Avukatların adalet için önemi vurgulandı
Bartın Barosu'nun yeni hizmet binası büyük bir törenle açıldı. Adalet Bakanı Av. Yılmaz Tunç, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Av. R. Erinç Sağkan ile önemli birçok ismin katıldığı açılışa katılım yoğun oldu. Törende konuşan Bakan Tunç, savunma hakkı ve avukatların, hukuk devletinin ön koşulu olduğunun altını çizerken avukatlık mesleğinin öneminden bahsederek hukuk eğitiminde kaliteyi artırmak için kontenjan barajını 100 bine düşürmek adına çalışmalar yürüttüklerini anlattı. Bartın'a kazandırılan yatırımlara da dikkat çeken Bakan Tunç, bir taraftan adaletle ilgilenirken bir taraftan da memleketi için el ele, kol kola çalışmaya devam edeceğinin altını çizerek 'İnşallah Bartın'ın kalkınmasını, gelişmesini sağlamaya devam edeceğiz. Hastanesinden, yurtlara, barajlara, tünellere, yollara baktığınız zaman her yer yatırım ve bunlar büyük gelişmeler. Bu kalkınma sürecinin istikrarlı bir şekilde devam etmesi lazım ve inşallah devam etmesi için de bizler el ele, kol kola bir taraftan memleketin adalet işleriyle ilgilenirken, diğer yandan memleketimizin çalışmalarını da yakından takip etmeye çalışacağız'. dedi. Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Av. R. Erinç Sağkan, öncelikli hedefleri arasında yer alan Bartın Barosu hizmet binasının kısa sürede sona erdirilip hizmete açılabilmesi için gerekli tüm tedbirleri aldıklarını belirtirken adaletin tesisinde avukatlık mesleğinin rolü ve önemine de vurgu yaptı.
Bartın Barosu’nun yeni hizmet binası açıldı
Nilay Meryem ÇÖMLEK-Erkan Hızoğlu
Bartın Barosu’nun yeni hizmet binası, gerçekleştirilen törenle açıldı.
Programa Adalet Bakanı Av. Yılmaz Tunç, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Erinç Sağkan, Bartın Valisi Nurtaç Arslan, AK Parti Bartın Milletvekili Yusuf Ziya Aldatmaz, Bartın Belediye Başkanı Rıza Yalçınkaya ve Bartın Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Rüfai Şahin, Bartın Baro Başkanı Ferhat Parlatır ile hukukçular ve çok sayıda davetli katıldı.
Bakan Tunç, yargının en önemi ayağından birinin avukatlar olduğunu söyledi
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Bartın Barosu Yeni Hizmet Binasının açılışında yaptığı konuşmada, avukatların burada güzel hizmetler, çalışmalar gerçekleştireceğini söyledi.
Hiçbir alanda adaletten ayrılmamak gerektiğini vurgulayan Tunç, adaletin tecellisi için de hukuk devletinin şart olduğunun da altını çizdi.
Hukuk devletinin ön koşulunun da tarafsız ve bağımsız yargı olduğunu belirten Bakan Tunç, tarafsız ve bağımsız yargının da iddia, savunma ve hükümden oluştuğunu anlattı.
Savcı, hakim, avukat bir arada olmadıktan sonra adaletin ve hukuk devletinin gerçekleşmesinin mümkün olmadığını söyleyen Bakan Tunç, yargının en önemli ayaklarından birinin savunma ve avukatlar olduğunu kaydetti.
