BAKKA, 5. Eğitim Toplantısı'nı Bartın'da yaptı

Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı(BAKKA) 8 Ocak 2018 tarihinde ilan ettiği 2018 yılı Küçük Ölçekli Altyapı ve Sosyal Kalkınma Mali Destek Programları kapsamında Bartın'da Mali Destek Programlarının Eğitim Toplantısı düzenledi. Eğitimde Zonguldak Yatırım Destek Ofisi Uzmanı Öznur Çapraz, programın amacı, öncelikleri, önceliklerle ilişkili olarak sunulabilecek örnek proje konuları, destek tutarı, uygunluk kriterleri, başvuru şekli ve yapılabilecek işlemler, bilgi edinme yöntemi ile ilgili detaylı bilgiler verdi.

BAKKA, 5. Eğitim Toplantısı'nı Bartın'da yaptı

Nurdan Eroğlu

BAKKA 2018 Yılı Mali Destek Programları Eğitim Toplantılarının 5’incisi Bartın’da gerçekleştirildi. Bartın Halk Eğitim Merkezi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıya BAKKA Bartın Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Osman Bahadır Kalecik, Bartın Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Azize Toper Kaygın, Bartın Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Barış Çukurbaşı ile birçok kurum ve kuruluştan temsilci katıldı.

4 farklı Proje Teklif Çağrısı

Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı Sosyal Kalkınma Mali Destek Programı hakkında genel bilgiler veren Zonguldak Yatırım Destek Ofisi Uzmanı Çapraz, şunları söyledi:

“Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA), 25 Temmuz 2009 tarih 27299 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 2009/15236 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile Zonguldak, Karabük ve Bartın illerini kapsayan Zonguldak Merkezli TR81 Düzey 2 Bölgesi’nde kurulmuş, 1 Mart 2010 tarihinde personelinin göreve başlamasıyla bölgedeki faaliyetlerine aktif olarak başlamıştır. Ajans tarafından bölgedeki faaliyetlere başlanmasının ardından 2010-2013 Batı Karadeniz Bölge Planı hazırlanmış, söz konusu planda mevcut durumu ortaya koyan veriler, öncelikler, hedefler ile ulusal strateji belgelerinde yer alan öncelikler göz önünde bulundurularak, 2010, 2011, 2013 ve 2014 yıllarında bölgenin kalkınma girişimlerini güçlendirmeye, rekabet gücünü ve yaşam kalitesini artırmaya yönelik, katma değeri yüksek alanlara yönelik olarak dört farklı Proje Teklif Çağrısı yürütülmüştür. Ardından 2014-2023 Batı Karadeniz Bölge Planı hazırlanmış tespit edilen mevcut durum ve belirlenen gelişme eksenleri özelinde 2015 yılında 3 bileşenli 2 mali destek programı ile 2016 yılında Küçük Ölçekli Altyapı Mali Destek Programı yürütülmüş ve 2018 yılı mali destek programları hazırlanmıştır.

Bölge planı, bölgesel düzeyde sosyoekonomik gelişme eğilimlerini, yerleşmelerin gelişme potansiyellerini, ulusal düzeydeki politika, plan ve stratejiler ile bölgesel ve yerel düzeyde yürütülecek faaliyetler arasındaki ilişkiyi kurgulayan, kamu kesimi, özel kesim, sivil toplum arasındaki işbirliği ve koordinasyonu sağlayan, bölgenin planlı bir şekilde program ve projelerle gelişmesine temel oluşturan en önemli unsurdur. Bölgenin ekonomik, sosyal ve kültürel alanlarda bütüncül bir yaklaşımla gerçekleştireceği kalkınma stratejisinin hedeflerini ve önceliklerini ortaya koyan bir temel politika doküman olma özelliği taşıyan ve 2014-2023 dönemini kapsayan Batı Karadeniz Bölge Planı’nın vizyonu ‘Bağımlı Ekonomik Yapısını Kırmış ve Yaşam Kalitesini Yükseltmiş Bir Bölge Olmak’ olarak belirlenmiştir.

