Bankoğlu ile Bakan Kurum, Bartın Irmağı Islah Projesi'ni tartıştı!
Türkiye Büyük Millet Meclisi'ndeki (TBMM) bütçe görüşmeleri Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı bütçesi ile devam ederken Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Bartın Milletvekili Av. Aysu Bankoğlu, Bartın Irmağı Islah Projesi'ni gündeme getirdi. Bartın Irmağı Projesindeki çelişkileri ortaya koyan CHP'li Bankoğlu, 'Bu rezil projeyle Bartın'ın tarihi, doğal yapısının bozulmasına izin vermeyeceğiz' derken Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, projenin Bakanlık bünyesinde olmadığını anlattı. Bakan Kurum'un sözlerine yanıt vererek 'Sizin Bakanlığınıza bağlı kurul onay kararı veriyor' diyerek resmî belgeleri paylaşırken projenin izinsiz, onaysız bir şekilde başlatıldığına dikkat çekti. Projenin iptali için toplanan binlerce imzayla dava sürecini başlatacaklarını belirten Bankoğlu, 'Hâlâ onayı yok ama yapımına devam ediliyor. Biz projenin şu anki akıbeti nedir hâlâ bunu bilmiyoruz. İzni yok, onayı yok, mantığı yok, uygulanabilirliği yok, estetiği hiç yok, teknik, bilimsel bir çalışması doğru düzgün yok. Neyi var rantı var, kârı var parası iyi. Proje durursa varlığını iddia ettiğiniz protokoldeki tüm sorumluluk da Bartın Belediyesi'ne yıkılmış çünkü nasılsa Bartınlı hemşehrilerimizin parası çok değil mi? Şimdi, bizim bu akıl dışı projeyi kabul etmemiz mümkün değil Sayın Bakan. Tüm gücümüzle de bu projenin iptali için binlerce imza toplandı, dava sürecini başlatacağız. Bartın'ın tarihine de, doğal güzelliğine de set çekilmesine asla izin vermeyeceğiz' dedi .
“Hâlâ onayı yok ama yapımına devam ediliyor”
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Kurum, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Bakanlığının 2025 yılı bütçesi üzerindeki görüşmelerde milletvekillerinin sorularını yanıtladı.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Bartın Milletvekili Av. Aysu Bankoğlu, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) devam eden bütçe görüşmelerinde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı bütçesinde konuştu.
CHP Milletvekili Bankoğlu, Bartın kamuoyunun tartışmalı projesi Bartın Irmağı ve Yan Kolları Islah Projesi’ni gündeme getirirken Bakan Kurum, bu projenin Bakanlık bünyesinde olmadığını anlattı.
Bartın Irmağı Projesindeki çelişkileri ortaya koyan CHP’li Bankoğlu, “Bu rezil projeyle Bartın’ın tarihi, doğal yapısının bozulmasına izin vermeyeceğiz” derken Bakan Murat Kurum’un “Bu konunun bizimle alakası yok” sözlerine de yanıt vererek “Sizin Bakanlığınıza bağlı kurul onay kararı veriyor” diyerek resmî belgeleri paylaştı.
“Projenin izni yok, onayı yok, geçerli protokol yok”
Projeye itirazlarını görsellerle de destekleyen Bankoğlu, Bartın halkı ile ırmak arasına Çin Seddi örüldüğünü belirterek “Sayın Bakan rezil bir projeyle karşımızdasınız. Hangi proje bu? Bartın Irmağı ve Yan Kolları Islah Projesi. Peki, bu proje ne, bir ıslah projesi. Bizim 3 bin 500 yıllık Bartın Irmağı'mıza, Parthenios’a tüm ırmak boyunca, 1-2 metre yüksekliğinde, beton duvar üzerine ve yer yer gördüğünüz gibi 3-4 metreyi bulacak şekilde cam korkuluk tavan yapmak istiyorsunuz. Bakın kilometrelerce, ırmak boyunca cam korkuluk ve duvar yapıyorsunuz. Siz, Bartın halkı ile ırmağın arasına bir Çin Seddi örüyorsunuz. Yıllardır biz diyoruz ki ‘Sel Bartın'ın kaderi olmasın’ diye çağrı yapıyoruz ama öyle bir proje getirdiniz ki gerçekten beceriksizliğin ve liyakatsizliğin bir örneği. 2023'ün başında bir ihale yapılıyor, Şubat sonunda bu sözde ıslah çalışmalarına başlanıyor. Bakın, bir daha başka bir fotoğraf göstereyim, bu, emekliler evi. Emekliler evi duvarın arkasında kalmış, bu proje sizin ıslah projeniz. Projenin izni yok. Projenin izni yok, onayı yok, geçerli protokol yok; yanlış yere anlatmıyorum ama ben anlatayım. Siz nerede Bakanlık yaptığınızı unuttunuz mu? Ben anlamıyorum. Irmak nereye bağlı Sayın Bakan? Irmaklar bana mı bağlı?” diye konuştu.
