerek karardan bir an önce vazgeçilmesi ve verilen ruhsatların iptal edilmesi gerektiğini söyledi. (Haber Merkezi)