“Çok güzel çalışmaların olacağına inanıyorum”
Savunma hakkı ve avukatların, hukuk devletinin ön koşulu olduğunun altını çizen Bakan Tunç, avukatlık mesleğinin öneminden bahsederken hukuk eğitiminde kaliteyi artırmak için kontenjan barajını 100 bine düşürmek adına çalışmalar yürüttüklerini de anlatarak şöyle konuştu:
“Bartın Baro Hizmet binamızın hayırlı olmasını diliyorum. Bugüne kadar bu binanın yapımında emeği geçen başta baro başkanımız olmak üzere ve onlara destek olan Barolar Birliği hem eski başkanlık temsilcisi başkanımıza emeği geçen herkese huzurlarınızda çok çok teşekkür ediyorum. Çok sağ olsunlar, var olsunlar. Avukatlarımız burada çok güzel faaliyetlere imza atacaklar. Özellikle burada hem stajyer avukatların yetişmesi, onların eğitimi, seminerler ve burada buluşup faydalı toplantılar yapacaklar ve hak arama hürriyeti anlamında da bu binada çok güzel çalışmaların olacağına inanıyorum. Şimdiden hayırlı uğurlu olmasını diliyorum.
“Her alanda adaletten ayrılmamak lazım”
Adalet mümkün temelidir. Tabii sadece adalet değil, yargı alanında adalet değil, her alanda adalet. Eğitimde adalet, sağlıkta adalet, sosyal güvenlikte adalet her alanda adaletten ayrılmamak lazım. Tabii adaletin tecellisi için de hukuk devleti şarttır. Hukuk devletinin ön koşulu da tarafsız ve bağımsız yargıdır. Tarafsız ve bağımsız yargı dediğimiz zaman yargı da üç sac ayağından oluşur; iddia, savunma ve hüküm. Yani savcı, avukat ve hakim. Bu üçlü bir arada olmadıktan sonra adaletin gerçekleşmesi ve dolayısıyla hukuk devletinin gerçekleşmesi mümkün değil.
“Avukatlarımız hukuk devletinin ön koşuludur”
O nedenle hukuk devletinin yasama, yürütme, yargı, üç kuvvetten biri olan yargının da üç kuvveti ve onun da en önemli ayaklarından birisi savunmadır, avukatlarımızdır. O nedenle savunma hakkı ve avukatlarımız hukuk devletinin ön koşuludur. Bizler avukatlarımızdan savunma makamının güçlendirilmesi noktasındaki çalışmalarımızı da Barolar Birliği Genel Başkanımız da takip ediyor ve birlikte güzel çalışmalar da yapıyoruz, Baro Başkanlarımızla da güzel istişareler yapıyoruz ve avukatlarımızın özellikle çalışma alanlarındaki karşılaştıkları problemleri gidermenin gayreti içerisinde oluyoruz.
“Her türlü desteği vermeye devam edeceğiz”
İlk toplantımızı geçen yıl Bakanlığa atandıktan sonra baro başkanlarımızla, stajyer avukatlarımızla yapmıştık. Sonrasında da yine bu istişarelerimiz devam etti, bundan sonra da devam edecek. Avukatlık, bir kamu hizmetidir. Aynı zamanda bir serbest meslektir. Avukatlık Kanununun birinci maddesi açık; ‘yargının kurucu unsurlarındandır’ diyor. Hakim, savcı neyse yargının kurucu unsurlarından olan avukatlarımız, aynı zamanda Türk Ceza Kanunu’na göre de yargı görevini yapan olarak tanımlanıyor. Dolayısıyla böyle yargı görevini yapan makam olan avukatlarımızın çalışma koşullarını iyileştirmek, onların niteliklerini arttırmak bizim görevimizdir. Adalet Bakanlığı olarak biz her türlü desteği vermeye devam edeceğiz.
“Avukatın katkısı yadsınamaz”
Avukatlarımızla ilgili bugüne kadar Yargı Reformu Strateji Belgesi çerçevesi içerisinde çok sayıda düzenlemeler yapıldı. Bundan sonra da yapılmaya devam edecek. Avukatlarımızın başarısı yargının başarısıdır, avukatlarımızın başarısı haklının başarısıdır. Yani adalet tecelli ederken, o adaletin tecellisine, avukatın katkısı yadsınamaz. O adaletin ortaya çıkması her şeyden daha değerlidir. O nedenle avukatlarımızın yaptığı görev kutsal bir görevdir. Onlar bu görevi yaparken bizlerin, her zaman onların emirlerine amade olduğumuzu da belirtmek istiyorum.
