YETKİLİ FİRMA YETKİLİLERİNE YÖNELİK BİLGİLENDİRME-İSTİŞARE TOPLANTISI DÜZENLENDİ
Çözüm ve çözüm önerileri konuşuldu
Haber merkezi
Bartın Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ali Özcan'ın başkanlığında 17 Ağustos depreminin yıldönümünde İlimizde faaliyet gösteren Yapı Denetim Firmaları ile Riskli Yapı Tespiti Yapmaya Yetkili Firma Yetkililerine yönelik bilgilendirme-istişare toplantısı düzenlendi.
İl Müdürü Ali Özcan, “1999'dan önce inşa edilen binalar olası bir depreme karşı çok büyük riskler taşımaktadır. Depreme karşı alınacak tedbirler kapsamında Bakanlığımız tarafından 15 yıllık bir hedef belirlenmiş olup, bu süre zarfında Türkiye'deki 7.5 milyon binanın dönüşümü planlanmıştır.
Topraklarımızın yüzde 71 deprem kuşağında bulunmaktadır. Deprem riskini en yakından hissedecek şehirlerin başında İstanbul gelmektedir. İstanbul'da özellikle 1999'dan önce inşa edilen binalar olası bir depreme karşı çok büyük riskler taşımaktadır.
Depremlere hazırlıklı olma yolunda kentsel dönüşümün önemini yadsınamaz. Bakanlığımız tarafından 6306 sayılı Afet Riski Altındaki alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanunda yapılacak değişiklik sonrasında her yıl 500 bin binanın dönüştürülmesi hedeflenmektedir.
Bakanlığımız tarafından yapılacak dönüşümde finansman modellerini, rezerv alan konusundaki sıkıntıları aşacak formülleri, yasal altyapıdaki eksiklikleri tek tek tespit edilmiştir. Önümüzdeki yıl içerisinde pilot il olarak İstanbul'dan başlayarak tüm illerimizde kentsel dönüşüm çalışmaları başlatılacak
Türkiye'de yaklaşık 19 milyon konut bulunuyor. Bu konutlardan 2000 yılından sonra yapılan 5 milyon konut haricindeki 14 milyon konutun afet riski yönünden incelenmesi gerekiyor. Deprem tasarımının yetersiz olduğu binalar, malzeme dayanımı yetersiz olan ve mühendislik hizmeti almayan kaçak yapılar dahil yapı stoğunun yaklaşık %40‘ının (6-7 milyon konut) yenilenmesi yada güçlendirilmesi gerektiği tahmin edilmektedir. İlimiz birinci derece deprem bölgesinde yer almaktadır. Bu kapsamda olası depremlere karşı deprem yönetmeliğine uygun binaların inşa edilmesine katkı sağlamak üzere 4708 sayılı yapı denetimi hakkında kanun ile 4703 sayılı Ürünlere İlişkin Teknik Mevzuatın Hazırlanması ve Uygulanması Dair Kanun kapsamında denetimlerimiz titizlikle devam etmektedir.
Bu duygu ve düşüncelerle 17 Ağustos 1999 Marmara Depreminde hayatını kaybeden vatandaşlarımızı rahmetle anıyorum” şeklindeki konuşmasından sonra firmaların, yapı denetim esnasında karşılaştıkları problem, sorunlar var ise çözümler ve çözüm önerileri konuşuldu. Karşılıklı sohbet şeklinde devam eden toplantıya katılan tüm firma temsilcilerine söz verildi. Firma temsilcileri toplantıya davet edilmelerinden dolayı başta İl Müdürümüz olmak üzere Kurum çalışanlarımıza teşekkür ettiler. Bizde İl Müdürlüğü olarak toplantıya katılan tüm firmalara teşekkür ederiz.