Yeni Kimlik Kartınızda Online Randevu Sistemi
Sıra beklemeye son!
Nurdan Eroğlu
Bartın Valiliği İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğüne yeni ve çipli kimlik kartı başvuruları devam ediyor. Yeni nesil nüfus cüzdanı yerine geçecek olan çipli kimlik kartı, online randevu sistemi aracılığıyla sıra beklemeden alınabiliyor. Peki yeni çipli kimlik kartı için hangi belgeler gerekiyor? Şifre zarfı ne ve ne işe yarıyor? Bu zarfı kaybederseniz ne olur? İşte yeni kimlik kartı ve müracaatlarıyla ilgili bilinmesi gerekenler!
Mevcut nüfus cüzdanlarının yerine kullanılacak yeni kimlik kartları, 10 yıllık kullanım ömrüne sahiptir. Polikarbon materyalden oluşan, temaslı-temassız yonga içeren ve uluslararası standartlara uygun, en gelişmiş güvenlik öğelerini içinde barındıran kimlik kartları, vatandaşa ait nüfus, fotoğraf ve biyometrik verilerin, üzerindeki temaslı yongaya güvenli bir şekilde kaydedilmesinden sonra, yetkisiz kimseler tarafından içindeki verilerin yeniden üretilmesini ya da değiştirilmesini olanaksız hale getirecek şekilde tasarlanmıştır. Kimlik kartı ile sağlanan hizmetlerde, hizmetin özelliğine göre görsel, elektronik ve biyometrik olmak üzere farklı güvenlik seviyelerinde kimlik doğrulama yöntemleri kullanılacaktır. Bu sayede farklı kurum ve kuruluşların güvenli kimlik doğrulaması yapmasına imkan sağlanacaktır.
SAHTECİLİK MAĞDURİYETLERİNE SON!
Proje ile Kimlik kartı ile güvenli kimlik doğrulaması yapılabilecek ve sahtecilikten kaynaklanan vatandaş mağduriyeti önlenecektir. E-Devlet kapsamında sunulan hizmetlere internetin bulunduğu her yerden (ev, iş yeri vb.) kimlik kartı ile erişilebilecektir. Kimlik kartı, vize muafiyeti olan ülkelere yapılacak seyahatlerde pasaport yerine seyahat belgesi olarak kullanılabilecektir ve aynı zamanda elektronik imza olarak da kullanılabilecektir. Kimlik kartı, kamu kurumlarının vatandaşa yönelik sunacakları hizmetlerde elektronik iş süreçlerini destekleyerek bürokrasiyi azaltacaktır. Yetersiz kişi doğrulamasından kaynaklanan usulsüzlük, yolsuzluk ve mali kayıplar (sosyal güvenlik, sağlık, sigorta, bankacılık vb.) asgariye inecektir.
ADRESİNİZE KARGO İLE GÖNDERİLECEK
Kimlik kartınız başvuru sırasında belirttiğiniz adrese PTT kargo ile teslim edilecektir. Başvurunuz sırasında kapalı bir zarf içerisinde verilen, kimlik doğrulama amacı ile kullanılacak olan PIN şifrenizi, güvenliğiniz açısından kimlik kartınızı teslim aldıktan sonra nüfus müdürlüklerinde bulunan kiosk cihazlarını kullanarak değiştirebilirsiniz. Kimlik kartınızı kaybetmeniz halinde Alo 199 numaralı çağrı merkezini arayarak bildirmeniz ve en kısa sürede nüfus müdürlüğüne yeni kimlik kartı başvurusunda bulunmanız gerekmektedir.
KAMU HİZMETLERİ HIZLANACAK
Kimlik kartı ile kamu hizmetlerine güvenli bir şekilde elektronik ortamda erişmek kolaylaşacaktır. Böylece vatandaş, gerek kamu gerekse özel teşebbüs hizmetlerinden daha hızlı bir şekilde yararlanabilecektir.
ELEKTRONİK İMZA İŞLEMLERİ YAPILABİLECEK
Elektronik imza uygulaması, kart sahibinin T.C. Kimlik Kartı'nda yer alan nitelikli elektronik sertifikası ile kanuni geçerliliği olan elektronik imza işlemlerini yapabilmesini sağlar. Kişi, sahip olduğu bu kart üzerindeki elektronik imza uygulaması sayesinde elektronik ortamda gerçekleştirilen işlemlerde, hukuksal bağlayıcılığı olan ıslak imza kullanımında olduğu gibi, elektronik imzasını da atabilecektir. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından kişiye teslim edilen T.C. Kimlik Kartı üzerindeki temaslı yongada elektronik imza özelliği bulunacaktır. Kart sahibi, elektronik imza özelliğini kullanmak istediği taktirde, e-imza konusunda faaliyet gösteren Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından yetkilendirilmiş bir ESHS(Elektronik Sertifika Hizmet Sağlayıcısı)'den elektronik imza sertifikasını kart üzerine yükletebilecektir.
ICAO 9303-3 STANDARDINA UYGUN
Kartın ön ve arka yüzünde yer alan bölgeler ile bölgeler içerisindeki bilgiler, Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO) ICAO 9303-3 standardına uygundur. Kartın arka yüzündeki MRZ alanı ve kart üzerindeki temassız yonga içeriğindeki bilgiler sayesinde kart seyahat belgesi olarak kullanılabilmektedir. Bu özellik sayesinde vize muafiyeti olan ülkelere yapılacak seyahatlerde T.C. Kimlik Kartı geçerli bir seyahat belgesi olarak kullanılabilecektir.
