Zonguldak için birlik ve dayanışma toplantısı düzenlendi

Demirci: 'TTK'nın kaybedecek zamanı yok

Haber Merkezi

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS), “Zonguldak hepimizin, her şey Zonguldak için” sloganıyla Zonguldak'ın bugünü ve geleceği üzerine görüş alışverişinde bulunmak için birlik ve dayanışma toplantısı düzenledi. Toplantıya GMİS'e bağlı Karadon, Kozlu, Üzülmez, Armutçuk, Amasra, MTA, merkez şubelerinin başkan ve yöneticileri ev sahipliği yaptı.

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS), “Zonguldak hepimizin, her şey Zonguldak için” sloganıyla Zonguldak'ın bugünü ve geleceği üzerine görüş alışverişinde bulunmak için birlik ve dayanışma toplantısı düzenledi. GMİS öncülüğünde düzenlenen toplantıya GMİS Genel Başkanı Ahmet Demirci, Genel Başkan Yardımcısı İsa Mutlu, Genel Sekreteri Satılmış Uludağ, Genel Mali Sekreteri Adnan Tıska, Genel Teşkilatlandırma ve Eğitim Sekreteri Kahraman Kabasakal, GMİS'e bağlı Karadon, Kozlu, Üzülmez, Armutçuk, Amasra, MTA, Merkez Şubelerinin başkan ve yöneticileri ev sahipliği yaptı.

Sunumunu GMİS Genel Başkan Yardımcısı İsa Mutlu'nun, madoratörlüğünü Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ferdi Kesikoğlu'nun yaptığı toplantıda sırasıyla; GMİS Genel Başkana Ahmet Demirci, ZTSO Başkanı Metin Demir, ZESOB Başkan Vekili Hikmet Hacıabdurrahmanoğlu, Zonguldak Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Osman Bahar, Karadeniz Bölgesi Muhtarlar Federasyonu Başkanı Şerafetttin Nas, Zonguldak Barosu Başkanı Kerem Ertem, Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, Vatan Partisi İl Başkanı Ali Seydi Tatar, BBP İl Başkanı Taner Yıldırım, SP İl Başkanı adına Yusuf Çetin, MHP İl Başkanı Hamdi Ayan, CHP İl Başkanı Ahmet Altun, Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş ve Zonguldak Milletvekili Şerafettin Turpcu birer konuşma yaptı.

DEMİRCİ: “TTK'NIN KAYBEDECEK ZAMANI YOK”

Toplantı sonunda yayınlanan sonuç bildirisinde Zonguldak'ın öncelikli sorunları yeraltı ve bu sorunların çözümü için İl Temsilciler Komisyonu kurulmasına karar verildi. Toplantıda yaptığı konuşmada Zonguldak'ın göç verdiğini ifade eden GMİS Genel Başkanı Ahmet Demirci; “Bugün Zonguldak göç veriyor. Zonguldak'ın nüfusu 600 binin altına geriledi.

Çocuklarımız göç ediyorlar. Evet, bugün Zonguldak zor durumda. Benden sonra meslek odalarımızın başkanları, belediye başkanlarımız, il başkanlarımız ve milletvekillerimiz de konuşacak. Onlar da kendi alanlarına dikkat çekecek ve hep birlikte çözüm önerilerimizi ortaya koyacağız. Buradan tek yürek, tek ses olarak çıkacağımıza ve en acil sorunlarımızın çözümü için ortak karar alacağımıza yürekten inanıyorum. Bugün yine Zonguldak'ın ve ülkemizin sorunlarının örtüştüğü bir dönemi yaşıyoruz. Zonguldak'tan Türkiye'ye ışık tutmamız ve güç katmamız gerekiyor. Buradaki herkes Türkiye'nin sorunlarını yakından takip ediyor. Hepimiz, Türkiye'nin sınır güvenliğinin bir an önce sağlanmasını istiyoruz.

Türkiye'de kardeş kavgası çıkarmak isteyen, Türkiye'yi bölmek isteyen, iç ve dış güçlere karşı birlikte mücadele veriyoruz. Türkiye ekonomisindeki olumsuz gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Tam da bu noktada Zonguldak'ın sorunlarının çözümü, Türkiye'nin sorunlarının çözümüne katkı verecektir. Bugün Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı, Başbakanımız, Cumhurbaşkanımız, hep kendi kaynaklarımızı değerlendirmekten söz ediyor.

Kendi doğal zenginliklerimizin tespiti için önemli bir görev yapan Maden Tetkik Arama Kurumu'nu en kısa sürede daha aktif hale getirmemiz gerekiyor. MTA'yı Orta ve uzun vadede teknolojik olarak destekleyerek daha aktif hale getirmek zorundayız. Biz, burada bulunan herkes Zonguldak'ın avantajlarını Ankara'ya anlatmak mecburiyetindeyiz.