“Çevre ve Şehircilik Bakanlığı size bağlı değil mi?”
Bakan Murat Kurum’un “Biz yapmıyoruz onu, yanlış yere söylüyorsunuz biz yapmıyoruz” sözleri üzerine resmi belgeleri paylaşan Bankoğlu, “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bu, size bağlı değil mi? Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Karabük Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu, yapmayın, rica edeceğim ya!” diyerek tepki gösterdi.
“Bu belge benim bakanlığımın değil, sizin bakanlığınızın”
Projenin izinsiz, onaysız bir şekilde başlatıldığına dikkat çeken Bankoğlu, projenin iptali için toplanan binlerce imzayla dava sürecini başlatacaklarını belirterek şöyle konuştu:
“Bu ıslah projesinin bakın; protokolü yok, izni yok, onayı yok, uygulama projesi yok. Bu projeye onay veren komisyon, sizin Bakanlığınızın Komisyonu Sayın Bakan; Karabük Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu, sizin resmî evrakınız, benim bakanlığım değil, sizin Bakanlığınız. Bakanlığınızın komisyonlarının nereye onay verip vermediğini de benden öğrenecek değilsiniz herhâlde. Şimdi, ‘Bu projenin onayı var mı?’ diye biz defalarca sorduk. Bize dediler ki; ‘Onay var.’ ‘Kim dedi bunu?’ ‘Çevre Bakanlığı’ dediler. ‘Onay var’ dediler. Onay tarihi 2016. Biz ‘Böyle bir iş mi olur?’ deyince apar topar bir onay yazısı yazıldı. Proje Şubat 2023'te başlıyor ama onay yazınız, sizin Bakanlığınızın Komisyonunuzun yazısı, kararı Kasım 2023 tarihli. Yani, siz önce işi yapıyorsunuz, izni sonradan çıkmış. ‘Çalışmalar 2023'e kadar bitsin’ denilmiş ama projenin sözden onayı 30 Kasım 2023’te çıkmış.
“Hâlâ onayı yok ama yapımına devam ediliyor”
Projeyle ilgili her kurum başka bir şey söylüyor; DSİ başka, Çevre İl Müdürlüğü başka, belediyeler başka yanıt veriyor. DSİ; ‘Belediye ile DSİ arasında yapılan bir protokol gereği’ diyor. Belediyeye soruyoruz; ‘Ortada bir protokol yok’, sonra DSİ olmayan protokolün maddelerini yazıyor. Protokolde Çıldır Mahkemeleri yetkili kılınmış. Çıldır nerede, Ardahan'da. Ardahan nerede? Bartın'dan bin 200 küsur kilometre uzakta. Sorunca, diyorlar ki; ‘Pardon, biz sehven yazmışız’ diye yanıt geliyor ve gerçekten her şeyiyle özensiz bir proje.
Bunu da geçiyorum, gerçekten ‘İzin var, başladık’ dediğiniz kısım, birinci kısım. Siz diyorsunuz ki; ‘Bu projenin izni var. Bizim Komisyonumuzun kararı var, tarihi de Kasım 2023.’ Ama bu kararda ‘Uygulama projesi yoktur, bilimsel bir rapora ihtiyaç vardır, uygulama projenizi sunun’ deniliyor. Bir yıl sonra, geçen ay bunun üzerine sizin Bakanlığınıza bağlı olan Komisyon karar veriyor ve diyor ki ‘İkinci etap bilimsel görüşe uygun ama biraz projeyi revize et, öyle getir.’ Yani hâlâ onayı yok ama yapımına devam ediliyor.
“Dava sürecini başlatacağız”
Biz projenin şu anki akıbeti nedir hâlâ bunu bilmiyoruz. İzni yok, onayı yok, mantığı yok, uygulanabilirliği yok, estetiği hiç yok, teknik, bilimsel bir çalışması doğru düzgün yok. Neyi var; rantı var, kârı var; parası iyi. Proje durursa varlığını iddia ettiğiniz protokoldeki tüm sorumluluk da Bartın Belediyesi’ne yıkılmış çünkü nasılsa Bartınlı hemşehrilerimizin parası çok değil mi? Şimdi, bizim bu akıl dışı projeyi kabul etmemiz mümkün değil Sayın Bakan. Tüm gücümüzle de bu projenin iptali için binlerce imza toplandı, dava sürecini başlatacağız. Bartın’ın tarihine de, doğal güzelliğine de set çekilmesine asla izin vermeyeceğiz.” (Haber Merkezi)