Bankoğlu, corona salgınında Bartın'daki son durumu sordu
CHP Bartın Milletvekili ve TBMM Anayasa Komisyonu Üyesi Aysu Bankoğlu, Bartın İl Sağlık Müdürlüğü'nden bilgi talebinde bulunarak Corona salgını hakkında Bartın'daki son durumu sordu. Bankoğlu: 'Tüm Türkiye'de olduğu gibi Bartın özelinde de öncelikle sağlık çalışanlarımızı ve ardından tüm yurttaşlarımızı korumak için tüm tedbirler alınmalı daha çok test uygulanmalıdır. Her açıdan şeffaflık, temel ilkemiz olmalıdır' dedi.
CHP Bartın Milletvekili ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Anayasa Komisyonu Üyesi Aysu Bankoğlu, ülkemizi de fazlasıyla etkisi altına alan Coronavirüs salgını hakkında Bartın İl Sağlık Müdürlüğü'ne belirli sorular yönelterek detaylı bilgi talebinde bulundu. TBMM Genel Kurulu çatısı altında devam eden çalışmalara katılmakta olan Bankoğlu, yurt genelinin yanı sıra özellikle Zonguldak'ta yaşanan hızlı artış ve gelişmelerle birlikte Corona salgınına karşı gerekli tedbirleri almanın daha da önem kazandığını belirtti. Bartın'da da vaka sayısının artmasını engellemenin öncelik hâline getirilmesi gerekliliğini vurgulayan CHP Bartın Milletvekili, İl Sağlık Müdürlüğü'ne de bu kapsamda sorular yöneltti. İlimizde sağlık alanında alınması gereken önlemler ve bahse konu önlemler karşısında sağlık hizmetleri ile alt yapısının mevcut durumuna yönelik son durumu sorduğu yazıda, şu hususlara değindi:
"Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de gün geçtikçe etkisini artıran "Corona Virüsü" salgını sebebiyle vaka sayısı çoğalmakta ve ne yazık ki bazı yurttaşlarımız da hayatını kaybetmektedir.
Yetkililerin ve bizlerin tekraren dile getirdiği genel nitelikteki, önemli uyarılara ilaveten özellikle hastanelerde alınması gereken birtakım önlemlerin olduğu malumunuzdur. Söz konusu tedbirler tüm Türkiye'de olduğu gibi Bartın özelinde de, gerek emektar sağlık çalışanlarımızı, gerekse de hastanelerimizin alt yapı ve donanımlarını ilgilendirmektedir. Alınan ve alınması gereken tüm tedbirler bakımından "şeffaflık" temel ilke olmalıdır. Bu bağlamda, şu soruları yöneltiyorum:
"1) İlimizde, COVID-19 hastalığına / salgınına karşı Müdürlüğünüzce bugüne kadar alınan tedbirler nelerdir?
2) Bartın Devlet Hastanesi özelinde şu ana kadar uygulamaya konulan önlemler nelerdir? Bundan sonrası için hangi planlamalar yapılmıştır?
3) Bartın'da hâlihazırda mevcut yatak sayısı kaçtır? Hastanelerde karantina altına alma uygulamasının artması durumunda bahse konu kapasite, yeterli gelecek midir? COVID salgını önlemleri kapsamında, yatak sayısında herhangi bir artışa gidilmiş midir?
4) Bartın'da, hâlihazırda mevcut yoğun bakım yatak sayısı kaçtır? Olası bir olumsuz senaryoda, bu kapasite yeterli gelecek midir? Ayrıca, salgın sebebiyle yoğun bakıma alınabilecek potansiyel hastalarımız için gerekli destekleyici ilaçlar mevcut mudur?
5) Bartın'daki hastanelerde, toplamda kaç solunum cihazı vardır? Solunum cihazlarının yetersiz kalması durumunda, nasıl bir plan izlenecektir?
6) Sağlık çalışanlarımız ve hastalar için yeterli sayıda eldiven, maske, dezenfektan vb. gibi "kişisel koruyucu ekipman" mevcut mudur?
7) Tüm izinlerinin haklı olarak iptal edildiği bir ortamda, sağlık çalışanlarımız yeterli düzeyde dinlenme imkânı bulabilmekte midir? Bu hususta alınan tedbirler nelerdir?
8) Yurttaki 81 ile dağıtılacağı açıklanan "test kitleri"nden Bartın'a hâlihazırda kaç adet ulaşmıştır? Bahse konu testler, Bartın'daki kaç yurttaşımıza uygulanmıştır?
9) Sağlık çalışanlarımızın bu salgınla mücadelede en ön safta yer aldığı gerçeği dikkate alındığında, Bartın'da toplamda kaç sağlık çalışanımıza test yapılmıştır?"