BANKOĞLU'NDAN TUNÇ'A 'AMASRA'DAN ELİNİ ÇEK'

AK Parti ve MHP'nin itirazıyla Bartın İl Seçim Kurulunca kabul edilen Amasra'da oyların yeniden sayılması kararı Yüksek Seçim Kurulundan (YSK) geri döndü. YSK, itiraz kararını reddetmesiyle Amasra'daki oyların yeniden sayılması durduruldu Amasra üzerinde kirli bir plan döndüğü iddiasıyla İl Seçim Kurulu kararına tepki gösteren CHP Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu, kararda Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'un etkisi olduğu imasında bulundu. Bakan Tunç'a 'Bir zamanlar mevkidaşım, hemşerim' diye seslenen Milletvekili Bankoğlu, 'Sayın Adalet Bakanının döneminde yazık ki Türkiye'de adaletin olmadığı günler yaşıyoruz. En adaletsiz günlerin bakanı sana söylüyoruz Amasra'dan elini çek. İşini yap. Sana halkın iradesini gasp ettirmeyeceğiz' dedi. YSK'nın kararıyla Amasra Belediye Başkanlığı ikinci kez tescillenen Recai Çakır ise kararı 'Aslında bu karar hak, hukuk, adaletin özeti. Biz adalet peşindeyiz' sözleriyle değerlendirdi.

BANKOĞLU'NDAN TUNÇ'A 'AMASRA'DAN ELİNİ ÇEK'

31 Mart yerel seçimleri bitti ancak Amasra’da seçim sonrası sular bir türlü durulmadı. AK Parti ve MHP, Amasra İlçe Seçim Kuruluna oyların yeniden sayılması yönünde itirazda bulundu. Cumhur İttifakının bu itirazı ise İlçe Seçim Kurulunca oyların sayımı esnasında sandık görevlilerince bir itiraz yapılmadığı ve itiraz edilen sandıklarla ilgili herhangi bir tutanak olmadığı gerekçesiyle reddedildi. İttifak, itiraz kararını bu sefer Bartın İl Seçim Kurulunda götürdü. Uzun bir toplantı sonrasında İl Seçim Kurulundan 3’e 1 oy çokluğuyla oyların yeniden sayılması kararı çıktı.

Çakır: “İtiraz, soyut iddialar gerekçesiyle İlçe Seçim Kurulunca reddedildi”

İl Seçim Kurulunun bu kararıyla CHP Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu, Amasra Belediye Başkanı Recai Çakır, İl Başkanı İsmail Cem Akyol başta olmak üzere CHP’nin il ve ilçe örgütleriyle Amasra’da Çakır’ı destekleyen vatandaşlar Amasra Adliyesi önüne geldi. Recai Çakır adliye önündeki açıklamasında İl Seçim Kurulunca alınan oyların yeniden sayılması kararına kuşkuyla yaklaştıklarını ifade ederek şunları söyledi:

“31 Mart’ta kazandığımız seçime dair sandık kurullarında AK Partili ve MHP’li müşahitlere dair herhangi bir tutanak yok. İtiraz yok. İki partinin temsilcilerinin bulunduğu İlçe Seçim Kurulunda itiraz yok. Ancak daha sonra İlçe Seçim Kuruluna oyların tamamının sayılması yönünde bir itiraz yapıldı. İlçe Seçim Kurulu da kanuna uygun olarak soyut iddialar olduğunu, bu iddiaların ispatlanması gerektiğini, herhangi bir tutanakla itiraz olmadığı gerekçesiyle 5’e 2 oy çokluğuyla yeniden sayım talebini reddediyor.

“Yeniden oyların sayılması kararının altında yapılan bir hazırlık mı var?”

Daha sonra İl Seçim Kuruluna da itiraz edildi. Saat 16.00’ya kadar İl Seçim Kurulundan ses çıkmadı. Bu da bizde bir yerlerden cevap beklendiği kanaatini uyandırıyor. 2’ye 1 çoğunlukla yeniden oyların sayılması kararı alındı. Hiçbir itirazın olmadığı, sandık sonuçlarının, İlçe Seçim Kurulunun red kararının geçerli olmasını talep ettik. Yani mazbatamızın biran önce verilmesiydi. Oy çokluğuyla alınmış kararlarına bu kadar itirazın ve yeniden oyların sayılması kararının verilmesinin altında yapılan bir hazırlık mı var acaba? Adalet yazan Adliyenin önünde adalet arıyoruz. Hepimizde bir kuşku var.

