Bankoğlu'ndan Cumhuriyet Bayramı açıklaması

CHP Bartın Milletvekili, Parti Meclisi ve TBMM Anayasa Komisyonu Üyesi Av. Aysu Bankoğlu, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 98. Yılı vesilesiyle açıklamalarda bulundu. Bankoğlu, '29 Ekim, her vatanseverin en büyük bayramıdır' dedi.

Bankoğlu'ndan Cumhuriyet Bayramı açıklaması

CHP Bartın Milletvekili, Parti Meclisi ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Anayasa Komisyonu üyesi Av. Aysu Bankoğlu, 98 yıl önce başkent Ankara’daki ilk Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde ilan edilen cumhuriyetin en büyük değerimiz olduğunu belirtti. Bankoğlu açıklamasına “Cumhuriyet demek, devleti idare edenlerin halkın seçimiyle gelip aynı şekilde de gittikleri yönetim şeklidir. Bunu tam anlayamamış ya da unutmuş olanlar varsa hatırlatmakta fayda var. 98 yıldır benliğimize işlemiş bu gerçeği, Türkiye Büyük Millet Meclisi çatısı altında görev yapanların hiç unutmaması için de başkanlık kürsüsü arkasında ‘Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir’ diye boş yere yazmaz” diyerek devam etti.

 

Emperyalist güçlerin her köşesini paylaşmaya çalıştığı, enkaza dönüşmüş bir Osmanlı’dan, onurlu bir cumhuriyet kurulduğunu belirten Bankoğlu “Bu uğurda her şehirden, her dinden ve mezhepten kadın, erkek Anadolu insanımız Atatürk ve silah arkadaşlarının yanında canını vermekte tereddüt etmedi. Biz cumhuriyetimizi borçlu olduğumuz atalarımıza karşı, bize emanet edilmiş bu ülkeyi seven tüm vatan evlatlarına karşı görevimizi sonuna kadar yerine getirmeye ant içtik. Gaflet içinde rejimi tartışmaya açma çabasında olanların niyeti bellidir. Cumhuriyetin aksini düşünen, bizi içeriden ya da dışardan bölmeye, ötekileştirmeye çalışan herkes karşısında önce partimizi ardından da sağduyulu milletimizi bulur.

Bankoğlu açıklamasında Atatürk’ün cumhuriyeti ilan ettikten sonra tersanelerden şeker fabrikalarına, Paşabahçe Şişe-Cam’dan Sümerank’a, demir çelikten fişek ve silaha, çimentodan kükürte, kâğıttan tütüne, Atatürk Orman Çiftliği’nden Çocuk Esirgeme Kurumu’na, İş Bankası’ndan Hukuk Fakültesi’ne, Altın Arama ve İşletme İdaresi’nden Devlet Hava Yolları’na, Devlet Üretme Çiftliklerinden Devlet İstatistik Enstitüsü’ne kadar pek çok kurumu ülkemize kazandırdığını belirtti.

CHP Bartın Milletvekili konuşmasını “Türk lirası tarihinin en değersiz, devletimiz en itibarsız, insanlarımız en büyük işsizliği yaşarken, bırakın gençleri çocukların bile umudunun tükendiği ülkemiz neler atlatmış, bu buhran da bitecek. En kısa zamanda şart olan seçimden sonra sözde değil uygulamada hukuk devleti olacağımız gün ülkemiz refaha en büyük adımı atacaktır. Bunun ilk kuralı da bu ucube sistemden kurtulup güçlendirilmiş parlamenter sistemle mümkündür. Saltanat ikinci kez yıkılacak ve Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır” diyerek noktaladı.