Bankoğlu, Kurucaşile'deki üniversite öğrencilerinin barınma sorununu gündemine aldı

'Birçok öğrenci barınma sorunu nedeniyle okulu bırakmak zorunda kalıyor'

Bankoğlu, Kurucaşile'deki üniversite öğrencilerinin barınma sorununu gündemine aldı

Nilay Meryem ÇÖMLEK

Kurucaşile’deki üniversite öğrencilerinin barınma sorununa dikkat çeken Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Bartın Milletvekili Av. Aysu Bankoğlu, hükümeti de eleştirirken “Kurucaşile’de öğrencilerimizin en önemli sorunu hiç şüphesiz barınma ihtiyacı…  ‘Şu kadar üniversite açtık, bu kadar öğrenci var’ diye övünenler, öğrencilere kalacak yer ayarlamayı akıl edemiyorlar. Kurucaşile’de yurt olmadığı için birçok öğrenci ya kendi başına ev tutmaya çalışıyor ya Bartın’dan Kurucaşile’ye gidip gelerek yol maliyetini üstleniyor; en kötüsü de birçok öğrenci barınma sorunu nedeniyle okulu bırakmak zorunda kalıyor. ‘Üniversite yaptık, yerleşkeyi taşıdık’ demekle iş bitmiyor, öğrencilerimizin en temel hakkı olan barınma ihtiyacının da karşılanması şart.” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Bartın Milletvekili Av. Aysu Bankoğlu, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi çalışmaları sonrası soluğu Bartın’da aldı.

Çalışmalarına Kurucaşile’de devam eden CHP’li Bankoğlu, Kurucaşile Belediye Başkanı Uğur Güneş, CHP Kurucaşile İlçe Başkanı Reyhan Aybilek, İl Genel Meclisi Üyesi Hasan Karakurt ve partililer ile birlikte pazaryeri ziyaretinden sonra esnafın derdini dinledi.

“Verilen değeri gözler önüne seriyor”

Kurucaşile temaslarının ardından yaptığı değerlendirmede üniversite öğrencilerinin barınma sorunlarına dikkat çeken Bankoğlu, ilçedeki öğrencilerin en büyük sorununun barınma ihtiyacı olduğunu söyledi.

Kurucaşile’de devlet yurdu olmadığı için öğrencilerin kiralık evlerde ya da özel pansiyonlarda kaldığını kaydeden Bankoğlu, Kurucaşile’de öğrenci evleri için kiraların ortalama 8 bin lira bandından seyrettiğini belirtti.

Kurucaşile’de yurt olmadığı için birçok öğrencinin ya kendi başına ev tutmaya çalıştığını ya da Bartın’dan Kurucaşile’ye gidip gelerek yol maliyetini üstlendiğini dile getiren Milletvekili Bankoğlu, birçok öğrencinin barınma sorunu nedeniyle okulu bırakmak zorunda kaldığına vurgu yaptı.

Bu durumun bir an önce düzeltilmesini isteyerek Kurucaşile’deki üniversite öğrencilerinin barınma ihtiyacının karşılanması gerektiğini belirten Bankoğlu, konuyla ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Önümüzdeki hafta birçok üniversite gibi Bartın Üniversitesi de 2024-2025 eğitim öğretim yılına başlayacak. Bartın Üniversitesi’nin meslek yüksekokulu yerleşkelerinden biri de Kurucaşile’de ancak Kurucaşile’de gemi inşaatı, liman işletmeciliği gibi bölümlerimiz ne yazık ki, fakülte yerine meslek yüksekokulu çatısı altında eğitim faaliyetini sürdürüyor. Kurucaşile’nin ahşap tekne yapımı yüzyıllara yayılan bir gelenek ve bu geleneğin hem tüm dünyada tanınması, hem de gelecek nesillere aktarılması oldukça mühimken, fakülte talebinin bir türlü sonuçlandırılmamış olması bu zanaata verilen değeri gözler önüne seriyor.

