Bankoğlu: 'Bu utanç onlara yeter mi?'

TBMM Genel Kurulunda, CHP'nin 'Anayasa Mahkemesinin Can Atalay'ın milletvekilliğinin düşmesi işlemi ile ilgili verdiği karara ilişin genel görüşme yapılması' önergesi kabul edilmedi. Can Atalay için TBMM Genel Kurulu'nda gerçekleşen olağanüstü toplantıya, AK Parti Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Alpay Özalan'ın kürsüye yürüyerek TİP Milletvekili Ahmet Şık'a yumruk atması ve sonrasında yaşananlar damga vururken CHP Bartın Milletvekili Av. Aysu Bankoğlu, o görüntüleri paylaşarak '16 Ağustos 2024 TBMM'nin utanç oturumu olarak sayelerinde tarihe geçti. Genel Kurul'un yerleri kan revan içinde!  Vekilliğinin görevlerini ve kurallarını bilmeyenler, sahip olduğu makamın ağırlığından bihaber olanlar, Meclis kürsüsünün dokunulmazlığını umursamayan kafa işte budur!  Anayasa'yı, kanunu, hukuku hiçe sayan bir hükümetin vekil görünümlü bodyguardı! Bu utanç onlara yeter mi? Ne yazık ki hayır.' dedi.

Bankoğlu: 'Bu utanç onlara yeter mi?'

TBMM’deki olağanüstü toplantıya yumruklu görüntüler damga vurdu!

 

Nilay Meryem ÇÖMLEK

 

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu, Meclis Başkanvekili Bekir Bozdağ'ın başkanlığında, CHP'nin "Anayasa Mahkemesinin Can Atalay'ın milletvekilliğinin düşmesiyle ilgili verdiği karara ilişkin genel görüşme yapılması" önergesini ele almak üzere olağanüstü toplandı.

Meclis Başkanvekili Bozdağ, yapılan elektronik yoklamada toplantı yeter sayısının bulunduğunu bildirdi.

Genel Kurulda genel görüşme önergesinin okunmasının ardından DEM Parti Grup Başkanvekili Gülüstan Kılıç Koçyiğit, kesinleşmiş mahkeme hükmünün okunmasıyla Atalay'ın milletvekilliğinin düştüğü oturumu Bozdağ'ın yönettiğini belirterek, usul tartışması açılmasını talep etti. Bunun üzerine Bozdağ, usul tartışması açtı.

Usul tartışması sırasında söz alan TİP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık'ın, AK Parti sıralarına yönelik ifadeleri üzerine tartışma çıktı. Bozdağ, birleşime ara verdi.

Aranın ardından tekrar oturumu açan Bozdağ, milletvekillerini temiz bir dil kullanmaları konusunda uyardı.

Tekrar kürsüye gelen Ahmet Şık'ın AK Parti sıralarına yönelik ifadeleri sonrasında yeniden tartışma çıktı. TBMM Başkanvekili Bozdağ, oturuma ara verdi. Ahmet Şık'ın ifadeleri üzerine arbede yaşandı.

Genel Kurul’da, usul tartışmaları sırasında yaşanan arbede dolayısıyla belli aralıklarla oturuma ara verildi.

Genel Kurulu yöneten Meclis Başkanvekili Bekir Bozdağ, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş'un grup başkanvekillerini görüşmeye davet ettiğini bildirdi.

Görüşmenin ve araların ardından Genel Kurulu TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş yönetmeye başladı.

Görüşmeler sırasındaki arbede dolayısıyla Şık ve Özalan ile ilgili grup başkanvekillerinin uzlaşısıyla ortak karar alındığını dile getiren Kurtulmuş, TİP İstanbul Milletvekili Şık'ın bugünkü birleşimdeki sözlerinin İçtüzüğün 160'ncı maddesinin birinci fıkrasının 3 numaralı bendi kapsamında olduğunu ve kınama cezası gerektirdiğini kaydetti.

Kurtulmuş, Şık'a kınama cezası verilmesini teklif ederek oylamaya sundu. Oylamada, Şık'a kınama cezası verilmesi kabul edildi.

AK Parti İzmir Milletvekili Özalan'ın fiilinin ise İçtüzüğün 160'ncı maddesinin birinci fıkrasının 5 numaralı bendi kapsamında olduğunu ve kınama cezası gerektirdiğini söyleyen Kurtulmuş, Özalan hakkında kınama cezası teklif etti. Oylama sonucunda Özalan'a kınama cezası verilmesi kabul edildi.

