Bankoğlu 'Amasra'ya termik santral yaptırmayacağız'

CHP Bartın Milletvekili ve TBMM Anayasa Komisyonu Üyesi Av. Aysu Bankoğlu, TBMM Genel Kurulu'nda, Amasra'ya yapılması planlanan termik santralle ilgili konuştu. Bankoğlu, 'Bir kez daha önemle vurgulamak istiyorum. Ne yolumuzdan ne mücadelemizden şaşarız. Amasra'ya termik santral yaptırmayacağız!' dedi.

Bankoğlu 'Amasra'ya termik santral yaptırmayacağız'

CHP Bartın Milletvekili ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Anayasa Komisyonu Üyesi Aysu Bankoğlu, TBMM Genel Kurulu'nda gerçekleştirdiği konuşmasında, Amasra’ya yapılması planlanan termik santral konusuna bir kez daha değindi. İktidarın, kendi yandaşlarını koruyup kollama peşinde olduğunu ifade eden Bankoğlu, “Tüm hemşehrilerimin sağlığını ve şehrimizin de geleceğini, aynı zamanda turizmini alakadar eden bu meseleyle ilgili ilk olarak şunu söylemek şart: Ne hikmetse, sürecin başladığı 2005 senesinden bu yana 1 torba kömür dahi çıkartamamış bir özel şirket var. İstihdam sağlama oyalamasıyla ve İktidarın desteğiyle süreç, bugüne kadar bir şekliyle canlı tutuldu. Öte yandan, Amasra B sahasından kömür çıkartmak için alınan hazırlık süresi de 22 Mayıs 2019 tarihi itibarıyla zaten dolmuş durumda. Ayrıca, termik santral için alınmış enerji lisansının süresi de 11 Kasım 2019 itibarıyla yine doldu. Yani yaşananların neresinden tutsak hukuksuzluklarla karşılaşıyoruz. Şu gerçeği de elbette biliyoruz: Bahse konu şirket, AKP iktidarının kanatları altında. Neyse ki, Danıştay 6. Dairesi, yakın zamanda, yeni bir kararla daha termik santrale izin verebilecek olası bir düzenlemeyi durdurdu; Çevre Düzeni Planı'ndaki değişikliğe dair yürütmenin durdurulması talebini kabul etti ve dedi ki: Enerji ihtiyacının, kömür gereksiniminin eldeki yerli kaynaklarla karşılanması esastır, ithal etme yoluyla değil" dedi.

“İktidar neden garanti veremiyor?”

Aysu Bankoğlu, vatandaşların talebinin oldukça açık olduğunu  işaret ederek "Yurttaşımız, hemşehrilerim aslında diyor ki, şayet Devlet bizim yanımızdaysa bu sahaların işletmesini kendi yapsın. Amaç taş kömürü çıkartmaksa TTK, bu işi kendi imkânlarıyla yapsın. Zira maden sahalarının kamulaştırılması, yetersiz düzeydeki üretimin artmasına da vesile olacaktır. Dünyanın en zor işini yapan emekçilerimiz de, bu şekilde özel şirketin insafına kalamazlar. Emekçilerimiz, iş ve aş garantisi bekliyorlar. İktidarın da garanti verme konusundaki ustalığını hepimiz gayet iyi biliyoruz. Herkese açıkça sormak isterim: Emekçilere sağlanacak garantinin, hastanelere, yollara, hava alanlarına verilecek garantilerden daha öncelikli olması gerekmez mi? İktidar neden "termik santral kurdurmayacağız" ya da "TTK'ya devir konusunda size garanti veriyoruz" diyemiyor?" şeklinde konuştu.

“Amasra'ya termik santral yaptırmayacağız!"

Bankoğlu, sözlerini “Geleceğinin, sağlığının peşindeki yurttaşlarımıza karşı, AKP hükümeti, neden daima sermayenin yanında? Çünkü İktidar, kendi yandaşlarını koruma, kollama görevinde. Şunu herkes bilsin: Biz ne yolumuzdan, ne mücadelemizden şaşarız. Amasra'ya termik santral yaptırmayacağız!" şeklinde noktaladı.