Bakan Tunç: 'Hak ettikleri cezayı alana kadar davanın takipçisi olacağız'

Bartın kamuoyunca açıklamaları ve çalışmaları yakından takip edilen Adalet Bakanı Av. Yılmaz Tunç, Türkiye Cumhuriyeti Devleti olarak, Uluslararası Adalet Divanında İsrail aleyhine açılan soykırım davasına müdahillik talebini Uluslararası Adalet Divanına sunulduğunu açıklarken '7 Ekim'den bu yana en temel insan haklarını yok sayarak 40 bin Filistinli kardeşimizin şehit edilmesine, 90 binin üzerinde Filistinlinin ise yaralanmasına neden olan barbar İsrailli yetkililer, uluslararası hukuk önüne çıkarılarak hak ettikleri cezayı alana kadar davanın takipçisi olacağız. Dün ve bugün olduğu gibi bundan sonra da Filistinli kardeşlerimizin yanında olmaya, dünyada adaleti ve hakkaniyeti savunmaya devam edeceğiz.' dedi.

Bakan Tunç: 'Hak ettikleri cezayı alana kadar davanın takipçisi olacağız'

Uluslararası Adalet Divanı’na müdahillik dilekçesini sunuldu

 

Nilay Meryem ÇÖMLEK

 

İsrail'in 7 Ekim 2023’ten bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda en az 15 bin 694'ü çocuk, 10 bin 279'u kadın olmak üzere 38 bin 713 Filistinli hayatını kaybetti, 89 bin 166 kişi ise yaralandı.

İsrail'e en üst perdeden tepki gösteren Türkiye, Uluslararası Adalet Divanı'nda (UAD) İsrail aleyhine açılan soykırım davasında etkin bir rol üstlenmek için harekete geçti.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Adalet Komisyonu bugün Hollanda'nın idari başkenti Lahey'deki Uluslararası Adalet Divanı’na (UAD) müdahillik dilekçesini sundu. Büyük titizlikle hazırlanan dilekçe, Uluslararası Adalet Divanı’na teslim edildi.

“Dünyada adaleti ve hakkaniyeti savunmaya devam edeceğiz”

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi’nin Bartınlı ismi Adalet Bakanı Yılmaz Tunç Türkiye'nin müdahillik başvurusunun ardından bir açıklama yaptı. Tunç açıklamasında, “Türkiye Cumhuriyeti Devleti olarak, Uluslararası Adalet Divanında İsrail aleyhine açılan soykırım davasına müdahillik talebimizi Adalet Divanına sunduk.

Adalet Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı olarak ortaklaşa hazırladığımız davaya müdahillik beyanını içeren dosyamız ve eklerinde, İsrail’in ‘BM Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi’ni ihlal ettiği, tüm delilleri ve unsurlarıyla net bir şekilde ortaya konmuştur.

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde attığımız bu somut adım, işgalci İsrail tarafından Gazze’de yapılan soykırımın ve katliamın karşısında olduğumuzu tüm dünyaya açıkça göstermektedir.

7 Ekim’den bu yana en temel insan haklarını yok sayarak 40 bin Filistinli kardeşimizin şehit edilmesine, 90 binin üzerinde Filistinlinin ise yaralanmasına neden olan barbar İsrailli yetkililer, uluslararası hukuk önüne çıkarılarak hak ettikleri cezayı alana kadar davanın takipçisi olacağız.

Dün ve bugün olduğu gibi bundan sonra da Filistinli kardeşlerimizin yanında olmaya, dünyada adaleti ve hakkaniyeti savunmaya devam edeceğiz.

1967 sınırları temelinde bağımsız Filistin devletinin varlığı kabul edilene ve Filistinli kardeşlerimiz özgür olana kadar mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz.” ifadelerini kaydetti.