Kurtulmuş, daha sonra genel görüşme önergesinin ön görüşmelerini başlattı.

“Bu konuya en sert tepkiyi göstermek gerekiyor”

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, TBMM Genel Kurulunda, CHP'nin "Anayasa Mahkemesinin Can Atalay'ın milletvekilliğinin düşmesi işlemi ile ilgili verdiği karara ilişin genel görüşme yapılması" önergesinin görüşmeleri sırasında yerinden söz aldı. Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın Genel Kurula hitap ettiği oturumun önemli olduğunu belirten Özel, önceki toplantıya katılamadığını hatırlattı. Özel, Abbas ile telefonda görüşeceğini bildirdi.

Abbas'ın konuştuğu oturumda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, siyasi partilerin genel başkanlarının yer almasının, oturumu TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş'un yönetmesinin önemli olduğuna işaret eden Özel, "Sayın Abbas'ın, bedeli ne olursa olsun, her şeyi göze alarak Gazze'ye gideceğini açıklamış olmasını son derece tarihi bir ifade olarak değerlendirdiğimizi ifade etmek isterim. Tüm genel başkanların, tüm grupların ifade ettiği ortak iradeye CHP aynen iştirak ediyor. Dün geçirdiğim talihsiz, küçük kaza dolayısıyla burada bulunamadım." şeklinde konuştu.

TBMM'de 9 yıl grup başkanvekilliği yaptığını anımsatan Özel, "Çok tartışmalar oldu. Ancak tansiyon bazen öyle bir yere geliyor ki oraya bir irade koymak gerekiyor. Yoksa bugünkü gibi bir durum ortaya çıkıyor. Ben bu salonda çok şey gördüm ama kan görmemiştim, çok utandım. Kadına şiddet görmemiştim, çok utandım. Sizin Meclis Divanı arkasındaki toplantıya başkanlık etmenizi, toplantının riyasetini devralmanızı, ortaya koyduğunuz tavrın önemli olduğunu düşünüyorum. Parlamentoda hem kötü söz, hakaret olmaması hem de asla ve asla şiddetin olmamasıyla ilgili alınacak inisiyatife CHP olarak destek vereceğiz. Bu konuya en sert tepkiyi göstermek gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

Genel Kuruldaki arbede sonrasında alınan kararı değerli bulduğuna işaret eden Özel, tüm partilerin kendi öz eleştirilerini yapması gerektiğini kaydederken “Filistin halkının sonuna kadar arkasındayız. Bu konuda üçüncü Genel Başkanımız Bülent Ecevit'in, Yaser Arafat'la kurduğu ilişkiler partimizle Filistin arasındaki ilişkilerin temelidir, aynen koruyoruz. Deniz Gezmiş'in ve arkadaşlarının ortaya koyduğu tavır hepimizin sahiplendiği tavır, aynen destekliyoruz.” dedi.

TBMM Başkanı Kurtulmuş da siyasi partilere Filistin davasındaki dayanışma dolayısıyla teşekkür ederek, Özel'e geçmiş olsun dileklerini iletti.

İktidarın ülkeyi yönetemediğini söyledi

Daha sonra CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, önerge üzerinde partisi adına yaptığı konuşmada, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin iflas ettiğini, iktidarın ülkeyi yönetemediğini söyledi.

Anayasa Mahkemesinin 15 üyeden oluştuğunu aktaran Günaydın, bu üyelerden 12'sinin cumhurbaşkanı, 3'ünün de TBMM tarafından seçildiğini belirtti.

Günaydın, bireysel başvuru hakkının 2010'da anayasaya konulduğunu hatırlatarak, "Bir Meclis kararı çıkarın, Can Atalay tahliye edilsin, Meclis'e gelsin, milletvekilliğini yapsın." dedi.

AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, TBMM Genel Kurulunun, CHP'nin "Anayasa Mahkemesinin Can Atalay'ın milletvekilliğinin düşmesi işlemi ile ilgili verdiği karara ilişin genel görüşme yapılması" önergesini ele aldığı olağanüstü toplantıda bir konuşma yaptı.

