Bankoğlu, cezaevindeki çocukların eğitimini sordu
CHP Bartın Milletvekili ve TBMM Anayasa Komisyonu Üyesi Aysu Bankoğlu, ceza infaz kurumlarında hükümlü veya tutuklu bulunan çocuklar ve onların yaşadığı sorunlarla alakalı Adalet Bakanı Abdülhamit Gül'ün yanıtlaması istemiyle yazılı soru önergesi sundu.
CHP Bartın Milletvekili ve TBMM Anayasa Komisyonu Üyesi Aysu Bankoğlu, ceza infaz kurumlarında hükümlü veya tutuklu bulunan çocuklar ve onların yaşadığı sorunlarla alakalı Adalet Bakanı Abdülhamit Gül'ün yanıtlaması istemiyle yazılı soru önergesi sundu. Bankoğlu önergede tüm Türkiye genelindeki ceza infaz kurumlarına bakıldığında, özellikle çocuklar yönünden eğitim hakkına erişim hususunda önemli problemlerin yaşandığına dair tespit ve bulguların zaman zaman dile getirildiğini vurguladı.
“Sorunun doğru bir biçimde tespiti şarttır”
Bu bağlamda, düzenli ve detaylı bilgiler elde edebilmek adına bazı soruları sorma ihtiyacının açığa çıktığını belirten Bankoğlu, "Örgün eğitim çağına gelmiş ve özellikle 18 yaşından küçük olan hükümlü ve tutukluların eğitim hakkına erişimlerinde önemli problemler yaşanmaktadır. Bu çocuklarımızın eğitimlerini düzenli bir şekilde devam ettirebilmeleri bir yana çoğu zaman basılı materyallere dahi erişimi neredeyse imkânsız hâle gelmektedir. Belirtmeliyiz ki, ceza infaz kurumlarındaki kütüphane kapasitelerinin artırılması bile çok önemli bir gelişme sağlayacaktır. Bu kapsamda, geleceğe dönük anlamlı ve etki doğuracak bir stratejinin uygulamaya konabilmesi için sorunun doğru bir biçimde tespiti şarttır. İşbu Önergemize Adalet Bakanlığı'ndan verilecek cevaplarla sağlıklı bir veri setine ulaşmayı hedefliyoruz. Böylece çocuklar yönünden eğitim hakkına erişimin sağlanabilmesi adına önemli bir başlangıç noktası tesis edebileceğiz” dedi.
“Kaç hükümlü ve tutuklu çocuk bulunmaktadır?”
Bankoğlu, soru önergesinde, Türkiye'deki tüm ceza infaz kurumları bakımından Bakan Gül’e şu soruları yöneltti:
“Toplamda kaç hükümlü çocuk bulunmaktadır? Bunlardan kaçı örgün eğitim çağındadır?
Toplamda kaç tutuklu çocuk bulunmaktadır? Bunlardan kaçı örgün eğitim çağındadır?
Toplamda kaç hükümlü veya tutuklu örgün eğitim görmektedir? Eğitim görenlerin yaş gruplarına göre dağılımı nedir?
Bahse konu hükümlü ve tutukluların eğitim materyallerine erişimi ne şekilde, hangi yollarla sağlanmaktadır? Toplamda kaç hükümlü ve tutuklu eğitim materyallerine erişebilmektedir?
Özellikle ortaöğretim (lise) seviyesinde eğitim görmesi gereken kaç hükümlü ve tutuklu bulunmaktadır? Bunlardan kaçı örgün eğitim faaliyetlerine devam edebilmektedir?
Kütüphaneler mevcut mudur? Ceza infaz kurumlarının toplamda kaçında ve hangilerinde kütüphane bulunmaktadır?”