Artı İstihdam start aldı

Arslan'dan esnafa özel bilgilendirme

Artı İstihdam start aldı

Haber Merkezi

Bartın Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü, Çalışma Hayatında Milli Seferberlik Projesi kapsamında çalışmalarını sürdürüyor. Bartın Çalışma ve İş Kurumu Müdürü Adnan Aslan, Bartın Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’nde oda başkanları ve temsilcileriyle bir araya gelerek Artı İstihdam Programı hakkında bilgiler verdi.

Bartın Çalışma ve İş Kurumu Müdürlüğü, Çalışma Hayatında Milli Seferberlik Projesi kapsamında bilgilendirme faaliyetlerini sürdürmeye devam ediyor. İŞKUR, bu kapsamda Bartın Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’ni ziyaret etti. Birliğe bağlı oda başkanları ve temsilcilerine yönelik Artı İstihdam Programı ile ilgili toplantıya Bartın Çalışma ve İş Kurumu Müdürü Adnan Aslan, Sosyal Güvenlik İl Müdürü Ekrem Öztekneci, Bartın Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Sinan Amasralı, Berberler Odası Başkanı Cemal Zeybek, Terziler Odası Başkanı Metin Ülker, Bakkallar Odası Başkanı İsmet Fındık, Amasra Esnaf Odası Başkanı Coşkun Yüksel, Ulus Şoförler Odası Başkanı Osman Ozan, Ulus Esnaf Odası Başkanı Necati Akman, Bartın Madeni Eşya Sanatkârları Odası Genel Sekreteri Göksel Yıldız ve Kahveciler Odası Genel Sekreteri Faik Recepoğlu katıldı.

AMASRALI: “ESNAFLARIMIZI BİLGİLENDİRECEĞİZ”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın önderliğinde başlatılan Çalışma Hayatında Milli Seferberlik projesinin çok önemli bir proje olduğunu ifade eden Bartın Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Sinan Amasralı, “Bunun önemini üyelerimize anlatacak olanlar da bizleriz. Bu nedenle Sayın Müdürlerimizin bizlerle paylaştıklarını bizlerde üyelerimizle paylaşacağız. Esnaflarımızı bilgilendireceğiz. Oda başkanlarımız bu proje kapsamında üyelerini bilgilendirmek istediklerinde Şoförler Odası Lokalini de kullanabilirler” dedi.

BARTIN’A İSTİHDAM TEŞVİKİ VAR

Bartın Çalışma ve İş Kurumu Müdürü Adnan Arslan da  esnafların ve vatandaşların milli seferberlik projesinden en iyi şekilde yararlanmasını istediklerini kaydederek, “Sayın Cumhurbaşkanımızın başlatmış olduğu Seferberlik kapsamında Çalışma ve Güvenlik Bakanımızın Sayın Mehmet Müezzinoğlu’nun başlattığı İstihdam Seferberliği kapsamında ilimizde aktif bir şekilde çalışıyoruz. Devletin imkanlarından gerek ilimizin esnafı gerekse vatandaşlarımızın azimli bir şekilde faydalanmasını istiyoruz. Bu kapsamda bakanlığımızca uygulanan teşvikler var ve bu teşviklerden en sonuncusu Bartın İstihdam Teşviki oldu. Bartın İstihdam Teşvikinin tanıtımı ve vatandaşlarımızın faydalanması ile ilgili bir dizi çalışmalar başlattık. İŞKUR ve Sosyal Güvenlik Kurumu olarak bakanlığımızın iki kurumuyla birlikte hareket ediyoruz. Bu konudaki eksiklikler ve aksaklıkları beraber gidermeye çalışıyoruz. Bilgilendirme faaliyetlerini de yine Sosyal Güvenlik Kurumuyla birlikte yapıyoruz” şeklinde konuştu.