“O müesseseleri geliştirmeye devam ediyoruz”
Yine avukatlarımızla ilgili özellikle arabuluculuk müessesesinin gelişmesi, uzlaştırma müessesesi, tüm bunlar alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemlerinin gelişmesi de yine avukatlarımızın çalışmasına bağlı ve onların başarılı çalışmaları sayesinde o müesseseleri de geliştirmeye devam ediyoruz. Çünkü hem yargının iş yükünü azaltan hem de toplumsal barışa hizmet eden arabuluculuk gibi uzlaştırma gibi diğer alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemlerinin gelişmesinde de avukatlarımızın katkısı büyük. Bundan sonra da bu konularda avukatlarımızla çalışmaya devam edeceğiz.
“Hukuk eğitimini önemsiyoruz”
Bundan sonra da yine avukatlarımızın, özellikle UYAP sistemi, elektronik duruşma, elektronik tebligat, e-celse, mobil avukat tüm bu sistemleri sizlerden gelen öneriler doğrultusunda geliştirmenin gayreti içerisindeyiz. Biz de bunun farkındasınızdır. Özellikle hukuk eğitimini önemsiyoruz. YÖK Başkanımızla da görüşmelerimiz devam ediyor. 190 bine kadar yükselen kontenjan 120 bine düştü. İlk 120 bine giren öğrenciler yüksek puanlı öğrenciler avukat olabilsin diye bunu 100 binin altına düşürmek çalışmalarımız devam ediyor. Hukuk fakültelerindeki eğitim kalitesi daha da artsın, daha nitelikli olsun. Bu noktadaki çalışmalarımızı da devam ettiriyoruz ve bundan sonra tabii avukat olmak da yeni bir karşımızda hukuk fakültesi öğrencileri mezun olduktan sonra direkt baroya başvuramayacaklar.
Avukatlık stajına başvurabilmek için hukuk mesleklerine giriş sınavını kazanmaları gerekiyor. Eylül sonunda bu sınavı ilk kez yapacağız ve başarılı kardeşlerimiz inşallah hepsi başarılı olur ve avukatlık stajlarına başlayabilirler. Hakim, savcı Yardımcılığına girebilmek için de bu sınavı kazanmak gerekecek ve niteliği, kaliteyi daha da arttırarak vatandaşlarımızın yargı hizmetlerinden, adalet hizmetlerinden daha fazla faydalanabilmeleri, daha kaliteli hizmet alabilmelerinin yolunu açmaya devam edeceğiz.”
“Memleketimizin çalışmalarını da yakından takip edeceğiz”
Bartın’a kazandırılan yatırımlara dikkat çeken Bakan Tunç, bir taraftan adaletle ilgilenirken bir taraftan da memleketi için el ele, kol kola çalışmaya devam edeceğinin altını çizerek “Bugün Karabük’ten Bartın’a geldik, Bartın benim memleketim. Antep'ten, en güneyden en kuzeye bu açılışta bulunan, komşu illerimizden gelen baro başkanlarımız var, Barolar Birliği Genel Başkanımız da yine memleketimizde ve yönetim kurulu üyeleriyle beraber her birine memleketimize hoş geldiniz diyorum. Bartın'ın gelişmesi ve kalkınması için Milletvekilimiz, Valimiz, Belediye Başkanlarımızla beraber el ele, kol kola çalışmaya devam edeceğiz.
Baro binasının inşaatı 9 yıl sürdü, çünkü araya bahsedilen bazı hususlar girdi. Ama kısa sürede bitirdiğimiz çok sayıda icraatımız da var, bu güneşin altında bunları şimdi saymaya kalkarsak olmaz. İnşallah Bartın'ın kalkınmasını, gelişmesini sağlamaya devam edeceğiz. Hastanesinden, yurtlara, barajlara, tünellere, yollara baktığınız zaman her yer yatırım ve bunlar büyük gelişmeler. Bu kalkınma sürecinin istikrarlı bir şekilde devam etmesi lazım ve inşallah devam etmesi için de bizler el ele, kol kola bir taraftan memleketin adalet işleriyle ilgilenirken, diğer yandan memleketimizin çalışmalarını da yakından takip etmeye çalışacağız.” sözleriyle konuşmasını tamamladı.