Zonguldak'ın ve Türkiye'nin buna ihtiyacı var. 2004 yılında, bu havzadan 5 milyon ton kamu, 5 milyon ton özel sektör ile yılda 10 milyon ton taşkömürü üretmenin planları yapıldı.

Ancak özel sektörün birçoğu ihalelerden vazgeçti. TTK da desteklenmedi.

Bugün kömüre ihtiyaç var, kömürümüz var, üretme imkanlarımız var, işsizimiz var.

Türkiye'nin ve TTK'nın kaybedecek zamanı yok. İş güvenliği riskimiz ciddi anlamda arttı”.

DEMİR: “KENTSEL ZORLUKLAR VAR”

Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı (TSO) Metin Demir yaptığı konuşmada “ Zonguldak'ın varoluş nedeni olan taşkömürü üretiminde, hem devlet anlamında hem de özel sektör anlamında eksikler var. Hepimiz istiyoruz ki TTK'nın hem üretimini hem işçi alımını yükseltmemiz lazım. Verimli hale gelmesi gerekiyor. Bizi ilgilendiren bir konu ise 2014 Eylül ayında torba kanunun kabulü sonrasında yaşanan süreç. Soma ve Ermenek'te yaşanan kazalardan sonra toplumsal psikolojiden sonra devlet bir dizi düzenleme yaptı. Özel sektörün maliyetleri yükseldi. Bunların düzenlenmesi gerekiyordu. Maliyetler anlamında bu yılın başından itibaren düzenlemeler yürürlüğe girdi. Özel sektör madenciliği bir süre sonra eski durumuna gelecektir. TSO olarak çeşitli projeleri hayata geçirmeye çalışıyoruz. Kömür tamam ama başka sektörlerine yönelmemiz gerektiğine inanıyoruz. Bu alanlardan tarım ve hayvancılık ile ilgili projelerimiz sürüyor. Zonguldak maden şantiyesinden kenti dönüşmüş bir şehirdir. Bunun için kentsel zorlukları var. Bu zorlukların aşılması için hepimize görev düşüyor” şeklinde konuştu.

OĞLU: “TTK'NIN ÜRETİM AÇIĞI ACİLEN GİDERİLMELİ”

Zonguldak Esnaf ve Sanatkrları Odaları Birliği (ZESOB) BAŞKAN VEKİLİ Hacıabdurrahman Oğlu yaptığın konuşmada “Bitirilemeyen Devrek-Ereğli karayolları ile bir türlü bağlanamayan Karadeniz Sahil Yolu bu bölgenin gelişimine maalesef engel teşkil etmektedir. Iğdır gibi bir ilde tarifeli uçak seferleri varken bizim havaalanımızdan tarifeli uçak seferlerini bir türlü başlatamadık. Bölgemizdeki organize sanayi bölgelerinde giderilemeyen alt yapı sorunları ile bölgemiz insanının organize olamayan müteşebbis ruhu da ön plana çıkıyor. KDZ. Ereğli'den Alaplı'ya kadar sahil şeridinde atıl durumda bırakılan, unutulan tersanelerin bu şehir için çok şey kaybettirdiğini hepimiz biliyoruz. Bu tersanelerde istihdam yaratılırsa en azından 3 bin-5 bin gencimiz için bir iş sahası yaratılabilir.

TTK'nın ve bölge madencilik sektörünün üretim açığı acilen giderilmeli. Bölge insanının sektörel teşvikleri ihtiyacı var” ifadelerinde bulundu.

BAHAR: “SORUNLARIMIZI ÇÖZMELERİNİ BEKLİYORUZ”

Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Osman Bahar ise “Zonguldak'ın 5 vekili bir araya gelip, Zonguldak için ne yapabiliriz demediler. Tünellerimizin bitmediği yerde, Türkiye'nin tek çevre yolu olmayan ili olarak duruyoruz. Bunları 5 vekilimizin bir araya gelip çözmesi gerekiyor. Sorunlarımızı çözmelerini bekliyoruz” açıklamasında bulundu.

