Bankoğlu 'Bartın Irmağı can çekişiyor'

CHP Bartın Milletvekili, Parti Meclisi ve TBMM Anayasa Komisyonu Üyesi Aysu Bankoğlu, Bartın Irmağı'ndaki kirlilik ve koku problemleriyle ilgili açıklamalarda bulundu. Bankoğlu, 'Bartın ırmağı can çekişiyor. Kronikleşen bu problemler, kalıcı olarak çözülmeli dedi.

Bankoğlu 'Bartın Irmağı can çekişiyor'

CHP Bartın Milletvekili, Parti Meclisi ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Anayasa Komisyonu Üyesi Aysu Bankoğlu, son günlerde yeniden gündeme gelen, Bartın Irmağı'ndaki kirlilik ve koku problemleriyle alakalı açıklamalarda bulundu. Bartın Irmağı'nın adeta can çekiştiğini ifade eden Bankoğlu, defalarca gündeme getirmelerine karşın meselenin yıllardır çözülemediğine işaret etti. Bartın Irmağı'nın, Türkiye'de şehir merkezinden geçen ve ulaşım yapılabilen tek ırmak olduğunu vurgulayan Bankoğlu, "Bartın Irmağı'nın kirliliği, artık kronikleşen bir sorun hâlini aldı. Bu sürekli tehdit, ırmağın rengini siyaha çeviriyor; kötü kokuyla birlikte canlı ölümlerine yol açıyor. Kentimizin alametifarikası olan bu güzelliğimiz, aslında, uzun yıllardır yok olma tehlikesi ile karşı karşıyadır. Konuya ilişkin, Ağustos ayının sonlarında, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'a sunduğum Yazılı Soru Önergesi'nde, gerek doğal yaşam bakımından gerekse de halk sağlığı yönünden ciddi sorunlar teşkil eden söz konusu durumun, ivedi şekilde ve elbette "kalıcı" biçimde çözüme ulaştırılması gerekliliğini belirttim.  Irmağımızda yıllardır süren renk değişimi, kötü koku, balık ölümlerinin arkasındaki nedenler, detaylı şekilde incelenmelidir. 2017 yılında hizmete giren Bartın Atık Su Arıtma Tesisi, ırmağa deşarj edilen özellikle sanayi atıklarını gerçek anlamda arıtabilmekte midir? Irmağın bozulan ekolojik dengesi, hem görüntü hem de koku itibarıyla bütün Bartınlıları rahatsız etmektedir” dedi.

“Problemi halının altına süpürmek fayda sağlamıyor”

Aysu Bankoğlu, Bartın Irmağı'nın Karadeniz'e ulaştığı noktadan sonra, denizi kirletmeye devam ettiğinin unutulmaması gerektiğini hatırlattı. Turizm ve balıkçılığın, Bartın açısından önemli gelir kaynakları olduğunu belirten Bankoğlu, "Bartın Irmağı'nın balıkçılığa ve bölge turizmine etkisi çok önemlidir. Bir zamanlar yüzdüğümüz, balık tuttuğumuz ırmağın yıllardır içinde bulunduğu ve halk sağlığını da tehdit eden bu durumu, yalnızca azalan yağışlarla izah etmeye çalışmak  yetersizdir. Hele ki Mavi Bayrak almaya çalışan İnkum, Bartın ırmağının Karadeniz’e kavuştuğu ve olumsuz etkilerinin tamamen yaşandığı alanlardandır. Yetkililerin, iş işten geçmeden gerekli ve detaylı incelemeleri yapmaları, kentimizin geleceği bakımından elzemdir.  Kalıcı çözüm olacak çalışmaların planlanması ve hayata geçirilmesi, Bartın’ın yarınlarının güvencesi olacaktır. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nün, yani Bakanlığın test yapıp sonucunu açıklamaktan öteye gitmesi gerekiyor. Her çaba değerli olsa da Belediye tarafından sadece yüzey temizliği yapılması da yetmiyor. Yani, problemi halının altına süpürmek, Bartınlı yurttaşlarımıza ve eşsiz Bartın'ın doğasına fayda sağlamıyor” şeklinde konuştu.