Bankoğlu 'Engelliler ev hapsinde

CHP Bartın Milletvekili ve Anayasa Komisyonu Üyesi Av. Aysu Bankoğlu, Engelliler Haftası ile ilgili olarak açıklama yaptı. Bankoğlu, 'Engelliler ev hapsinde' dedi.

Bankoğlu 'Engelliler ev hapsinde

CHP Bartın Milletvekili ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Anayasa Komisyonu üyesi Av. Aysu Bankoğlu, 10 – 16 Mayıs tarihleri arasında Birleşmiş Milletler üyesi 156 ülkenin programında yer alan Engelliler Haftası’na ilişkin açıklamalarda bulundu.

“Türkiye’deki engelli sayısının belirsizliği üzerine partimiz vekillerinin verdiği soru önergelerinden birine verilen cevaba göre engelli raporu almış ve devletle temasa geçmiş olmasından ötürü bilinen 2,5 milyon engelli yurttaşımız bulunmaktadır. Resmi olmayan rakamlara göre ne yazık ki 10 milyona yakın yurttaşımız olduğu belirtiliyor. Geçen yılın ağustos ayı verilerine baktığımızda özel kuruluşlarda 21 bin, kamu kuruluşlarında 4 bin engelli yurttaşımız için açık kontenjan bulunmaktadır. En az 25 bin aile ve çevresini etkileyecek olan bu durum elbette hükümetin öncelikleri içinde yer almıyor. Türkiye Özürlüler Araştırması’nın son olarak 2002 yılında yapıldığını düşünürsek hükümetin 20 yılda ne kadar yol aldığını anlayabiliriz. Resmi olmayan rakamlara göre 10 milyon yurttaşımız engelli ve çoğu büyük zorluklarla yaşamını sürdürmeye çalışıyor. Ekonomik durumu iyi olanlar için dahi kâbus olan bir sistemsizliğin esiri vaziyette yaşıyorlar. Aileleri ve yakın çevreleri de onlarla beraber sayısız sıkıntı içinde. Eğitimdeki eşitsizlik en çok da engelli yurttaşlarımızın eğitiminde karşımıza çıkmakta. Türkiye’deki engelli bireylerin %60’ı ilkokul sonrasında eğitimini bırakmak zorunda kalıyor. Bu çok yüksek ve çok üzücü bir oran. Betona yatırımı, garantili yolları, köprüleri, hava alanlarını önemseyen zihniyetten, insana ve özellikle çağdaş eğitime yatırım yapmalarını beklemek tabii ki hayal. Bu esareti sona erdirecek önce özel eğitime ve buna bağlı olarak da istihdama yönelik kapsamlı çalışmalarımızı CHP olarak hayata geçireceğiz. Yeterli sayıda ve nitelikli rehabilitasyon alanlarının açılması, bu bireylere karşı farkındalık sağlanması, gelecek planlamalarının akılcı ve sürdürülebilir şekilde yapılması elzemdir. Engellilerin maliyeti çok yüksek olan yardımcı cihazlara erişimi, devlet katkısı, gümrük ve ithalat vergilerinin indirilmesi gibi iyileştirilmelerle kolaylaştırılmalıdır. Yaşam kalitesini artırmaya yönelik bu son derece kolay düzenlemelerden kaçınmak, ileride daha büyük sorunlar ve maliyetlerle karşımıza çıkmaktadır”dedi.

Bankoğlu engelli yurttaş oranlarının yüzde 27’sinin 0-21 yaş yüzde 36’sının da 22-49 yaş arasında olduğunu belirtti. Bankoğlu “Engelli yurttaşların yarından fazlası genç nüfustur. Önlerinde geçirecek daha uzun yılları olmasını temenni ettiğimiz bu kişilerin engellerini azaltmak, onlara insanca yaşayacakları fiziki ortamları sağlamak bizlerin görevidir. Toplumsal mutluluğun anahtarı insanca ve özgürce yaşamdır. O günler de artık çok yakındır” mesajıyla açıklamasını tamamladı.