Yerli taşkömürü ile enerjide dışa bağımlılık son bulacak
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından başlatılan Milli Enerji ve Maden Politikası kapsamında enerji ihtiyacının yerli kaynaklarla giderilmesine ağırlık verilmesi ve kömür rezervini düşük maliyetle ekonomiye kazandırmak için Akıllı Kömür Stratejisi başlatıldı. Son 10 yılda ivme kazanan arama ve sondaj faaliyetleri sonucunda rezervlerde yüzde 50 artış kaydedilirken 2017 sonu itibarıyla ülke genelinde toplam 17.3 milyar ton kömür rezervine ulaşıldı. Bu rezervin 1.3 milyar tonu Zonguldak-Amasra kömür havzasında bulunurken Hattat Enerji ve Maden Ticaret A.Ş'nin (HEMA) çalışma yaptığı Amasra B sahasında ise 700 milyon ton kömür rezervinin olduğu ifade ediliyor.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından Milli Enerji ve Maden Politikası başlatıldı. Bakanlık, artan enerji ihtiyacını karşılayabilmek için yerli kaynakları önceleyen bir yaklaşım geliştirirken yerli kaynaklar arasında kömür lokomotif rolü üstleniyor. Türkiye'deki toplam kömür rezervinin maddi karşılığının 300-350 milyar dolar olduğu belirtilirken, son 10 yılda ivme kazanan arama ve sondaj faaliyetleri sonucunda rezervlerde yüzde 50 artış kaydedildi. 2017 sonu itibarıyla toplam 17.3 milyar ton kömür rezervine ulaşılırken, sadece 1 yılda 1.5 milyar ton ilave sağlandı. Bu rezervin 1.3 milyar tonu Zonguldak-Amasra kömür havzasında bulunurken Hattat Enerji ve Maden Ticaret A.Ş' nin (HEMA) çalışma yaptığı Amasra B sahasında ise 700 milyon ton kömür rezervinin olduğu ifade ediliyor. Bu bağlamda Amasra'da “Avrupa'nın En Büyük Madencilik – Enerji Projelerini” yürüten şirket, sektöre kattığı yeni teknolojiler ile Taşkömürü yatırımlarına devam ediyor. 8 metre çapında toplamda 2 bin metre derinliği aşan üç adet kuyu açan şirket, 24 metrekare kesit genişliğinde 25 km taşta galeri sürerek önümüzdeki yıllarda Taşkömürü üretimine geçecek. Yılda 5 Milyon ton/yıl ile başlayacak üretim hedefleri ilerleyen yıllarda 10 Milyon ton/yıl olarak hedeflenmiştir. Madenlerde aldığı güvenlik tedbirleri ve kullanacağı teknolojik yatırımlar ile Dünya'nın en güvenilir maden işletmesi olan şirket, Türkiye'nin en uzun karayolundan daha uzun çalışmayı yerin yüzlerce metre altında yaparak İnsan, Doğa, Çevre ve İş Sağlığı Güvenliği konularında Dünya devlerini kıskandıracak konuma gelmiştir.
Üretilecek Taşkömürü Dünya'nın en son yakma teknolojilerine ait Ultra Süper Kritik Enerji Santrali ile enerjiye dönüşecek. Tüm bu yatırımların şirkete maliyeti 3,2 Milyar Dolar olup, proje tamamlandığında binlerce kişiye istihdam sağlanacaktır.
Kömürde akıllı strateji dönemi başladı
Kömür rezervini düşük maliyetle ekonomiye kazandırmak içinse Akıllı Kömür Stratejisi başlatıldı. Üç ayaklı strateji sayesinde verimli üretim sağlanacak, artık madenlerde güvenlik ve çevre sorunu yaşanmayacak. Bu kapsamda 2018 yılı içinde madenlerde 7 bin denetim gerçekleştirilecek. Güvenlik önlemi almayan ve risk yönetimi yapmayan madencilere, ruhsat iptaline kadar gidebilen cezalar verilecek. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, geliştirdikleri stratejiye ilişkin “Stratejimizin odağına insanı yerleştirdik. Attığımız her adımda, hayata geçirdiğimiz her stratejide, her uygulamada önceliğimiz insan olacak. İnsana saygı duymayan, değer vermeyen hiçbir uygulama, yol haritamızda yer almayacak. İkinci odağımızda bilim yer alacak. Kömür madenciliğinin tüm süreçlerinde gelişen teknolojiyi kullanacağız. Üçüncü odağımızda ise şeffaf ve açık yönetim olacak” dedi.
Enerjide doğalgaz ithalatının yaklaşık yüzde 14'üne karşılık gelen harcama yurtiçinde kalacak
Kömürün elektrik üretim yatırımlarına açılması kapsamında her saha için uygun yatırım ve finansman modeli geliştiriliyor. Yerli kömürün kullanımını artırmaya yönelik hedefler kapsamında ilave 5 bin MW kurulu güç devreye alınacak. Yeni kömür santralları sayesinde, yıllık doğalgaz ithalatının yaklaşık yüzde 14'üne karşılık gelen harcama yurtiçinde kalacak.
Elektrikte yerli kömürün payı yüzde 16
Dünyanın pek çok ülkesinde kömür, enerji arzında başlıca kaynak olarak kullanılıyor. Dünya genelinde, birincil enerji arzının yüzde 29'u, elektrik üretiminin ise yüzde 41'i kömürden sağlanıyor. Türkiye'de ise 2017 yılı 3. çeyrek sonu rakamlarına göre, elektrik üretiminde kömürün payı yüzde 33.6. Yerli kömürün toplam elektrik üretimindeki payı ise yüzde 16 seviyesine çıktı. Ayrıca enerji kaynaklı karbon salımının sadece yüzde 0.95'ini Türkiye gerçekleştiriyor. "Akıllı Kömür Stratejisi" çerçevesinde hayata geçirilecek ileri teknolojili, çevre dostu yeni nesil santrallar ile yerli kömürün kurulu güçteki payının artması hedefleniyor.
Bölgesel ve yerel istihdam açısından önemli
Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak yerli kömür ve yerli santral konseptinin Türkiye için çok önemli olduğunu söyledi. Türkiye'nin 17 milyar ton kömür rezervine sahip olduğunu ifade eden Albayrak “Arama sondajlarıyla birlikte önümüzdeki 5 ile 10 yıl içinde bu rakam çok büyük oranda artacak. Çünkü yeni arama sonuçlarımız yeni stratejik manada bölgesel anlamda jeofizik, jeokimya haritasında çıkan bulgularla önümüzdeki dönemde çok saha somut, büyük kaynaklara erişeceğiz. Bundan hiç şüphemiz yok. Ton, kömür fiyatlarının 60-90 dolar arasında değişen piyasa trendine dayalı dalgalandığı süreçlerde yılda ortalama 3 ile 5 milyar dolar bir rakama tekabül ettiği gerçeklikte Türkiye'nin sahip olduğu yerli kaynakların çok doğru bir şekilde kullanılmasının ekonomik ve cari açıdan özellikle bölgesel ve yerel istihdam açısından ekonominin canlanması açısından da önemli olduğu gerçekliğinde ciddi adımlar attık” dedi.