“Barınma ihtiyacının karşılanması şart”

Kurucaşile’de öğrencilerimizin en önemli sorunu hiç şüphesiz barınma ihtiyacı…  ‘Şu kadar üniversite açtık, bu kadar öğrenci var’ diye övünenler, öğrencilere kalacak yer ayarlamayı akıl edemiyorlar. Kurucaşile’de yurt olmadığı için birçok öğrenci ya kendi başına ev tutmaya çalışıyor ya Bartın’dan Kurucaşile’ye gidip gelerek yol maliyetini üstleniyor; en kötüsü de birçok öğrenci barınma sorunu nedeniyle okulu bırakmak zorunda kalıyor. Özellikle kız yurt sorunu nedeniyle bu yıl Kurucaşile Meslek Yüksek Okulu kazandığı halde kayıt yaptırmayan 14 kız öğrencimiz var, üstelik bu sayı burayı kazanan kız öğrenci sayısının neredeyse yarısı! Birinci ve ikinci sınıf öğrencileri de barınma talep ediyor. Bu yıl ek kontenjanla Kurucaşile’ye gelecek öğrenci sayısı da dikkate alındığında 50 kişilik barınma ihtiyacının burada acilen karşılanması gerekiyor. ‘Üniversite yaptık, yerleşkeyi taşıdık’ demekle iş bitmiyor, öğrencilerimizin en temel hakkı olan barınma ihtiyacının da karşılanması şart.

“Eğitimden tasarruf olmaz!”

Kurucaşile’de devlet yurdu olmadığı için öğrenciler şanslı olup yer bulabilirse ya kiralık eve ya da özel pansiyona çıkıyor. Kurucaşile’de öğrenci evleri için kiralar ortalama 8 bin lira bandından seyrediyor. Erkek öğrenciler ise yatılı lise öğrencileriyle ayrı bloklarda MEB yurdu pansiyonunda yine yüksek ücretlere kalıyor. Halihazırda ekonomik krizle boğuşan aileler, evlatlarının barınması için bu kadar parayı nasıl verecek? Barınmayı karşılasa bile öğrenciler eğitim materyallerini, kitaplarını, en önemlisi yemeğini nasıl karşılayacak? Tüm bu yaşananlar AKP’nin eğitime, Kurucaşile’ye, öğrencilere ne kadar değer verdiğini de açıkça gösteriyor. Bizlere tasarruf tedbirlerini hiç kimse bu sorumsuzluğun bahanesi, gerekçesi olarak sunmasın, zira eğitimden tasarruf olmaz. Bu durumun bir an önce düzeltilmesini bekliyoruz.

“Özel İdare’ye ait bina için ödenek çıktı mı?”

Özel İdarenin binasının şu an güçlendirme için beklediği söyleniyor. Bu bina daha önce Milli Eğitim Bakanlığı tarafından öğretmenevi olarak kullanılmak üzere kiralanmıştı; ancak daha sonra zarar edildiği gerekçesiyle öğretmenevi kapatıldı ve bina tekrar Özel İdareye geçti. 6 Şubat depremlerinden binanın deprem yönetmeliğine uygun görülmemesi nedeniyle tümden oturuma kapandığını öğrendik. Bu binanın güçlendirmesi için ödenek çıktı mı, ihale yapıldı mı, ihalesi yapıldıysa bina tekrar ne zaman açılacak? Bu sorular acil yanıt bekliyor. Hem Kurucaşile, hem de öğrencilerimiz için her geçen gün şartlar daha da kötüye gidiyor. Kız öğrenciler başta olmak üzere tam teşekküllü yurt veya yurtların yapılması, öğrencilerin ve ailelerin onlarca sıkıntısından en azından birine derman olacaktır. Bu konuda Meclis’e soru önergemizi sunacağız, ayrıca yetkililerden de açıklama bekliyoruz.”

“Tekkeönü limanağzı derinleştirilmeli”

Beraberindeki heyet ile Tekkeönü’nü de ziyaret eden CHP’li Bankoğlu, buradaki balıkçı ve tekne sahiplerinin sorunlarını dinledi. Tekkeönü Limanı’nın ağzının derinleşmesi gerektiğini belirten Bankoğlu, “Tekkeönü’nde limanağzı kum dolmuş durumda, büyük gemiler limana girmekte zorlanıyor, hatta batma tehlikesi yaşıyor. Buraya hızlı bir önlem alınmasını, limanın derinleştirilmesini bekliyoruz.” dedi.