7 adet stratejik tedbir

2014–2023 Batı Karadeniz Bölge Planı’nda belirlenen vizyona ulaşılabilmesi için Sektörel Çeşitliliğin Sağlanması, Ulaşım-Altyapı ve Lojistik İmkânlarının Güçlendirilmesi, Yerleşmelerin Mekân ve Yaşam Kalitesinin Arttırılması, Sosyal Kalkınmanın Sağlanması, Kırsalda Kalkınmanın Sağlanması, Sağlıklı ve Dengeli Bir Çevre Oluşturulması, Turizmin Çeşitlendirilerek Geliştirilmesi olmak üzere yedi adet stratejik tedbir belirlenmiştir. Bölge planı gelişme eksenlerinde de belirtildiği üzere, yerleşmelerin mekân ve yaşam kalitesinin arttırılması, sağlıklı ve dengeli bir çevre oluşturulması, ulaşım altyapı ve lojistik imkânlarının güçlendirilmesi, kırsalda kalkınmanın sağlanması, sosyal kalkınmanın sağlanması ve turizmin çeşitlendirilerek geliştirilmesi büyük önem arz etmektedir. Bu aşamada altyapı hizmeti sağlayan bölge kurum ve kuruluşlarının desteklenmesi gerekmektedir.

Sorun ve ihtiyaçlar değerlendirildi

Ajans, 2014-2023 Bölge Planında belirlenen bu stratejik tedbirler çerçevesinde, mevcut durum ve tüm gelişme eksenleri ile Ajans tarafından yapılan analizler ve araştırmalar neticesinde tespit edilen sorun ve ihtiyaçları değerlendirmiştir. Tüm bu çalışmalar sonucunda, Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı belirlenen hedeflerin hayata geçirilmesine katkıda bulunmak, dezavantajlı kesimi de gözeterek sosyal sermayenin ekonomik ve sosyal hayata katılımını sağlamak, toplumun tüm kesimlerinin yaşam kalitesini ve refah düzeyini yükseltmek ve bölge kültürünü yansıtacak faaliyetleri desteklemek amacıyla ‘2018 Yılı Sosyal kalkınma Mali Destek Programı’ adı altında teklif çağrısı yöntemiyle proje başvurularını kabul etme kararı almıştır.

Toplam 8 milyon TL destek

2018 Yılı Sosyal kalkınma Mali Destek Programının kurumsal çerçevesini Türkiye Cumhuriyeti Kalkınma Bakanlığı ve Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı oluşturmaktadır. BAKKA, söz konusu mali destek programının sözleşme makamı konumunda olup, idari ve mali uygulamasından sorumludur. 2018 yılı bütçesine göre Sosyal Kalkınma Mali Destek Programı kapsamında kullandırılacak olan destek miktarı toplam 8 milyon TL’dir. Teklif çağrısında, 2018 yılı bütçesinden tahsis edilecek tutar, bütçe kanununun yürürlüğe girmesinden sonra kesinleşecek olup, bu durum Ajans ile merkezi yönetim için bağlayıcı değildir.”

Amaç; yaşam kalitesini ve refah düzeyini yükseltmek

Çapraz, 2018 Yılı Sosyal Kalkınma Mali Destek Programının amaçları ve öncelikleriyle ilgili olarak da “Bu mali destek programının amacı, TR81 (Zonguldak, Karabük, Bartın) Düzey 2 Bölgesi’nde dezavantajlı kesimi de gözeterek farklı sosyal grupların ekonomik ve sosyal hayata katılımını sağlayarak yaşam kalitesini ve refah düzeyini yükseltmek ve bölge kültürünü yansıtacak faaliyetleri desteklemektir. Bu amaç doğrultusunda 2018 Yılı Sosyal Kalkınma Mali Destek Programı kapsamında engelli, kadın, çocuk, yaşlılar gibi dezavantajlı grupların sosyal ve ekonomik hayata katılımlarının sağlanması için eğitim yoluyla işgücü piyasasına kazandırılması, eğitim ve sosyal hizmetlerde yenilikçi yöntem ve uygulamalarla insan kaynağının geliştirilmesi ve hizmet kalitesinin arttırılması öncelik alanlarının desteklenmesine karar verilmiştir.” ifadelerini kullandı.