“Israrla oyları yeniden saydırma çabasının altında ne var?”

Yapılmadıysa bile kanunun gereği olan soyut gerekçelere dayanan itirazın reddedilmesi gerekmez miydi? Amasra halkının iradesine sahip çıkmak için buradayız. Daha kenette bir dolu spekülasyon var. İlçe Seçim Kurulu ilgili yere evrakları koyduktan sonra elektrik kesintisi söz konusu. Bu adalet sarayını ne kadar etkiledi? Bu veriye ulaşamadık. Tüm kamera görüntülerini istedik. Henüz bir ses yok. Birçok şeyi üst üste koyduğumuzda biz bunu Amasra halkının iradesine saygısızlık olarak görüyoruz. Bu kadar ısrarla oyları yeniden saydırma çabasının altında ne var?”

Bankoğlu: “Onların bu iddiaları dayanaksızdır”

İl Seçim Kurulundan Amasra Adliyesine gelen CHP Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu da şu açıklamalarda bulundu:

“İl Seçim Kurulu, Amasra İlçe Seçim Kurulunun oyların yeniden sayılmasının doğru olmadığı kararını bozdu. Bartın İl Seçim Kurulu “Amasra’daki Belediye Başkanlığı oyları yeniden sayılsın” dedi. Önce hukukçu olarak konuşayım. Amasra sandıkları yeniden sayılacaksa bu itirazı yapan siyasi partinin o gün sandık başında sandık görevlileri yok muydu? Vardı. Peki o sandık görevlileri geçersiz oylara karşı sandık sayımı esnasında o sandıklarda itirazda bulunup söylemlerini tutanak altına aldılar mı? Almadılar. O zaman onların bu iddiaları dayanaksızdır.

“Bu siyasi parti oylar sayılırken neden itirazda bulunmadı?”

Nitekim İl Seçim Kurulunun verdiği karar 3’e karşı 1 oyla verilmiştir. Karşı oyu yazan gerçekten hukuk insanı olan hakim aynen bu söylediğimi söylemiştir. İtirazı yapan siyasi partinin oylara yönelik bir itiraz şerhinin bulunmaması ve tutanak defterinde bu yönde yapılmış bir itiraza rastlanması karşısında oylar geçersiz sayılmıştır diyor. Bu itirazı yapan siyasi parti oylar sayılırken neden itirazda bulunmadı? Tutanak altına almadı da şimdi farklı yollarla, kirli planlarla Amasra halkının iradesini gasp etmeye çalışıyorlar.

“Adaletsiz günlerin bakanı sana söylüyoruz Amasra’dan elini çek”

Buna alet olan ne yazık ki Bartın İl Seçim Kuruluna da çok üzgünüm. Acaba şunu mu söylememiz lazım; Zamanında mevkidaşım olan, hemşerim olan  Sayın Adalet Bakanının döneminde yazık ki Türkiye’de adaletin olmadığı günler yaşıyoruz. En adaletsiz günlerin bakanı sana söylüyoruz Amasra’dan elini çek. İşini yap. Sana halkın iradesini gasp ettirmeyeceğiz.

“Amasra üzerinde kirli bir plan olduğu ortada”

 Oyların yeniden sayılması kararına itiraz ediyoruz. Oyların yeniden sayılmasını doğru bulmuyoruz. Amasra üzerinde kirli bir plan olduğu ortada. Artık birilerinin Amasra halkının iradesine saygı duyması lazım. Sadece Amasra’da değil. İstanbul’da ilçelerden de haberler geliyor. Ne var ki Cumhuriyet Halk Partisinin kazandığı AKP’nin itiraz ettiği yerlerdeki seçim kurulları AKP’nin itirazlarını kabul ediyor. Ama Cumhuriyet Halk Partisinin kaybettiği AKP’nin kazandığı yerlerde Cumhuriyet Halk Partisinin yaptığı itirazlar ne hikmetse il ve ilçe seçim kurullarında pek de kabul görmüyor. Hiç kimse halkın iradesinin üzerinde değildir. Bizler halkın iradesinin gasp edilmesine izin vermeyeceğiz. Buna vesile olan yargı mensupları için de gereğinin yapılması için uğraşacağız.”