Baro hizmet binasının yapımında emeği geçen herkese de teşekkür eden Bakan Tunç, tüm meslektaşlarına bu hizmet binasının hayırlı, uğurlu olmasını diledi.
TBB Başkanı Sağkan: “Öncelikli hedeflerimiz arasında yer aldı”
Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Av. R. Erinç Sağkan, öncelikli hedefleri arasında yer alan Bartın Barosu hizmet binasının kısa sürede sona erdirilip hizmete açılabilmesi için gerekli tüm tedbirleri aldıklarını belirtti. Adaletin tesisinde avukatlık mesleğinin rolü ve önemine de vurgu yapan Sağkan, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:
“2021 yılının Aralık ayında göreve geldiğimizde devam etmekte olan Bartın Barosu hizmet binası inşaatı, Barolar Birliği olarak öncelikli hedeflerimiz arasında yer aldı. Çok kısa süre içerisinde inşaat maliyetlerindeki olağanüstü artışa rağmen hizmet binasının yapım sürecinin aksamaması için Türkiye Barolar Birliği olarak önemli bir gayret içerisinde bulunduk. Akabinde 6 Şubat'ta yaşadığımız çok büyük deprem felaketinde Türkiye Barolar Birliği, bütün kaynaklarını deprem bölgesine ayırmış olmasına rağmen Bartın’daki hizmet binamızın sona erdirilip açılabilmesi için gerekli tedbirlerimizi aldık. Ben öncelikle ilk gündem itibaren bu projenin hayata geçmesinde çok büyük emeği olan Ferhat Başkanıma herkesin huzurunda teşekkürlerimi sunmak istiyorum. Aynı şekilde yönetim kurulu üyesi arkadaşlarıma, tabii ki hizmet binasının yapımı sizden önceki dönemde başlamış olduğumda o dönemde emeklerini esirgemeyen öndeki dönem Türkiye Barolar Birliği Başkanımıza ve yönetim kurulu üyelerimize de teşekkür sunmak istiyorum.
“Tüm dünyanın anladığı ve idrak ettiği inancındayım”
Burada aslında sadece bir bina açılışı yapmıyoruz yani bunun altını çizmek istiyorum. Bu binanın içerisinden yüzlerce hukukçu, başka Bartın ilimiz olmak üzere tüm ülkemizdeki yurttaşlarımızın hak arama, hürriyetlerinin korunması, savunma hakkını temsilen hukuka, ahlaka, mesleğin onuruna ve kurallarına uygun davranmaya yemin ederek bu binanın içerisinden, bu çatının içerisinden ayrılacaklar. Türkiye’de hukukçular, mesleğin onuruna uygun davranmaya yemin ederken haksızlık kimden gelirse gelsin, kime dönük olursa olsun dil, din, ırk köken ayrımı yapmaksızın mağdurun yanında yer almaya and içerek mesleğe başlarlar. Çok yakın çevremizde gördüğümüz, bugün hala devam etmekte olan Filistin’deki katliam sürecine uluslararası aktörlerin ve uluslararası hukuk kurumlarının sessiz kaldığı bir dönemde Türk hukukçularının az önce ifade ettiğim üzere kimlik ayrımı yapmaksızın insan haklarını savunuyor olmasının ne kadar önemli olduğunu bugün tüm dünyanın anladığı ve idrak ettiği inancındayım.
