Yol kapandı, sular ırmağa akmaya başladı!

Metrelerce uzunluğundaki çöp yığınına Bakanlık inceleme başlattı

Nilay Meryem ÇÖMLEK

Bartın'da 8 Belediye ve İl Özel İdaresi tarafından günlük 150 ton çöpün döküldüğü vahşi çöp depolama alanına ulaşım sağlayan yol, dökülen çöpler nedeniyle kapanırken çöplerden sızan sular Bartın Irmağına akmaya başladı. Konuyla ilgili Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı inceleme başlattı.

Yıllardır İnkumu tepesindeki vahşi depolama alanının tartışma konusunu olduğu Bartın, son günlerde yeniden bu alanla gündem oldu.

Bartın'ın Karasu köyü Boğaz mevkiinde 60 yıl önce taş ocağı olarak açılan ve sonrasında çöp depolama alanı olarak kullanılan alan, edinilen bilgilere göre; il genelindeki 8 belediye ve İl Özel İdaresi tarafından çöplerle tamamen doldu.

Söz konusu çöp depolama alanının dolması üzerine çöpler, depolama alanına giden yola bırakılmaya başlandı.

Bartın Irmağı'nın yanında bulunduğu yola kadar inen çöplerle kirliliğin had safhaya ulaşmasıyla birlikte, bölgede yaşayan vatandaşlar duruma isyan etti.

İş makinası gönderildi

Bartın'da merkez belediye, ilçe ve belde belediyeleri ile İl Özel İdaresi'nce köylerden toplanan günlük 150 ton çöpün taşındığı vahşi depolama alanına ulaşım sağlayan yol, kontrolsüzce dökülen çöpler nedeniyle kapandı.

Çöplerin, vahşi depolama alanında yer kalmadığı gerekçesiyle yola döküldüğü iddia edilirken yaklaşık 1 kilometrelik yolu tamamen kapatan çöplerden sızan suların yağmur sularıyla birlikte Bartın Irmağına akmaya başladı.

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ekiplerince inceleme yapılan bölgede, yolun açılması ve çöplerin vahşi depolama alanına taşınması için iş makinalarıyla çalışma başlatıldı.

Ayrıca Kaman Köyü'ne yapılan katı atık bertaraf tesisinin Temmuz 2024 itibariyle geçici kabulünün yapıldığı ve yüzde 20 iş artışına gidilerek 1 Aralık 2024 tarihinde tam olarak bitirileceği öğrenildi.

Bakanlık inceleme başlattı!

Konuyla ilgili Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı inceleme başlatırken yapılan açıklamada; “Bakanlığımız Bartın İl Müdürlüğü ekiplerimizce, şehir merkezine 9 kilometre uzaklıktaki İnkumu Vahşi Çöp Döküm Sahası'na giden yola hafta sonu tonlarca çöp döküldüğü tespit edilmiştir. Konuyla ilgili Bakanlığımızca inceleme başlatılmış; çöplerin hangi kurum veya kişiler tarafından döküldüğü araştırılırken, tespitin yapılmasıyla çevreyi kirletenler hakkında Çevre Kanununa istinaden gerekli işlem yapılacaktır.” denildi.

Bakmadan Geçme