HEDEF 3 BİN KİŞİ

Proje bilgilendirme faaliyetleri kapsamında ilçelerde de çalışmalar yaptıklarının altını çizen Arslan, “Caddelerde, cami çıkışlarında yani vatandaşın yoğun olduğu her yerde stantlar kurarak vatandaşların kurum hizmetlerinden daha azimli faydalanması konusunda çaba sarf ediyoruz. Bu bağlamda projenin başlangıcından ve programında başlangıcından buyana kadar Sayın Valimizin önemli destekleri bizleri güçlendiriyor. Geçtiğimiz 17 Şubat tarihinde Valilik bünyesinde yaptığımız toplantıda, Bartın ilimizde 3 bin kişinin istihdam edilmesi, istihdama katılması konusunda görüş birliği ve planlanma ortaya çıktı. Elimizden geldiğince tüm gayretlerimizi bu yolda sarf ederek ilimizdeki bu sayıya ulaşmaya hedefledik. Kurumumuzun bütün enstrümanlarını kullanmayı planlıyoruz. Bunlar işgücü yetiştirme kursları, iş başı eğitim programları ve en sonda artı istihdam programları. Bu işgücü yetiştirme programları ve iş başı eğitim programları daha önceden biliyoruz. Artı İstihdam programı yeni bir program. Artı İstihdamı uygulanışı ile ilgili de çok önemli bir hazırlık gerektirmiyor. Ön şartı da yok. Sadece Aralık ayındaki istihdamın üzerine son üç ayın içerisinde herhangi bir sigortalı olmayan ya da işverenin portverinde sigortalı bilgileri olmayan bir kişiyi istihdam edildiği zaman otomatikman Sosyal Güvenlik Kurumuyla İŞKUR veri tabanının birleştirmek suretiyle işe alınan kişi için işverenin ödemiş olduğu sosyal güvenlik primi ve vergiler otomatikman devlet tarafından ödeniyor. Burada sadece İş Kanununa tabi diğer işçilerini hangi şartta çalıştırıyorsa yine aynı şartta çalıştırabilecek. Kendi işçisi zaten. Dolayısıyla bütün tasarrufları İş Kanunu çerçevesinde işveren kullanabilecek yasa doğrultusunda. Bizim burada baktığımız husus 2016 Aralık ayındaki işçi sayısına artı kaç kişi aldıysa en az iki kişiden 10 kişiye kadar bir kişi çalıştırabilecekken şimdi bu teşvikte istediği kadar işçiyi çalıştırabilecek ve hepsi içinde teşvik alabilecek. Yani 10’a kadar 1 kişi diye bir sıralama yok. Dolayısıyla bu teşviğin hem uygulanması kolay hem de daha net bir şekilde hayata geçmesi. Bir diğer hususta “Ben burada çalışacağım ama benim için ödenen prim emekliliğime yansımıyor” diyorlardı ve haklılardı da. 6 ay çalışıyor ama bu sürede sadece Sosyal Güvenlik Primi ödeniyordu ve emekliliğe yansımıyordu. Şu andaki artı istihdam teşviki ile kurumumuz tarafından ödenen Sosyal Güvenlik Primleri ve vergiler şeklinde ödenen bu artı istihdam programında emekliliğe yansıyacağı için vatandaşımızın da herhangi bir kaygısı olmayacaktır” ifadelerinde bulundu.

“HER TÜRLÜ BİLGİLENDİRMELERE BİZ HAZIRIZ”

Proje ile çok önemli sorunların ortadan kalkacağını da kaydeden Arslan, “Bu proje bütün işverenlerimiz için uygun ama tam da çok az işçi çalıştırabilecek olan küçük işletmelerimiz için yani sizler için çok faydalı olacağı kanaatindeyim. Bu konu ile ilgili üyelerinizi bilgilendirmeler konusunda her türlü bilgilendirmelere biz hazırız. Tüm üyelerimiz için her zaman kapılarımız açık. İş ve meslek danışmanlarımızdan ve bizden bilgi alabilirler. Bununla ilgili de şu sözü kesinlikle veriyorum. Mesai saatimiz yok. Ne zaman arzu ederseniz, ne zaman ne yapmamız gerekirse biz o zaman hazırız. Bundan emin olabilirsiniz. Bu birlik ve beraberliği işverenimiz, iş arayanımız, devletimiz hep beraber yapabiliriz. Bartın’da hedefimiz sıfır işsizlik. Bu olduğu zaman, bütün gençlerimiz iş sahibi olduğu zaman, bütün gençlerimiz evine ekmek götürebildiği zaman zaten çok önemli sorunlarımız da ortadan kalkacaktır diye düşünüyorum. Bu konuda değerli Başkanıma diğer Başkanlarımıza ve Sayın Valimize tekrar teşekkür ediyorum. Gösterdikleri ilgi ve alaka, bizlere verdiği teşvikler bizim için çok önemli. Hedefimiz hepimizin aynı. Netice itibariyle memleketimize bir şeyler yapalım, memleketimizdeki gençlere devletimizin imkanlarını ulaştıralım. Hepimiz aynı gemideyiz. Kamaralar farklı olsa da gemi battığında bütün kamaralar denizin altında olacaktır. Öyle düşünmek lazım. Biz gemimizi sağlam yüzdürmeyi inşallah Bartın’da hep beraber başarırız. Hepinize bu toplantıya katıldığınız için çok teşekkür ediyorum. Bu teşvikin bu imkanlarının ilimizdeki esnafımıza, ilimizdeki iş adamlarımıza ve iş arayan arkadaşlarımıza hayırlı olmasını diliyorum” açıklamasında bulundu.

ÖZTEKNECİ: “TEŞVİKLERİMİZ VAR”

Sosyal Güvenlik İl Müdürü Ekrem Öztekneci’de amaçlarının Bartın’da işsizlik oranını sıfıra düşürmek olduğunu ifade ederek “Hedeflerimizin daha da ilerisine ulaşmaya çalışacağız. Program kapsamında ki teşvikleri Sayın Müdürümüzü anlattı. Bu teşviklerin yanında bizim de kurumumuz olarak teşviklerimiz var. İşsizliği azaltmak ve istihdamı artırmak amacıyla bu yıl binlerce kişilik aktif işgücü ve istihdam programları uygulanırken son olarak buna Artı İstihdam Programı eklendi. Programla katma değeri yüksek alanlarda öncelik üniversite olmak üzere ilave işe alınacak her mezun için ilk yıl net asgari ücretin yarısını devlet karşılıyor” dedi.