Artan personel giderleri için 260 milyon liralık ek bütçe!

Bartın Belediye Meclisi, Eylül ayı gündemi için Belediye Başkanı Muhammet Rıza Yalçınkaya başkanlığında toplandı. 2 oturum halinde yapılan toplantının en önemli gündemlerinden biri 2024 Mali Yılı için ek bütçe talebi olurken Meclis Üyeleri'ne bilgi veren Başkan Yalçınkaya, personel giderlerindeki artışlara dikkat çekerek 'Hem mevcut personelin atması, yeni alımların yapılması hem de sosyal yardımların verilmesi, enflasyon oranında zam yapılması ve toplu sözleşme görüşmelerinden kazandıkları haklar nedeniyle bütçede bir artış hasıl olmuş ve 2024 yılı için öngörülen tahmin bütçe 350 milyon lira olarak öngörülmüş. Personel sayısındaki artış ve toplu sözleşmelerden kaynaklanan ücret artışları sonucu 2024 Temmuz ayı itibariyle eksiye düşmüş. Dolayısıyla 2024 yılının son 5 ayı için Temmuz ayı personel giderleri baz alınarak 260 milyon liralık ek bütçeye ihtiyaç hasıl olmuştur.' dedi. Bartın Belediye Meclisinin Eylül Ayı Toplantısı'nı kapatmadan önce gündem dışı açıklamalarda bulunan Belediye Başkanı Rıza Yalçınkaya, eğitim-öğretim yılı öncesinde alt gelir grubunun çocukları için eğitime destek çağrısında bulundu. Başkan Yalçınkaya, Bartın Belediyesine burs başvurusunda bulunan öğrencilerin gelir durumlarının tespit edilmesinin ardından ilk bursların tarihini de Meclis Toplantısında açıkladı.

Artan personel giderleri için 260 milyon liralık ek bütçe!

 

Nilay Meryem ÇÖMLEK

 

Bartın Belediye Meclisi Eylül Ayı Toplantısı, Bartın Belediye Başkanı Muhammet Rıza Yalçınkaya başkanlığında Belediye Meclis Salonu’nda gerçekleştirildi.

Belediye Meclis Üyelerinin da hazır bulunduğu toplantı 2 oturumda yapıldı. 14 gündem maddesi ile başlayan toplantı gündemine 1 madde daha ilave edilerek, Eylül Ayı Meclis Toplantısında toplamda 15 madde görüşülmüş oldu.

Toplantıda yeni gündem maddelerinin yanı sıra Ağustos Ayı Meclis Toplantısında komisyona havale edilen maddeler de değerlendirildi.

Meclis Toplantısında 11 yeni gündem maddesi bulunurken, 4 gündem maddesi de Mayıs ayı toplantısında komisyonlara havale edilen maddeleri içerdi.

Dosyalar komisyonlara gönderildi

Açılış ve yoklamanın ardından Meclis gündemine geçildi. Gündemin ilk maddesinde yer alan Kadro İhdas talebi görüşülerek kabul edildi.

Gündemde bulunan Belediye’nin 2025 Mali Yılında uygulayacağı Gelir Tarifeleri, Belediye mücavir alan ve Belediye sınırları içinde kalan sabit ve mobil haberleşme altyapısı veya şebekelerinde kullanılan her türlü kablo ve benzeri gerecin taşınmazlardan geçirilmesiyle ilgili geçiş hakkına ilişkin uygulanacak ücret tarifesinin belirlenmesi talebi,  2024 Mali Yılı Ek Bütçe talebi, ödenek aktarımı yapılması talebi ile Özel Halk Otobüsleri yolcu taşıma ücretlerine zam talebi Plan ve Bütçe Komisyonu’na havale edildi.

Ağdacı Mahallesi, tapuda 1244 ada, 69 parsel numaralı taşınmaz üzerinde "Turizm Alanı" amaçlı Nazım ve "Eko Turizm Alanı" amaçlı Uygulama İmar Planı talebi, Orduyeri Mahallesi, Fatih Sultan Mehmet Caddesi No:102 (Eski No:144) adresindeki işyerinin İçkili Yer Bölgesine alınması talebi, park yasağı uygulaması ile ilgili konu ile Mülkiyeti Belediyeye ait Karaköy Mahallesi, tapuda 2237 ada 1 parsel numaralı taşınmazın, TEDAŞ adına kiralanarak, tapu kaydına 25 yıllığına kira şerhi konulması talebi ise İmar ve Bayındırlık Komisyonu’na havale edildi.