Verilecek destek 50 bin TL - 300 bin TL arasında

2018 Yılı Sosyal Kalkınma Mali Destek Programı dahilinde desteklenecek projeler için tahsis edilen toplam kaynak tutarının 8 milyon TL olduğunu söyleyen Çapraz, bu program çerçevesinde verilecek desteklerin asgari 50 bin TL azami ise 300 bin TL arasında olacağını aktararak “2018 Yılı Sosyal Kalkınma Mali Destek Programı dahilinde desteklenecek projeler için tahsis edilen toplam kaynak tutarı 8 milyon TL’dir. Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı, bu programa ayırdığı kaynakların tamamını kullandırmama hakkını saklı tutar. Bu program çerçevesinde verilecek destekler asgari 50 bin TL azami ise 300 bin TL arasında olacaktır. Hiçbir destek, projenin toplam uygun maliyetinin yüzde 10’undan az ve yüzde 90’ından fazla olamaz. Bu orandan düşük ya da yüksek olan destek taleplerini içeren projeler değerlendirmeye alınmayacaktır. Bütçenin kalan tutarı, sözleşmeyi imzalayan taraf olması sebebiyle, başvuru sahibi tarafından eş finansman olarak karşılanmalıdır. Başvuru sahibinin, proje eş finansmanını, proje ortaklarından, iştirakçilerden ve/veya üçüncü taraflardan sağlayacağı nakdi katkılar ile karşılayabilmesi mümkündür. Her hâlükârda, sözleşmeyi imzalayan taraf olması sebebiyle, eş finansman yükümlülüğü yararlanıcının kendi taahhüdü hükmünde olup, yerine getirilmemesi durumunda yararlanıcı bizzat sorumlu olacaktır. Ayni katkılar eş finansman olarak kabul edilmeyecektir.” diye konuştu.

İşte kurallar!

Mali Destek Programı’na ilişkin kurallardan da bahseden Çapraz, uygun proje konuları da anlatarak “Başvuru sahipleri başvuruda bulundukları andan itibaren bu yönetmelik hükümlerini, Destek Yönetim Kılavuzu’ndaki hükümleri ve bu rehberde yer alan bütün hususları kabul etmiş sayılırlar. Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı bu destek programını zorunlu hallerin ortaya çıkması halinde desteklenecek proje listesi ilan edilmeden önce iptal etme hakkını saklı tutar. Bu durumda başvuru sahipleri, Ajanstan herhangi bir hak talebinde bulunamaz. Destek için başvurusu yapılan projeler Ajans tarafından her zaman eğitim amaçlı olarak ve sahibinin ayrıca muvafakati aranmaksızın kullanılabilir. Böyle bir durumda projede yer alan gerçek ve tüzel kişilere ait şahsi bilgiler ve mesleki sır niteliğindeki bilgiler ifşa edilmeyecektir. Destek sağlanabilecek projelere yönelik başvuru sahibi ve proje ortaklarının uygunluğu, proje konusu ve faaliyetlerin uygunluğu, maliyetlerin uygunluğu olmak üzere üç temel uygunluk kriteri söz konusudur.

Proje konusu ve faaliyetlerin uygunluğu

Bu başvuru rehberinde ifade edilen “proje”, destekten yararlanmak üzere Ajansa sunulan belli bir amaca odaklanmış, bütçesi ile bütünlük arz eden, belirli süreli ve düzenli faaliyetler bütününü ifade eder. Proje süresi 6 aydan kısa, 9 aydan uzun olamaz. Bu süre, sözleşmenin tüm taraflarca imzalandığı günden bir sonraki gün itibarıyla başlar. Projeler, Ajansın faaliyet gösterdiği TR81 (Zonguldak, Karabük, Bartın) Düzey 2 Bölgesi’nde gerçekleştirilmelidir. Ancak sergi, konferans, fuar ve benzeri etkinliklere katılım faaliyetleri, proje amaçlarının gerçekleştirilmesi için gerekli olduğu durumlarda, bölge dışında gerçekleştirilebilir. Her halükarda proje temel faaliyetleri bölge içerisinde gerçekleştirilmelidir.

Uygun proje konuları

Programın önceliklerinden en az biriyle uyumlu olarak programın amacına ulaşmasında pay sahibi olacak projeler uygun proje kabul edilmektedir. Proje konusu, Ajans tarafından yürütülmekte olan programın amaç ve önceliklerine uygun olmak zorundadır.” dedi.

Başvurular nasıl yapılacak?