“Bartın’ımıza hayırlı uğurlu olsun”
O sebeple bugün burada sadece bir bina açılışı yapmadığımızın tekrar ve tekrar altını çizmek istiyorum. Ben bu vesileyle bugüne kadar vereceklerini esirgemeyen Sayın Bakanımıza, tüm süreci büyük bir özgü takip eden Bartın Baromuza, Türkiye Barolar Birliği'nin kıymetli yönetim kurulu üyelerine ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Bugün burada bizleri yalnız bırakmadığınız için de sizlere şükranlarımı sunuyorum. Hizmet binamız, meslek örgütlerimize, Bartın’ımıza hayırlı uğurlu olsun.”
Parlatır: “Her daim savunmaya devam edeceğiz”
Bartın Barosu Başkanı Av. Ferhat Parlatır da törende yaptığı konuşmada adliye dışında ihtiyaçlara özgü bir hizmet binası sözünün yerine getirilmesinin haklı gururu içerisinde olduğunu belirterek şu ifadeleri kullandı:
“Yaklaşık 9 yıl önce arsa bedelini Baromuzun kendi bütçesiyle karşıladığımız inşaat ve tefrişat işlerinin Türkiye Barolar Birliğince karşılanarak yapımına başladığımız hizmet binamız nihayet mesleğe ve meslektaşlarımıza yakışı bir bicimde hizmete hazırdır. 708 sayılı kanunla ülkemizde 41’inci baro olarak 1939 yılında kurulan Bartın Barosu o tarihten bugüne kadar kanun kendisine yüklediği görevleri adalet devletin temeli olduğu bilinciyle Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün gösterdiği yolda yılmaksızın yürümüş, hukukun üstünlüğü ve insan haklarını savunmaya her daim savunmuş ve savunmaya devam edecektir.
“Baromuz gücüne güç kattı”
Yargının kurucu unsuru olan bağımsız ve güçlü savunma makamı avukatlar ve örgütlü gücü Baro’muz bu çalışmalarını bugüne kadar hep başka binalarda, salonlarda, göstermek zorunda kalıyordu. Hep birlikte eksikliğini hissettiğimiz hizmet binamızın tamamlanması ile Baromuz gücüne güç katmış bulunmaktadır. Hizmet binamızda konferans salonu, kütüphanesi, stajyer eğitim salonu, toplantı salonu, Baro Hizmet kurum odaları, başkanlık makamı, arşivin yanı sıra meslektaşlarımızın birlikte vakit geçirebilir alanlar ve kiracı tarafından işletilen kafe restoranları bulunmaktadır.
“Haklı gurur içerisindeyiz”
Baro başkanı olarak ilk göreve talip olduğumda genel kurula adayken söz verdiğim adliye dışında ihtiyaçlara özgü bir hizmet binası sözünün yerine getirilmesinin haklı gururu içerisindeyiz. Benimle birlikte bu süreçte yer alan, önceki ve halen devam eden yönetim kurulu üyelerime desteklerini bir an olsun sevgili meslektaşlarıma, aileme teşekkürleri bir borç bilirim. Binanın yapım aşamasında tüm ihtiyaçlarımıza ölçüsü mukabilinde cevap vermeye çalışan çatı örgütümüz Türkiye Barolar Birliği ve onun değerli başkanı ve yönetimine, önceki başkan ve yönetimine, mesleğimize ve meslektaşlarımıza yakışır bir bina için ellerinden gelen en iyisini yapmaya çalışmalarından dolayı hepsine ayrı ayrı Bartın Barosu adına teşekkürlerimizi sunuyorum. Hizmet binası inşası için uzun uğraşlar sonucu bulunan arsa alımından sonra sel, salgın hastalık, OHAL, deprem, ekonomik kriz, baro seçimleri, imar planları gibi durumlar inşaatın başlama ve tamamlama sürecini uzatmış olsa da azim ve kararlılıkla çalışmalarımızı tamamlayarak Baro binamızı nihayet birlikte hizmete açıyoruz.”
Konuşmaların ardından açılış kurdelesi kesilerek yeni hizmet binası hizmete girmiş oldu.