Bakan Koca'dan üzücü haber!
Koronavinüs Bilim Kurulu Toplantısı'nda Bartın'a ilişkin verileri paylaşan Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, yatak doluluk oranının Bartın'da yüzde 77,32, Ventilatör doluluk oranının da yüzde 65,8 olduğunu belirtti. Bakan Koca , bu iki kriter göz önüne alındığında Bartın'ın Türkiye'de maalesef ilk sırada yer aldığını söyledi. Koca, 'En yüksek doluluk oranı yüzde 77,32 ile Bartın'da bulunuyor. Bartın'ı Batman, Sakarya, Ordu, Samsun, Giresun ve Hatay takip ediyor' dedi.
Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, Bilkent Yerleşkesi’nde gerçekleştirilen Koronavinüs Bilim Kurulu Toplantısı’nın ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Konuşmasında, salgında 6 ayın geride bırakıldığını ifade eden Bakan Koca, kaybedilen ilk hastadan sonra 7 bin 185 hayatın daha benzer şekilde son bulduğunu belirtti.
“Yüzde 69,17 oranında arttı”
Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada Bartın’a ilişkin önemli veriler paylaştı. Yatak doluluk oranının Bartın’da yüzde 7,32, Ventilatör doluluk oranının da yüzde 65,8 olduğunu belirten Bakan Koca, bu iki kritere göre Bartın’ın Türkiye’de maalesef ilk sırada yer aldığını söyledi. Herkese taşıyıcı gözüyle bakılması gerektiğini vurgulayan ve önümüzde virüsün şiddetini arttırmasının beklendiği kış aylarının olduğu uyarısında bulunan Koca, Bartın’da son hafta günlük ortalama vaka sayısının son ay günlük ortalama vaka sayı sına göre ise yüzde 26,37 oranında gerilediğini ifade etti. Bakan Koca, Bartın’da son hafta günlük entübe sayılarının son ay günlük entübe sayılarına göre değişim oranının ise yüzde 69,17 oranında arttığını sözlerine ekledi. Bakan Koca, “Aşı konusunda dünya kamuoyuna yansıyan bilgiler çare bildiren bilgilerdir. Bilim dünyası yılın sonuna kadar sonuç alınacağı konusunda hem fikirdir. Sonu görünen salgında son kritik ayları yaşıyor olabiliriz. Sizi sonucu zafer olacak bu savaşta güç birliğine davet ediyorum” dedi.
“Zor bir dönemdeyiz”
“Bugün, biz ve dünya virüsün saldırısı karşısında baştakinden daha zor bir dönemdeyiz” diyen Koca, bugün ağır hasta sayısının 1300’ün üzerinde olduğunu vurgulayarak, toplam vaka sayısının ise 100 binleri bulduğuna, insanlığın olaylardan çıkaracağı derslerin tüm dünyada ihmal edildiğine ve salgının giderek tırmandığına dikkati çekti. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre, dünya genelinde koronavirüs tanısı konulan kişi sayısının 29 milyon 500 bini geçtiğini, hayatını kaybeden insan sayısının ise 1 milyona yaklaştığını hatırlatan Koca, “Salgında İngiltere 41 bin 637, İtalya 35 bin 624, Fransa 30 bin 950, İspanya 29 bin 848, Belçika 9 bin 927, Almanya 9 bin 437 kayıp verdi. Vefat sayımız, Türkiye’nin kıyaslanabileceği Almanya gibi ülkeler dikkate alındığında, tedavide bir başarı gösterdiğimizi ortaya koymaktadır” bilgisini paylaştı.
“Pozitif tanı konulmuş her kişinin temaslı taraması yapılmıştır”
Koronavirüs salgınının sonu yaklaşan bir salgın olduğunu dile getiren Koca, “Dertler, çare ufukta henüz görünmemişken olduğundan büyük görünür. Çare belirdiğinde tahammül ve dirayet artar. Eğer yolumuza dirayetle bıkkınlığa düşmeden devam edersek, maske ve mesafe kuralına titizlikle uyarsak dünyanın Kovid-19 sebebiyle sahne olduğu, hafızalardan silinmeyecek o görüntülere bizler tanık olmayız. Devletlerin gücünün sağlıktaki güçleriyle sınandığı bu dönemde biz güçlüyüz ve güçlü kalmaya devam etmeliyiz” ifadelerini kullandı.
Sağlık Bakanı Koca, salgının başından bu yana “pozitif” tanı konulan her hastanın gerekli sağlık hizmetini muntazam şekilde aldığını, almaya da devam ettiğini belirterek, “Pozitif tanı konulmuş her kişinin temaslı taraması yapılmıştır. Yapılmaya devam etmektedir. Virüsün iz sürücüleri olan filyasyon ekiplerimizin sayısı 6 binden 11 bin 238’e çıkmıştır” şeklinde konuştu.
