Bakanlık Koruma Amaçlı İmar Planını onayladı

Tunç: 'Güzelcehisar Lav Sütunları turizme kazandırılıyor'

Bakanlık Koruma Amaçlı İmar Planını onayladı

Nurdan Eroğlu

AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç’tan il turizmine müjde. Tunç, birinci derece doğal sit alanı olan Bartın merkeze bağlı  Güzelcehisar sahilinin koruma amaçlı imar planının Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca onaylandığını açıkladı. Tunç, Güzelcehisar Lav Sütunlarını turizme kazandıracaklarını söyledi. Güzelcehisar Lav Sütunları Bartın ve turizm için neden bu kadar önemli. Sütunların özelliği ne? Bartın’daki doğal sit alanları nereler? İşte o soruların cevabı!

AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç’tan il turizmine müjde. Tunç, birinci derece doğal sit alanı olan Bartın merkeze bağlı  Güzelcehisar sahilinin koruma amaçlı imar planının Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca onaylandığını açıkladı. Tunç, Güzelcehisar Lav Sütunlarını turizme kazandıracaklarını söyledi. Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) tarafından 2016 Yılı Küçük Ölçekli Altyapı Mali Destek Programı kapsamına alınan Güzelcehisar Lav Sütunları Ve Sahilinin Turizm Ve Rekreasyon Amaçlı Peyzaj Uygulama Projesi Bartın İl Kültür Ve Turizm Müdürlüğü ile İl Özel idaresince hayata geçirilecek.

“GÜZELCEHİSAR PROJESİ İMAR PLANI ONAYLANDI”

tarih ve doğanın iç içe olduğu Güzelcehisar’ın milyonlarca yıl öncesinde oluşan Lav kayalarına sahip olduğunu belirten Yılmaz Tunç, “80 milyon yıl önce volkanlardan akan lavların soğuyup kristalleşerek kaya haline dönüşmesi, altıgen, beşgen ya da dörtgen biçimli bir yapıya dönüşerek düzgün geometrik yapıya sahip denize dik bir şekilde çapları 50–100 santim boyları 30 metrenin üzerinde sütunlar halini alması ile doğal bir güzellik oluşmuştur. Bu güzelliği ülkemiz turizmine kazandırmak için başlattığımız çalışmalarda önemli ilerlemeler sağladık.  Koruma amaçlı imar planımızı Bakanlıktan onaylattık. BAKKA’dan alacağımız maddi destekle, Güzelcehisar Lav Sütunları ve sahilinin turizm ve rekreasyon amaçlı peyzaj uygulama projesini hayata geçireceğiz” dedi.

“DÜNYADA ENDER DOĞAL MİRAS”

Dünyada Kuzey İrlanda, İskoçya ve Kalifornia'da bulunan lav sütunlarının  koruma altına alınarak doğal miras kabul edildiğini ifade eden Tunç, Bartın’da da dünyanın ender gelişmiş doğal oluşumları arasında yer alan Güzelcehisar Lav Sütunlarını turizme kazandıracaklarını kaydetti.

ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ ÇALIŞMA BAŞLATMIŞTI

Bartın Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne bağlı Tabiat Varlıklarını Koruma Şube Müdürlüğü, Bartın Merkeze bağlı Güzelcehisar Köyü’nde bulunan lav sütunlarının doğal sit alanı olarak tescillenmesine yönelik çalışma başlatmıştı. Bartın Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ali Özcan, konuyla ilgili çalışma ön inceleme raporu hazırlandığını ve raporun Ankara Valiliği’ne sunulduğunu söylemişti. Özcan, “Güzelcehisar Köyü’nde bulunan lav sütunlarının doğal sit alanı olarak tescillenmesine yönelik teklif yazımız ile birlikte Müdürlüğümüz teknik personellerince yerinde ve paftalarında yapılan incelemeler neticesinde oluşturulan ön inceleme raporu ve ekleri Ankara Valiliğine sunulmuştur” demişti.

