ARDEB 1003 PROGRAMI KAPSAMINDA 25 YENİ ÇAĞRI AÇILDI

İlk aşama için son başvuru 6 Ekim'de

ARDEB 1003 PROGRAMI KAPSAMINDA 25 YENİ ÇAĞRI AÇILDI

Nevin Özbakan

Bartın Üniversitesi, 1003-Öncelikli Alanlar Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı (ARDEB) kapsamında 8 ana alanda 25 adet proje çağrısı açıldığını duyurdu. 1003 programı kapsamında yapılacak proje başvuruları için iki aşamalı başvuru sistemi uygulanacağını ifade eden Üniversite, ilk aşama başvuruları için son başvuru tarihi 6 Ekim 2017 olduğunu söyledi. 
Bartın Üniversitesi, 1003-Öncelikli Alanlar Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı (ARDEB) kapsamında 8 ana alanda 25 adet proje çağrısı açıldığını duyurdu.  Proje önerilerinin uluslararası düzeyde ülkemizin rekabet gücünü artıracak teknolojik ürün ve bilgi üretmeye yönelik olmasının hedeflendiğinin ifade edildiği duyuruda " TÜBİTAK, ülkemizin öncelikli alanlarında sonuç odaklı, izlenebilir hedefleri olan, ilgili bilim/teknoloji        alanlarının dinamiklerini gözeten ve ülkemizde yapılan Ar-Ge projelerini "1003-Öncelikli Alanlar Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı" ile desteklemekte ve bu projeler arasında eşgüdüm sağlamaktadır. Bu bağlamda 1003 programı kapsamında 8 ana alanda 25 adet proje çağrısı açıldı. Çağrı programındaki proje önerilerinin hem katma değeri yüksek, yaratıcı ve yenilikçi olması hem de enerji verimliliği alanında uygulama projelerine temel teşkil edecek veya uygulama projelerine girdi sağlayacak, ülkemizin mevcut enerji talebinin karşılanmasında dışa bağımlılığı azaltacak ve uluslararası düzeyde ülkemizin rekabet gücünü artıracak teknolojik ürün ve bilgi üretmeye yönelik olması hedeflenmektedir. 1003 programı kapsamında yapılacak proje başvuruları için iki aşamalı başvuru sistemi uygulanacaktır. İlk aşama başvuruları için son başvuru tarihi 6 Ekim 2017 olarak belirlenmiştir. 1003 programına ait başvuru formları güncellenmiştir. 1. ve 2. aşama başvuruları sırasında güncel formların kullanılmaması halinde proje önerileri değerlendirmeye alınmayacaktır" denildi. 
ARDEB 1003 PROGRAMI NE? 
Peki 1003 - Öncelikli Alanlar Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı ne? İşte bu sorunun cevabı! Bu destek programının amacı, Ulusal Bilim Teknoloji ve Yenilik Stratejisi çerçevesinde belirlenecek öncelikli alanlarda sonuç odaklı, izlenebilir hedefleri olan, ilgili bilim/teknoloji alanlarının dinamiklerini gözeten ve yurt içinde yapılan Ar-Ge projelerini desteklemek ve bu projeler arasında eşgüdüm sağlamaktır.
PROJE SÜRESİ
Küçük Ölçekli projelerin süresi en fazla 24 ay, Orta ve Büyük Ölçekli projelerin süresi en fazla 36 aydır.
PROJE BÜTÇESİ
2017 yılı için, her üç ölçekte ayrı ayrı desteklenecek projeler için destek alt ve üst limitleri (Burs dahil, Proje Teşvik İkramiyesi (PTİ), Kurum hissesi ve yurtdışı araştırmacı giderleri hariç) aşağıdaki gibi belirlenmiştir. Küçük Ölçekli projeler : 500 bin  TL'ye kadar,  Orta Ölçekli projeler : 500 bin TL ile 1 milyon TL arasında,  Büyük Ölçekli projeler : 1 milyon TL ile  2 milyon 500 bin TL arasında bütçeye sahip.  Talep edilebilecek toplam makine-teçhizat, hizmet alımı ve burs miktarlarının üst sınırları, çağrı özelinde belirlenerek çağrı duyurularında ilan edilen tutarları aşmamalıdır. Proje bütçe kalemleri arasında projenin özelliğine bağlı olarak dengeli bir dağılım gözetilir. 
MAKİNE-TEÇHİZAT BEDELİNİN 
YÜZDE  50'SİNİ TÜBİTAK KARŞILIYOR 
Özel sektörün yer aldığı projelerde ilgili özel kuruluşa verilecek makine-teçhizat bedelinin yüzde  50'si TÜBİTAK tarafından karşılanır. Altyapı oluşturmaya yönelik olan projeler desteklenmez. Proje yürütücüsü, araştırmacı ve proje danışmanlarına 2017 yılında ödenebilecek PTİ üst limitleri aşağıdaki gibidir:
Proje yürütücüsü için : 2.000 TL/ay
Proje yöneticisi için : 2.500 TL/ay
Araştırmacı için : 1.000 TL/ay
Danışman için : 1.500 TL/yıl (Araştırmacıların toplam alacağı PTİ miktarı, proje yürütücüsünün alacağı toplam PTİ'yi geçmemek üzere, projeye yapacakları katkı oranları dikkate alınarak hesaplanır.) Orta ve Büyük Ölçekli projelerde alt proje PTİ hesaplamasında ilgili alt projenin süresi dikkate alınır. Orta ve Büyük Ölçekli projelerde her bir alt proje yürütücüsü ve araştırmacıları aynı PTİ oranlarından faydalanabilirler.
PROJE ÇIKTILARININ PAYDAŞLARLA 
PAYLAŞILMASINA ÖDENEK 
Bu destek programı kapsamında desteklenen Orta ve Büyük Ölçekli projelerde Yurt içi ve/veya yurt dışı bilimsel toplantılara katılım/çalışma ziyareti için verilecek destek miktarı Bilim Kurulunca 1001 - Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı kapsamında belirlenen limitlerin sırasıyla en fazla 2 ve 3 katı olabilir. Bu destek programı kapsamında beklenen proje çıktılarının ilgili paydaşlar ile paylaşılmasına yönelik yapılacak toplantı, çalıştay vb. çalışmalar için proje bütçesinde en fazla 30 bin  TL'ye kadar ödenek talebinde bulunulabilir.