Başvurularla ilgili de katılımcılara detaylı bilgiler veren Çapraz, başvuruların KAYS’a girilmesi için son tarihin 2 Nisan 2018 Pazartesi saat 23.59 olduğunu hatırlatırken bu tarih ve saatten sonra elektronik sistemde başvuru işlemlerinin kapatılacağını kaydederek şunları söyledi:

“Başvuru belgeleri, Başvuru Formu ve Ekleri (Bütçe, Mantıksal Çerçeve ve Özgeçmişler) ile destekleyici belgelerden oluşmaktadır. Proje başvurularının, Kalkınma Ajansları Yönetim Sistemi Proje ve Faaliyet Destek Sistemi üzerinden (https://uygulama.kays.kalkinma.gov.tr/Kays/KaysIstemci/) yapılması zorunludur. Sisteme, Ajansın internet sitesi (www.bakka.gov.tr) üzerinden de ulaşılabilecektir. Başvuru yapabilmek için KAYS’a kayıt olup kullanıcı adı ve şifre alınması gerekmektedir. Sisteme kaydolma ve kullanım ile ilgili detaylı bilgi ve görsel anlatım yine KAYS Portalı’nın Yardım bölümünde bulunan Kullanıcı Kılavuzu ve eğitim videolarında (http://portal.kays.kalkinma.gov.tr/yardim/) mevcuttur. Sistem, yapılan başvurular için otomatik olarak bir başvuru kodu üretecek olup bu kod başvuru sürecindeki tüm işlemlerde kullanılacaktır. KAYS üzerinden Başvuru Formu ve Ekleri başvuru sahibi tarafından doldurulduktan sonra diğer destekleyici belgeler de KAYS’a yüklenecektir. Başvuru Sahipleri başvurularının, eksiksiz olup olmadığını Başvuru Rehberinde yer alan idari ve uygunluk kontrol listelerinden kontrol etmelidirler.

Mazeret kabul edilmeyecek!

Başvurular, son kabul tarih ve saatine kadar yalnızca Kalkınma Ajansları Yönetim Sistemi (KAYS) üzerinden yapılır. Her başvuru KAYS üzerinden üretilen taahhütnamenin imzalanması ile tamamlanır. Taahhütnamenin e-imza ile imzalanması esastır. Taahhütnamenin e-imza ile imzalanması son başvuru tarihinden itibaren en geç 5 iş günü içerisinde tamamlanır. Taahhütnamenin e-imza ile imzalanmadığı hallerde, taahhütname başvuru sahibi tarafından ıslak imzalı olarak elden veya posta yolu ile son başvuru tarihinden itibaren en geç 5 iş günü içerisinde BAKKA Zonguldak Hizmet Binası, Karabük Yatırım Destek Ofisi ya da Bartın Yatırım Destek Ofisi’ne teslim edilir. Bu durumda taahhütnamesini elden teslim edenlere imzalı ve tarihli bir alındı belgesi verilir. Her başvuru; kabul tarihi, saati ve referans numarası ile kaydedilir. Faks ya da elektronik posta ile gönderilen ya da başka adreslere teslim edilen proje teklifleri reddedilecektir. Zamanında yapılmayan proje başvuruları için mazeret kabul edilmez ve bu projeler değerlendirmeye alınmadan reddedilir. Her başvuru; kabul tarihi, saati ve referans numarası ile kaydedilir. Taahhütnamenin ıslak imzalı teslim edileceği durumlarda, kabul mahallinde son başvuru anı itibarıyla bir yığılma söz konusu ise kapanış saatinde kapılar kapatılır ve sadece o an itibarıyla içeride bulunan başvurular kabul edilerek işlem tamamlanır.

Başvurular için son gün 2 Nisan!

Başvuruların KAYS’a girilmesi için son tarih 2 Nisan 2018 Pazartesi günü saat 23:59’dır.Bu tarih ve saatten sonra elektronik sistemde başvuru işlemleri kapatılacak ve giriş yapılamayacaktır. Başvuruların tamamlanması ile üretilen taahhütnamenin e-imza ile imzalanması esastır. Taahhütnamenin e-imza ile imzalanması son başvuru tarihinden itibaren en geç 5 iş günü içerisinde tamamlanır. Taahhütnamenin e-imza ile imzalanmadığı hallerde, taahhütname başvuru sahibi tarafından ıslak imzalı olarak elden veya posta yolu ile son başvuru tarihinden itibaren en geç 5 iş günü içerisinde Ajansa posta yoluyla veya elden teslim edilebilmektedir. Taahhütnamenin (e-imza kullanmayan kurumlar için) Ajansa teslim edilmesi için son tarih 6 Nisan 2018 saat 18:00’dır. Posta veya kargo şirketine bağlı gecikmeler dikkate alınmayacak, son başvuru tarihi ve saatinden sonra Ajansa posta yoluyla ya da elden ulaşan taahhütnameler değerlendirmeye alınmayacaktır.”