NAS: “YERALTI KAYNAKLARIMIZIN YERYÜZÜNE ÇIKMASI LAZIM”

Karadeniz Muhtarlar Federasyonu Başkanı Şerfattin Nas da “Birçok illere gittim. Belki bizim ilçe nüfuslarımızdan fazla üyesi olan Zonguldak hemşehri dernekleri gördüm. Hep göç ettik. Göç alan ilden göç veren ile döndük. Köylere gidiyoruz, köylerde kimse yok. Hep göç etmiş insanlarımız. Yeraltı kaynaklarımızın bir ön önce yeryüzüne çıkması lazım. Muhtarlar Derneğimizin bulunduğu bina İş-Kur'un binası. Şimdi işçi alımı var. Bir kuyruk var, sabahın 8'inde ta dışarıya kadar. İşsizlik had safhada. Bunu göz ardı edemeyiz. Bu kömür yer yüzüne çıkacak, çıkması lazım. Onun için de istihdam lazım. İstihdam olmadan, üretim olmadan büyüyemezsin” dedi.

ERTEM: “ZONGULDAK PARTİSİ KURMAK GEREKECEK”

Zonguldak Barosu Başkanı Kerem Ertem de “Zonguldak'ta sıkıntıda sıkıntı yok. Maalesef her günümüz sıkıntı ile geçiyor. Sorunları hepimiz biliyoruz. Zonguldak'ta yaşayan hemen hemen herkes Zonguldak'ın sorunlarını ezbere biliyor. Belki bir Zonguldak Partisi kurmak gerekecek. Eğer hükümetlerden, eğer milli politikalardan, uluslararası politikalardan bir netice alamazsak bir Zonguldak Partisi kurmamız gerekecek. Sorunlarımızın çözümü için biz Zonguldaklılar bir araya gelelim. Sorunların çözümü için politik farklılıkları bir kenara bırakmak şart. Bir gelecek projesine imza atmamız lazım. Sivil bir inisiyatif oluşturalım. Eğer Zonguldak, cumhuriyetin ilk şehriyse ve buradaki kozmopolit yapıyla demokrasi için en verimli şehir burasıysa biz bunu başarırız” şeklinde konuştu.

AKDEMİR: “GENÇLER İŞ İSTİYOR”

Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir ise “Bu birlikteliğin çok önemi vardı. Görüşlerimizin anlatılması noktasında bu toplantıya ihtiyaç vardı. Güzel bir adım atıldı. İnşallah devamı sağlıklı şekilde gelir. Türkiye'nin içinde bulunduğu sıkıntıları konuşmak farklı bir şey. Ama Zonguldak'ın esas sorununu konuşmak önemli. İlk önce yakını tanıyacaksın sonra uzağı tanıyacaksın. Zonguldak'ta kömürün tarihi 1829 yılını buluyor. 1848'de üretim başlıyor ve bugüne kadar geliyor. Yani uzun bir tarihsel gelişimi var. Bir buçuk milyar tona yakın rezervimiz var. Bu rezervi değerlendirmeliyiz. Her gün kapımıza onlarca yüzlerce gençlerin anne-babası, gençler geliyor. İş istiyorlar. Ama mecburen geri çeviriyoruz. İnsanlar iş peşinde. Ve bir anne-babayı, bir genci geri çevirmek vicdanımızı kanatıyor, yüzümüz asılıyor. Yani Zonguldak'ın önemli sorunlarının başında işsizlik geliyor. Zonguldak'ta bir sosyal bir patlama sıkıntısı var.

Sorunları birlikte olursak çözebiliriz. Eskiden böyle değildi. Kurumlar birbirini sevmiyor. Bu nedenle lavuar alanı 10 yıldır çözülemedi. Hiçbir ayrım yapmaksızın kurumlar arası diyalog sağlanmalı” açıklamasında bulundu.

DEMİRTAŞ: “NORM KADRO SEVİYESİNE ÇIKARMAMIZ LAZIM”

Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş da “Zonguldak kömür ile kömür üretimi ile var olmuş bir kent. Ama gitgide kömür üretimi azalan, küçülen bir kent. Kamu-özel ayırmadan kömür üretimi artırmamız lazım. Nasıl artıracağız? 14 bin norm kadromuza karşın 8 bine düşen işçi sayımız var. Bunu norm kadro seviyesine çıkarmamız lazım. En önemli önceliğimiz bu olmalı. Çünkü işçi sayısı düştükçe Zonguldak ekonomisi küçülüyor.

Kömür üretimini artırmanın dışında yatırım teşvik derecesini 3. Dereceden 4. Dereceye çıkarmamız şart. Komşu ilimiz var, yatırım teşvik derecesi 4. Derece. Yatırımcı 3. Derecedeki Zonguldak'a yatırım yapmak yerine gidip 4. Derecedeki Akçakoca'da yatırım yapıyor. Çünkü önemli avantajları var. Filyos Projesi için de yatırım derecesinin 4. Derece olması gerekiyor” ifadelerinde bulundu.

Bakmadan Geçme