VALİ DİRİM İNCELEMELERDE BULUNMUŞTU

Bartın Valisi Nusret Dirim de lav sütunlarında incelemelerde bulunmuştu. İncelemelerinde Vali Dirim’e İl Özel İdaresi Genel Sekreteri İbrahim Kayış  ve İl Kültür ve Turizm Müdürü Fuat Dursun da eşlik etmişti. Denizden tekneyle lav sütunlarını inceleyen Dirim, yetkililerden bilgi almıştı. İncelemelerde 80 milyon yıllık lav sütunlarının doğal, tarihi ve kültürel açıdan potansiyeli olduğunu ifade eden Nusret Dirim, sütunların BAKKA tarafından 2016 Yılı Küçük Ölçekli Altyapı Desteklemesi Projesi kapsamında İl Özel İdaresi, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü koordinesinde turizme kazandırılmasının amaçlandığını söylemişti.

LAV SÜTUNLARI NASIL OLUŞTU?

Peki Güzelcehisar’daki 80 milyon yıllık lav sütunlarının özelliği ne? Nasıl oluştu?

Tarih ve doğanın iç içe olduğu Güzelcehisar, Bartın'a 17 kilometre uzaklıkta. Güzelcehisar'ı 80 milyon yıllık lav sütunları daha da anlamlı hale getirmiş. Lav sütunları şu şekilde gelişmekte. Bugün bilinen Karadeniz dağ kuşağı, günümüzden 80 milyon yıl önce volkanların yer aldığı bir yay şeklinde idi. Bölge derin bir vaziyette Tetis Okyanusu ile kaplıydı. Anılan okyanus tabanının kuzey yönünde dalıp batması, her iki tabanın yerin derinliklerinde eriyip yüzeye çıkması sonucunda, Bulgaristan sınırında başlayıp Gürcistan'a kadar varan bir alanda, volkanlar serisine sebep olmuştur. Volkanlardan akan lavlar soğuyup kristalleşerek kaya haline dönüşürken, soğuma ve katılaşmanın doğal sonucu olarak büzülmüştür. İşte bu büzülme kayada gerilim yaratmaktadır. Bunun doğal sonucu olarak çatlaklar meydana gelmiş ve bu çatlaklar giderek büyümüştür. Altıgen, beşgen ya da dörtgen biçimli bir yapıya dönüşen bu düzgün geometrik yapıya Lav Sütunu adı verilmektedir.

DÜNYANIN ENDER GELİŞMİŞ DOĞAL OLUŞUMLARI

Güzelcehisar lav sütunlarının çapları 50-100 santim olup, boyları 30 metrenin üzerindedir. Kuzey İrlanda, İskoçya ve Kalifornia'da bulunan lav sütunları koruma altına alınarak doğal miras kabul edilmişlerdir.  Türkiye'de Jeolojik Miras Envanteri Önerileri içeresinde bulunan Güzelcehisar lav anıtları, dünyanın ender gelişmiş doğal oluşumlarındandır. Kalifornia'daki Devil's Postpile doğal anıtı her yıl dünyanın dört bir yanından gelen yüz binlerce turist tarafından ziyaret edilmektedir.

BARTIN’DAKİ DOĞAL SİT ALANLARI NERELER ?

Bartın sınırları içerisinde koruma altına alınan alanlar ise Güzelcehisar Burnu Kıyı Bandı, 1.Derece Doğal Sit Alanı, Ulus İlçesi, Ulukaya Köyü Şelalesi 1.Derece Doğal Sit Alanı, Göçkündemirci Köyü Kıyı Şeridi, 4-Amasra Bozköyü Kıyı Şeridi 1.Derece Doğal Sit Alanı, 5-Amasra Çakrazşeyhler Köyü, Kıyı Şeridi 2.Derece Doğal Sit Alanı, Çakrazboz Köyü, Gürcüoluk Mağarası 1.Derece Doğal Sit Alanı, Kurucaşile İlçesi, Tekkeönü Köyü, Tekkeönü Kalesi 1.Derece Doğal ve Arkeolojik Sit Alanı, Bartın Irmağı 1.Derece Doğal Sit Alanı, Amasra İlçesi, İnceğez Köyü Mağarası, 10-Amasra İlçesi, Tavşan Adası 1.Derece Doğal ve Arkeolojik Sit Alanı, Amasra İlçesi, Kuşna Kayalıkları 1.Derece Doğal Sit Alanı, Amasra İlçesi, Poseidon Mabedi 1.Derece Doğal ve Arkeolojik Sit Alanı, Bartın- Karabük karayolu üzerindeki ağaç sıraları 1. Derece Doğal Sit Alanı, Bartın-Amasra Karayolunun kuzeyinde bulunan alan ve Ulus İlçesi Hasandede Türbesi çevresi.