YSK, CHP’nin itirazını kabul etti, oy sayımı durduruldu

İl Seçim Kurulunun oyların yeniden sayılmasına dair verdiği karara CHP tarafından YSK’ya itiraz edilirken YSK CHP’nin itirazını kabul etti ve oyların sayılması kararını iptal etti. YSK’nın bu kararı sonrasında ise Amasra’daki oyların sayımı durduruldu.

Çakır: “YSK yeniden sayım kararını kaldırdı”

Oy sayımının durdurulmasının ardından açıklama yapan Recai Çakır şunları söyledi:

“Dün başlayan adalet nöbetinin sonucunda bugün her ne kadar İl Seçim Kurulu tarafından 2’ye 1 çoğunlukla yeniden sayım kararı alınmış olsa da partimizin, vekilimizin, il örgütümüzün, ilçe örgütümüzün, bu alanda bulunan dostlarımızın kararlılığı ve desteği  sayesinde Yüksek Seçim Kurulu yeniden sayım kararını kaldırdı. Aslında bu karar hak, hukuk, adaletin özeti. Biz adalet peşindeyiz. Doğru kararları takip ederek yeniden sayım kararının kaldırıldığı müjdesini paylaşıyoruz.

“Bir hukuk skandalını geri çevirme başarısını gösterdik”

Sürecin yine takipçisi olacağız. Bu konuda çok büyük emeği geçen il başkanım, ilçe başkanım, sayın vekilim sağ olsunlar Cumhuriyet Halk Partisi ailesi ve bu alandaki demokrasi dostları sayesinde yine bir hukuk skandalını geri çevirme başarısını gösterdik.”

Bankoğlu: “Burada kirli bir plan döndü”

YSK’nın red kararıyla Recai Çakır’ın yeniden Amasra Belediye Başkanı olduğunun bir kez daha tescillendiğini kaydeden Aysu Banoğlu da şöyle konuştu:

Burada kirli bir plan döndü. Demokrasiye inanan, halkın iradesine sahip çıkmak isteyen halkımız Amasra Adliyesi önünde oylarına ve demokrasimize sahip çıkmak için bir araya geldi. Halkın iradesini hedef alan hiçbir plan tutmadığı gibi bu planları da tutmadı. Yüksek Seçim Kurulu, AKP ve MHP'nin hiçbir delil ve gerekçe sunmadan Amasra için "oyların yeniden sayılması" talebini reddetti.

“Recai Çakır'ın başkanlığı bir kez daha tescillendi”

 Amasra'da adayımız Recai Çakır'ın başkanlığı bir kez daha tescillendi. Bizleri adliye önünde yalnız bırakmayan, halkın iradesine sahip çıkarak Amasra ittifakını kuran herkese teşekkür ediyoruz. Hukuka uygun karar veren vicdanlı hakimlerinize de kolluk kuvvetlerimize de teşekkür ediyorum. Vicdanı yerine başka hesaplar için kanun tanımaz karar veren hakimleri de Allah’a havale ediyorum Amasra'da zafer hepimizindir! Hayırlı, uğurlu olsun.”

Recai Çakır’ın en yakın zamanda mazbatasını alması bekleniyor.

BANKOĞLU'NDAN TUNÇ'A 'AMASRA'DAN ELİNİ ÇEK'
BANKOĞLU'NDAN TUNÇ'A 'AMASRA'DAN ELİNİ ÇEK'
BANKOĞLU'NDAN TUNÇ'A 'AMASRA'DAN ELİNİ ÇEK'
BANKOĞLU'NDAN TUNÇ'A 'AMASRA'DAN ELİNİ ÇEK'
BANKOĞLU'NDAN TUNÇ'A 'AMASRA'DAN ELİNİ ÇEK'
BANKOĞLU'NDAN TUNÇ'A 'AMASRA'DAN ELİNİ ÇEK'