Komisyonlardan gelen dosyalar kabul edildi

Geçtiğimiz ay İmar ve Bayındırlık Komisyonuna havale edilen, İmar ve Şehircilik Müdürlüğü tarafından evsel atıkların depolanmasında kullanılan konteynerlerin yerlerinin, yenilenen yapıların gerek projelendirilmesinde gerek inşaat, gerekse iskan aşamasında hususi bir şart olarak değerlendirilmesi ve idare adına bağış alınabilmesi talebi,  İlimiz, Merkez ilçe sınırları içerisinde yer alan Ağdacı, Gecen ve Karaköy Mahallelerinin bir kısmında revizyon imar planı çalışmalarına başlanması amacıyla Belediye Başkanına yetki verilmesi talebi, Belediye bünyesinde kurulması planlanan Mimari Estetik Komisyonunun kurularak, Mimari Estetik Komisyonu Çalışma Esasları Yönetmeliği'nin onaylanması talebi, Belediyece yürütülecek olan ilave imar planı çalışmaları için Belediye Başkanına yetki verilmesi ve bu planlama çalışmaları tamamlanıncaya kadar Kutlubeyyazıcılar, Tuzcular ve Kutlubeytabaklar Köyleri ile Kutlubeydemirci Mahallesinin mücavir alan sınırlarına alınan kısmında Plansız Alanlar İmar Yönetmeliği kapsamındaki inşaat izinleri konusunun değerlendirilmesi talebi, Belediyece satışı yapılan Elektronik Su Sayaç fiyatlarının yeniden belirlenmesi talepleri görüşülerek kabul edildi.

Personel giderleri nedeniyle ek bütçe ihtiyacı!

Tüm maddelerin görüşülmesinin ardından Meclise ara verilerek Plan ve Bütçe Komisyonuna havale edilen gündemin 4., ve 5. maddeleri değerlendirildi.

Toplantıya ara verilmeden önce Plan ve Bütçe Komisyonu’na havale edilen ek bütçe talebine ilişkin Meclis Üyeleri’ne bilgi veren Başkan Yalçınkaya, personel giderlerindeki artışlara dikkat çekerek şunları söyledi:

“Sadece personel giderleri için bir ek bütçe talebi bu. Yani  ülkemizde yaşanan yüksek enflasyon ve personel giderlerindeki artış nedeniyle 2024 yılı bütçesinin yetersiz kaldığı görülüyor. Bu nedenle Mahalli İdareler Bütçe Merkezi Hükümet Muhasebe Yönetmeliğinin 37. maddesine dayanarak ek bütçe hazırlanması kabul olunuyor. Biz de bunu yaptık. 2023 yılı bütçesi 165 milyon olarak öngörülmüş. 2023 yılı ikinci altı ayında asgari ücrete uygulanan yüzde 74 zam oranı kadrolu işçi ve şirket personel maaşlarına toplu sözleşme gereği direkt yansımış, memur personeli için yüzde 17,55 zam oranı ile ve seyyanen zam uygulanması sonrası bütçe tahminleri ve rakamları 2023 yılında yetersiz kalmış. Bu nedenle 2023 yılı bütçesine 128 milyon lira ek bütçe talep edilmiş ve talep kabul edilerek 2023 yılı personel bütçesi 293 milyon lira olarak gerçekleşmiş. 2024 yılı bütçesi için 2023 yılında gerçekleşen 293 milyon personel giderleri yüzde 20 oranında artış yapılarak 350 milyon lira olarak hazırlanmış. Kadrolu işçi personeli 2023 yılı toplu sözleşmesinden kaynaklanan hüküm gereği 2024 Ocak ayında yüzde 49,25 asgari ücret zammı yapılmış. 2024 Mart ayında imzalanan toplu sözleşme ile 1 Mart 2024- 28 Şubat 2025 dönemi toplu sözleşme hükümleri gereği yüzde 15 artı yüzde 20 oranlarında toplamda yüzde 35 ilave zam verilmiş. Bu itibariyle kadrolu işçi personeline 2024 yılında yüzde 49,25 artı yüzde 35 toplamda yüzde 84,25 oranında ücret artışı yapıldı.

2024 bütçesi yeterli gelmedi

1 Ocak 2023-15 Ocak 2024 tarihleri arasında belediye şirketi üzerinde yapılan 223 ilave personeli alımı yapılmış, personel sayısında artış olmasının nedenleriyle 2023 yılı, 2024 yılı bütçesi yeterli gelmemiş. Yani öngörülen bütçe şu anda yeterli gelmemiş. Hem mevcut personelin atması, yeni alımların yapılması hem de sosyal yardımların verilmesi, enflasyon oranında zam yapılması ve toplu sözleşme görüşmelerinden kazandıkları haklar nedeniyle bütçede bir artış hasıl olmuş ve 2024 yılı için öngörülen tahmin bütçe 350 milyon lira olarak öngörülmüş. Personel sayısındaki artış ve toplu sözleşmelerden kaynaklanan ücret artışları sonucu 2024 Temmuz ayı itibariyle eksiye düşmüş. Dolayısıyla 2024 yılının son 5 ayı için Temmuz ayı personel giderleri baz alınarak 260 milyon liralık ek bütçeye ihtiyaç hasıl olmuştur. 2024 Temmuz ayı personel gideri brütte 51 milyon 712 bin 404 lira. 2024 yılı Temmuz ayı itibariyle yedek ödenek dahil edilerek İnsan Kaynakları Bütçesi brüt 365 milyon lira olarak gerçekleşmiştir. Dolayısıyla da 2024 yılı Temmuz ayı itibariyle de personel gideri net olarak 237 milyon 500 bin TL’dir.”

