Bankoğlu'ndan Çalışan Gazeteciler Günü açıklaması

CHP Bartın Milletvekili ve Anayasa Komisyonu Üyesi Av. Aysu Bankoğlu, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü hakkında açıklama yaparak 'Dürüst gazeteciliğin kutlandığı günler de gelecek' dedi.

Bankoğlu'ndan Çalışan Gazeteciler Günü açıklaması

CHP Bartın Milletvekili ve Anayasa Komisyonu üyesi Av. Aysu Bankoğlu, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü vesilesiyle açıklama ve değerlendirmelerde bulunarak, yandaş olmayan tüm basın emekçilerinin iğne üzerinde olduğunu belirtti.

 

Bankoğlu, “Habercilikte, çok okunan ya da izlenen olmanın yerini doğruluğun ve güvenilirliğin aldığı bir dönem yaşanıyor. Büyük destekçilere sahip ana akım medyanın dışında fedakârca doğru haber peşinde koşan muhabirlerin ve bunu yayınlama cesaretine sahip gazete ve TV’lerin olduğunu biliyoruz. Bütün dünyada bağımsız çalışan gazetecilerin ve kanalların artık yükselen bir değer olarak karşımıza çıkıyor olmasının nedeni de doğru ve dürüst gazeteciliğe duyulan gereksinimdendir.

 

10 Ocak 1961’de basın çalışanlarının iş sözleşmelerinin yapılması, işin türü ve ücretinin yazılması gibi haklarının yasal güvence altına alınması üzerine kutlanmaya başlanan “Çalışan Gazeteciler Günü” kamuoyunun da büyük önem vermesi gereken bir konudur. Herkes gibi geçimlerini sağlamak zorunda olan bu kişileri baskı ve tehdit ile halkı yanıltacak haberler yapmaya zorlamak sadece gerçeklerin ortaya çıkmasını geciktirir. Ahlakî değerlerinden ödün vermeden, doğrunun izinden giderken çok zor koşullarda gerçek bir gazeteci olarak çalışmaya devam etmeyi seçen tüm gazetecileri de saygıyla selamlıyorum. Onlar sayesinde saklanan, örtbas edilen, maskelenmiş sayısız gerçeği öğrenip, peşinden gidiyoruz. Doğru karar vermenin yolu, gerçekleri bilmekten geçiyor. Ülkemizde ve dünyada paraya ve güce sahip olanlar yüzünden daha da tehlikeli hale gelen ahlaklı gazetecilik, gerçeklere ulaşmanın tek reçetesidir.

 

Basın özgürlüğü sıralamasında 2002 yılında 99.sırada olan Türkiye 153.sırada. Hapiste en çok gazeteciyi tutsak eden 6.ülkeyiz. Geçtiğimiz yıl 10 binden fazla basın emekçisi işsiz kaldı. Bağımsız, tarafsız ve doğru yayın yapmaya çalışan medya kuruluşları büyük meblağlarla cezalandırılmaya devam etti. Hükümetin en sevdiği kendin çal kendin söyle tiyatrosu gazetecilerin eline verilen sorular ve mutlu sona sahip senaryo cevaplarla millete yutturulmaya çalışıldı. Milletin vergileriyle başta devletin kanalı olmaz üzere tüm yandaşlar beslenip semirmeye devam etti. Gazeteciler dövüldü, tartaklandı, tehdit edildi ama emirlerini saraydan alanlar hukuku yine işletmedi, adalet elbette yerini bulmadı. Bırakın gazetecilerin soru sormasını ülkemizin kurucusu, ebedi Başkomutan Atatürk’ün huzuruna Anıtkabir’e alınmadılar. Toplumsal olaylarda polis şiddetini örtbas etmek için görüntü alınmasını yasaklamak, yeni internet kanunu ile sadece basının değil kendilerinden olmayanları susturmak için yeni internet yasalarıyla tebelleş oldular. Daha sayamayacağım pek çok utanç tablosunu dünya yine izledi. Hükümet için batan ülke ekonomisi, kaybolan itibarımız, evine ekmek sokamayan emekçiler, işsiz gençlik ve yaşam mücadelesinde en ağır koşullara sahip emekliler 2021 tablosunda yoktu. Onlar ülke tarihinin en büyük vurgununa hazırlanırken dolar 18 TL’ye çıkıp, partili cumhurbaşkanının bir sözüyle aniden düşüverdi. Bununla ilgili gerçekleri söyleyen, yazan içinde Merkez Bankası Eski Başkanlarının, ekonomistler ve gazetecilerin de olduğu kişilere suç duyurusu yaptırarak yine en iyi bildikleri işi, gerçekleri örtbas etme işini yapıyorlardı.

Çiftçiye değil de dev medya yatırımı yapacak kalantora yüzlerce milyon dolar kredi dağıtmaya, beşli çeteye dolar garantili ödemelere, batan geminin malları misali sözleşmesi bitmemiş limanların süresini 49 yıl daha uzatmakla meşgullerdi. Sözün özü kaldıkları her yıl bir öncekinden daha fazla kendilerini düşündükleri, yurttaşları daha ağır koşullarda yaşamak zorunda bıraktıkları bir yıl oldu.

Hukuk işlemeden ekonomi düzelmez diyoruz ama basın özgür değilse, gazetecilere aba altından sopa gösteriliyorsa zaten gelişmiş ülke olma ihtimalimiz bile bulunmadığı unutulmamalıdır. Seneye 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nün kutlanacak güzellikte günler getireceğini, bu karanlıktan siz basın emekçilerinin fedakârlıklarıyla çıkacağımızı, gerçeklerin er geç ortaya çıkmak gibi bir huyu olduğunu ve bunları da namuslu gazetecilerin gün yüzüne çıkaracağını biliyoruz.” açıklaması yaptı.