“Her gün ortalama 100 bin test yapılıyor”
Salgınla mücadelede uygulanan tespit stratejisinin sağlık sistemine sorumluluk yüklediğine dikkati çeken Koca, şöyle devam etti:
“Her gün ortalama 100 bin test yapılıyor ve ister taşıyıcı ister hasta olsun sonucu pozitif olan herkesin tedavisi başlatılıyor. Artan yeni hasta ve ağır hasta sayısı ise bugüne kadar kimsenin tedavi almasına mani olmamıştır. İlk döneme kıyasla sağlık çalışanlarımızın yükü 4-5 kat artmış durumda. Bu mücadelede onlara verebileceğiniz yegane destek, kendinizi virüsten korumanızdır.”.
Tespit edilen vakaların tüm temaslılarına ulaşmaya çalışılsa da virüsü taşıyan herkesin tespiti ve taşıyıcıların izole edilmesinin söz konusu olmadığını vurgulayan Koca, “Tüm taşıyıcıları bilmek mümkün olmadığı için herkese taşıyıcı gözüyle bakmak tedbirin temel mantığıdır. Eğer böyle yaparsanız, büyümekte olan sorunu yönetmemize yardımcı olursunuz. Telaffuzu korku uyandırmayacak sayılara geri dönmemiz sıkı tedbirle mümkündür” dedi.
“Tedbir bir sağlık ve ahlak kuralıdır”
“Salgın maalesef herkes tarafından aynı şekilde önemsenmiyor. ‘Bana bir şey olmaz’ anlayışı ortadan kalkmış değil” diyen Koca, “Kişi kendisini düşünmese bile başkasını düşünmeye vicdanen, ahlaken mecburdur. Tedbir bir sağlık kuralı ve bir ahlak kuralıdır. Dün itibarıyla 7 bin 186’ya ulaşan kayıp ve 1327 olan ağır hasta sayısı hepimiz için uyarıcı olmalıdır. Her taşıyıcı, her hasta ve sonuç olarak her vaka, vefatlarda olduğu gibi toplum olarak gücümüzden moralimizden, yaşama heyecanımızdan bir şey eksiltiyor. Salgının toplumu zayıf düşürmesine izin vermeyelim” şeklinde konuştu.
“Kontrol altında”
Son dönemde salgının kontrolden çıktığı şeklinde algılanmasının yanlış olacağını vurgulayan Koca, “Hastane yükümüzün arttığı, yoğunluğun da etkisiyle sağlık yatırımlarının öne çektiğimiz Diyarbakır, Konya, Van, Adıyaman, Gaziantep, Mardin, Şanlıurfa, Batman gibi illerimizde yatak kapasitesini ayrıca arttırdığımız doğrudur. Sorunları krize dönüşmeden çözebiliyor olmamız, sorunun kontrol altında olduğunun ispatıdır. Bizler bu savaşta, herkesin bizlerle aynı kararlılıkta olduğuna inanıyoruz. Gece gündüz çalışan sağlık ordumuzun omuzlarındaki bu yükü azaltmak için tedbir seferberliği başlatmak konusunda kararlı olalım. Hastalığa karşı her birimiz yeniden teyakkuza geçelim” değerlendirmesinde bulundu.
Aşı çalışmalarına da değinen Bakan Koca, şunları kaydetti:
“Şimdi bugüne kadar duymayı en çok arzu ettiğimiz şeyi, ama ihtiyatı elden bırakmadan söylemenin vakti geldi. Daha önce de konuşmalarımda vurguladığım gibi tarih sonu gelmemiş bir salgın kaydetmemiştir. Bilimsel gelişmeler bu salgının da sonunun yakın olduğuna işaret etmektedir. İnsan aklı, koronavirüs karşısındaki galibiyetini yakın zamanda ilan edebilecektir. Aşı konusunda dünya kamuoyuna yansıyan bilgiler, umut veren belki de çare bildiren bilgilerdir. Bilim dünyası, yılın sonuna kadar sonuç alınacağı konusunda hemfikirdir diyebiliriz.
Şu anda hazırlık çalışmaları Faz 3 aşamasında olan 9 aşı var. İngiltere, Almanya ve Çin uygulamayı başlatmış durumdadır. Biz de Türkiye olarak bir yandan kendi aşı çalışmamızı sürdürürken, en erken uygulama için tedarik teşebbüslerimizi başlattık. Bugün Sağlık Bakanlığının izniyle Çin Sinovac aşısının Türkiye’deki ilk uygulamasına Hacettepe Üniversitesinde 3 gönüllü sağlık çalışanında başlandı. Demektir ki sonu görülen salgın da son kritik ayları yaşıyor olabiliriz.”