Meclisin 2. Oturumunda komisyona havale edilen her iki dosya da komisyon raporları doğrultusunda kabul edildi.

Eğitim seferberliği için destek çağrısı!

Bartın Belediye Meclisinin Eylül Ayı Toplantısı’nı kapatmadan önce gündem dışı açıklamalarda bulunan Belediye Başkanı Rıza Yalçınkaya, eğitim-öğretim yılı öncesinde alt gelir grubunun çocukları için eğitime destek çağrısında bulundu.

Bartın Belediyesinin imkanları doğrultusunda çalışmalar yapıldığının altını çizerken hayırsever vatandaşlardan da destek beklediğini dile getiren Başkan Yalçınkaya, şu ifadeleri kullandı:

“Bartın Belediyesi olarak eğitime nasıl destek verebiliriz anlayışı ile görevimizi yapmaya devam ediyoruz. Yaşanan büyük bir geçim sıkıntısı ve enflasyon var. Fiyatların artışı nedeniyle alım gücü her geçen gün azalıyor. Bazı alt gelir grubu sahibi vatandaşlarımızın gerçekten eğitim-öğretim yılı başlarken çocuklarının ihtiyaçlarını karşılamada büyük sıkıntılar çektiğini görüyoruz. Bu konuda Bartın Belediyesi olarak biz bu eğitim-öğretim yılında alt gelir grubu sahibi vatandaşlarımızın çocuklarının ihtiyaçlarına yönelik hem kendi bütçemizden yardımcı olmaya çalışıyoruz hem de Bartın’da hayırsever vatandaşlarımızın da tespit ettiği ailelerimizin çocukları için destek ve katkılarını almaya gayret ediyoruz. Hayırsever vatandaşlarımızın bazıları da bu konuda bize destek ve katkı veriyorlar. Özellikle siz Meclis üyesi arkadaşlarımdan da hem kendi şahsınızın hem de etrafınızda tanıdığınız hayırsever iş insanları ya da hayırsever vatandaşlarımızdan destek bekliyorum. Bu eğitim öğretim yılında bir çantasını alamayan ya da üzerine formasını alamayan bir çocuğumuzu sevindirme noktasında sizlerin destek ve katkılarınıza ihtiyacımız var. Bu seferberliği başlattık biz. Bu kampanyanın daha çok vatandaşa duyurularak bu yıl boynu bükük çocuğumuzun kalmaması için bize destek ve katkılarınızı rica ediyorum.”

“Söz vermiştik 15 Ekim’de yatırıyoruz”

Bartın Belediye Başkanı Muhammet Rıza Yalçınkaya, Bartın Belediyesine burs başvurusunda bulunan öğrencilerin gelir durumlarının tespit edilmesinin ardından ilk bursların tarihini de Meclis Toplantısında açıkladı.

Üniversite öğrencilerine verdikleri sözü tuttuklarını ifade eden Başkan Yalçınkaya, ilk burs ödemelerinin 15 Ekim tarihinde yapılacağını açıkladı.

Başkan Yalçınkaya, hayırseverlerden de destek beklediklerini vurguladığı konuşasında, “250 öğrencimize burs konusunda söz vermiştik. Üniversiteye başlayan öğrencilerimiz Bartın Belediyesinde müracaat ettiklerinde her bir öğrencimize 1000’er TL burs vaadimiz olmuştu. Bununla ilgili çalışmaları yürütüyoruz ve bitirmek üzereyiz. Müracaatlarımızı aldık ve Ekim ayının 15’inde banka hesaplarına burs paralarını yatıracağız. Bazı hayırsever vatandaşlarımızdan bizlere destek ve katkı anlamında ricalar geliyor. ‘Sizin eğer burs verecek bir çocuğunuz varsa, üniversitede okuyan ve ihtiyacı olan başarılı bir öğrenciniz varsa bizde onlara yardımcı oluruz’ diyorlar. Burs anlamında bize fazlasıyla müracaat var. O bursların özellikle başarılı ve alt gelir sahibi öğrencilere verilmek üzere hayırsever vatandaşlarımızın destek ve katkılarını bekliyoruz.” dedi.

Tüm gündem maddelerinin görüşülmesinin ardından toplantıda son olarak Ekim 2024 Meclis Toplantısının 3 Ekim Perşembe günü saat 15.00’da yapılması kararlaştırıldı.