Bankoğlu, 'Esnaf, ertelenmiş borcunu nasıl ödeyecek'

CHP Bartın Milletvekili, Parti Meclisi ve TBMM Anayasa Komisyonu Üyesi Aysu Bankoğlu, Bartın şehir merkezindeki esnafları ziyaret etti. Esnafa hayırlı işler dileyen Bankoğlu, 'Esnafa ve alın teri döken emekçilere destek sağlanırsa yurttaşlarımıza gerçek bir müjde verilmiş olur. Artık pembe tablo masalları işe yaramıyor. Esnaf, ertelenmiş borcunu nasıl ödeyebileceğini bilmek istiyor' dedi.

Bankoğlu, 'Esnaf, ertelenmiş borcunu nasıl ödeyecek'

CHP Bartın Milletvekili, Parti Meclisi ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Anayasa Komisyonu Üyesi Aysu Bankoğlu, Bartın şehir merkezinde esnaf ziyaretlerinde bulundu. Ziyaretlerde , Bankoğlu'na Parti yöneticileri de eşlik etti. Bankoğlu, yaptığı açıklamada, COVID-19 salgının, vatandaşların öncelikle sağlığını ardından da cebini, bütçesini derinden sarstığına bir kez daha işaret etmek istediğini belirtti ve sözlerine şu şekilde devam etti:

"Bartın Merkez'de yaptığımız esnaf ziyaretlerinde büyüklü küçüklü pek çok işletme, ertelenmiş borçlarını ne şekilde, nasıl ödeyeceğini düşünüyor. Esasında, yurttaşlar yaklaşan kış mevsimi öncesi, aileleri için hükümetten gerçek bir müjde, güçlü çözümler bekliyor. Ülke genelinde artan COVID-19 vaka sayılarını da değerlendirdiğimizde, önümüzdeki ayların getirebileceği olumsuzluklara karşı gerek hemşehrilerim, gerekse de tüm yurttaşlar, huzur ve güven ortamında yaşamak istiyor. İşsizlik ve büyük illere verilen göç, Bartın da dâhil olmak üzere Karadeniz Bölgesi'ndeki pek çok ilimizin uzun zamandır devam eden sorunlarından. Bu noktada, şu gerçeği de unutmamak gerekiyor: Kendi işi olan, kendi ekmek teknesinde para kazanmaya çalışan esnaflarımız, belki "işsiz" statüsünde gözükmüyor ancak elde edilebilen düşük kazançları ve hatta çoğu zaman siftah yapabilmenin zorluğunu düşünürsek nasıl bir ekonomik sıkıntının içerisinden geçtiğimizi daha iyi anlayabiliriz."

“Esnafın durumu  hiç parlak değil”

Aysu Bankoğlu, herhangi bir sektör ayrımı yapmadan olumsuz etkilerini hissettiren krizin, pembe tablo masallarıyla geçiştirilemeyecek boyutta olduğunun ve bu durumun, gerek Bartın'da gerekse de tüm ülke genelinde geçerli olduğunun altını çizdi. Gerçek bir müjdenin, ertelemelerden ziyade, sağlanacak desteklerle gelmesinin mümkün olduğunu ifade eden Bankoğlu, şöyle konuştu:

"Siyasi partilerin temel önceliği, yurttaşların derdine çözümler bulmak olmalı. Bu anlamda, biz Cumhuriyet Halk Partisi olarak yapıcı bir yol izliyor ve ülkemizin can alıcı sorunlarını dile getirirken çözüm önerilerimizi de sıralıyoruz. Aslında, böyle bir yöntem izleyerek iktidarın işini de kolaylaştırıyoruz ancak gerekli ve yeterli adımları atmamak noktasında ısrar eden bir iktidar var karşımızda. Yetki sahibi olanlar, pek çok kez inkar etse de esnafın durumu, hiç parlak değil. Yaşanan ekonomik zorlukları pandemiye bağlama kolaycılığına kaçanlara şu hususu hatırlatmak istiyoruz: Esnafımız, işverenler, işçiler, yani aslında çalışan tüm kesimler, salgından önceki ekonomik gelişmelerden büyük bir darbe yemişti. Şu andaki en temel sorunlardan biri ise zorunluluktan dolayı alınan kredilerin ya da yalnızca bir süreliğine ertelenmiş vergilerin nasıl geri ödeneceği. Gelir kaynakları oldukça kısıtlıyken bu çark nasıl dönecek ve nasıl "günü kurtarmanın ötesine" geçilecek, temel sorular bunlar.

“Kalıcı çözüm karşılıksız destek”

Tedaviye başlayabilmek için şimdi yaptığım gibi teşhisi de düzgün biçimde ortaya koymak gerekiyor. Eldeki duruma, gerçekçi bir bakış açısıyla bakmak zorundayız. Ama diğer bir taraftan da hep vurguladığımız şu gerçek çok açık: Bu ülkenin çok ciddi bir potansiyeli var. Başta şehrimiz Bartın olmak üzere her bir ilimizin gerekli değeri yaratabilecek kaynakları fazlasıyla var. Bahsettiğim ekonomik potansiyeli harekete geçirmek için ise yeni ve tutarlı, her kesime güven veren, ciddi bir ekonomi programına ihtiyaç var. Bu kadar makro bir bakış açısıyla hareket edilinceye dek esnafın mevcut sorunlarına da kalıcı çözüm bulmak gerek. Bu kalıcı çözüm de ötelemelerde değil; verilecek karşılıksız desteklerde yatıyor. Milletimizin karakterinde fedakâr olmak elbette var ama artık öyle bir noktadayız ki; yandaşların, döviz kurlarının yükselişinden servetine servet katanların fedakârlık yapma zamanı geldi de geçiyor."