Muhalefet milletvekillerinin Anayasa Mahkemesi üyelerini kimin seçtiğini sorduğunu belirten Güler, uygulamanın geçmişte nasılsa öyle olduğunu söyledi. Güler, “1990'lı yılların Anayasa Mahkemesi kararını verenler, onu seçenlerin kölesi midir? Cevabını verin, değildir. O dönem de bu dönem de Anayasa Mahkemesi üyeleriyle hukukçu yetkinliğiyle seçildiğini düşünüyorum. Bugün bunların seçildiğini iddia ederseniz 1990'lı yılların seçilenleri, CHP'nin emir eri olarak sayarsınız.” dedi.

Görüşmeler sırasında muhalefet milletvekillerinin, AK Parti milletvekillerinin Genel Kurulda yer almamasına yönelik eleştirilerine yanıt veren Güler, "Biz burada çok önemli kanuni düzenlemeler yaparken muhalefetin katılmadığı yoklamaları gördük. Kaça tane acaba? Meclis normal çalışması içerisinde çalışırken muhalefetin yoklama talebiyle kaç kere kapatılmıştır?” ifadesini kullandı.

Güler, Anayasa Mahkemesinin Can Atalay hakkında verdiği son kararda "milletvekilliğinin düşmesinin yok hükmünde olduğunun tespitine dair" hüküm kurulduğuna ilişkin değerlendirmelerde bulunulduğunu ifade ederek, "Can Atalay'ın milletvekilliğinin düşmesinin yok hükmün de olduğunun tespitine ve Anayasa'nın 85. maddesi uyarınca iptaline karar verilmesi talebi hakkında, karar verilmesine yer olmadığına karar verildi. Nerede tespit?" diye konuştu.

Anayasa Mahkemesi'nin 2020 ve 2021'deki başvurularda milletvekilliğinin düşmesiyle ilgili yetkisizlik kararı verdiğini hatırlatan Güler, Yüksek Mahkemenin son kararında içtihadına aykırı hüküm kurduğunu söyledi. Anayasa'nın 154. maddesini hatırlatan Güler, "Şunu açıkça söyleyin, lafı gevelemeyin. 'Anayasa Mahkemesi Türkiye'de yüksek yargı değildir, süper temyiz mercii' deyin. Görevi ve yetkisi yoksa Anayasa Mahkemesi bu konuda dolambaçlı yolları izleyerek neden böyle bir yola girmiştir? Bu sorunun cevabı verilmelidir. Anayasa Mahkemesinin öncelikle Anayasa'ya, Anayasa maddelerine uymadığını ve dolambaçlı yolları izleyerek kendi yıllar önce verdiği içtihatları da yok saydığını ifade etmek isterim.” ifadelerini kullandı.

Önerge kabul edilmedi

Olağanüstü toplanan TBMM Genel Kurulunda, CHP'nin "Anayasa Mahkemesinin Can Atalay'ın milletvekilliğinin düşmesi işlemi ile ilgili verdiği karara ilişkin genel görüşme yapılması" önergesinin ön görüşmeleri tamamlandı.

Siyasi parti gruplarının ve önergenin ilk imza sahiplerinin konuşmalarının ardından, genel görüşme açılıp açılmaması, Genel Kurulun oyuna sunuldu. Yapılan elektronik oylama sonucunda, önerge kabul edilmedi.

Olağanüstü toplantı gündeminin tamamlanması sonrasında CHP'nin, TBMM'nin çalışmalarına devam etmesine ilişkin önergesi oylamaya sunuldu. Bu önerge de kabul edilmedi.

Önergelerin kabul edilmemesinin ardından TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, birleşimi 1 Ekim Salı günü saat 15.00'te toplanmak üzere kapattı.

“Meclis kürsüsünün dokunulmazlığını umursamayan kafa işte budur”

CHP Bartın Milletvekili Av. Aysu Bankoğlu, Meclis’teki o kavga görüntülerini paylaşarak “16 Ağustos 2024 TBMM’nin utanç oturumu olarak sayelerinde tarihe geçti. Genel Kurul’un yerleri kan revan içinde!  Vekilliğinin görevlerini ve kurallarını bilmeyenler, sahip olduğu makamın ağırlığından bihaber olanlar, Meclis kürsüsünün dokunulmazlığını umursamayan kafa işte budur!  Anayasa’yı, kanunu, hukuku hiçe sayan bir hükümetin vekil görünümlü bodyguardı! Bu utanç onlara yeter mi? Ne yazık ki hayır.” dedi.