NASIL RANDEVU ALINACAK?
Kimlik kartı başvurusu yurt içinde Genel Müdürlük web portalı veya çağrı merkezi aracılığıyla randevu alınarak veya randevusuz olarak nüfus müdürlüklerine; yurt dışında ise dış temsilciliklere yapılacaktır. Randevulu işlem yapılan İlçe Nüfus Müdürlükleri, randevusuz gelen kişilerden de başvuru alacaktır. Kişiler randevu almak istediği tarihte uygun olan herhangi bir İlçe Nüfus Müdürlüğünden randevu alabilecektir.
Randevu alma sırasında kimlik, iletişim, kimlik kartının teslim edileceği adres ve randevu alınmak istenen ilçe nüfus müdürlüğü bilgisi girilecek ve uygun olan tarih ve saat aralıklarından biri seçilecektir.
Başvuru sahibi İlçe Nüfus Müdürlüğüne geldiğinde sıra numarası alacaktır. Randevulu işlemlerde kişiler aldıkları sıra üzerinden T.C. Kimlik Numarasını girerek Randevu Sisteminden randevu durumunu kontrol edecektir. Kişiye randevu durumuna uygun şekilde bir sıra numarası verilecektir.
BAŞVURU İŞLEMLERİ NASIL YAPILACAK
Başvuruda nüfus müdürlüğü personelince başvuru sahibinin T.C. Kimlik Numarası sorgulanarak kimlik bilgileri ve en son aldığı nüfus cüzdanı veya kimlik kartı bilgisi ekrana getirilecektir.
İlk defa kimlik kartı başvurusunda nüfus cüzdanı, uluslararası aile cüzdanı, pasaport, sürücü belgesi, memur cüzdanı, avukat kimlik kartı, askeri kimlik kartı veya basın kartı gibi kimlik belgesi yerine geçen fotoğraflı belgelerden birisi ve bir adet fotoğraf istenecektir.
Kişi tarafından en son halini göstermesi bakımından son altı ay içinde çekilmiş ve ICAO standartlarına uygun biyometrik fotoğraf başvuru sırasında nüfus memuruna teslim edilecektir. On beş yaşını tamamlamış olanlar şahsen başvuracaktır.
Biyometrik veri, parmak izi, parmak damar izi, el ayası damar izi olarak hem sağ, hem de sol el için alınacaktır. Kişinin biyometrik verisinin alınamadığı durumlarda nedeni sisteme kaydedilecektir. On beş yaşını tamamlamamış çocukların kimlik kartlarında fotoğraf yer almayacaktır. Ancak başvuran tarafından talep edilmesi halinde her yaş gurubundaki çocukların fotoğrafı alınacaktır.
Başvuran kişinin başvuru nedeni, iletişim ve teslim adres bilgileri alınacaktır. Teslim adresi olarak kişinin yerleşim yeri bilgisi ekrana getirilecek, kişi kartın farklı bir adrese teslim edilmesini istiyorsa teslim yeri değiştirilebilecektir. Kişinin kartını posta ile teslim alamaması durumunda teslim edilecek İlçe Nüfus Müdürlüğünü belirleyecektir.
Başvuru sahibi ayrıca kimlik kartını kendisi dışında teslim alabilecek kişiyi de yazılı muvafakatı ile belirleyebilecektir. Başvuru alma sırasında kişiye kimlik doğrulama amacıyla PIN ve PIN bloke edildiğinde blokeyi kaldıracak PUK bilgilerini içeren PIN zarfı teslim edilecektir. Başvuru sahibine başvuru sırasında verdiği bilgiler vatandaş bilgilendirme ekranında gösterilecektir.
Kimlik bilgilerinde bir yanlışlık olmaması halinde başvuru alma işlemi tamamlanacak ve Başvuru Belgesinin dökümü iki kopya alınarak, bir kopyası başvuran kişiye verilecektir.
AİLE BAŞVURU İŞLEMLERİ NASIL YAPILACAK?
Bireysel başvuru yanında aile olarak gelen vatandaşlara başvuru alma işlemi yapılabilecektir. Aile Başvurusu seçeneği seçildiğinde başvuran kişinin eş ve çocukları listelenecek, başvuran kişi ile aynı iletişim ve yerleşim yeri bilgileri ekranda gösterilecek ve seçilen kişi bilgileri sorgulanacaktır. Böylece aile fertlerinin başvurularının daha hızlı bir şekilde alınması sağlanacaktır.
KİMLİK KARTI BEDELİ NE KADAR?
Kimlik kartı bedeli Değerli Kağıtlar Kanunu uyarınca Maliye Bakanlığınca belirlenmektedir. 2017 yılı Kimlik kartı bedeli; kanunî bildirim süresi dışında doğum nedeniyle düzenlenen kimlik kartı için 16 TL, değiştirme nedeniyle düzenlenen kimlik kartı için 16 TL ve kayıp nedeniyle düzenlenen kimlik kartı için 32 TL'dir. Kimlik kartı düzenleme nedenine göre başvuru sırasında tahsil edilecektir. Alınan kimlik kartı bedeli başvuru belgesinde yer aldığından ayrıca makbuz verilmeyecektir.
NASIL TESLİM EDİLECEK?
Kimlik Kartları, zarfların üzerinde yazılı olan adrese PTT kargo tarafından götürülecek ve kart sahibi ya da başvuru sırasında beyan edilen kişiye teslim edilecektir. Kimlik kartı teslim edilirken, eski nüfus cüzdanı / kimlik kartı geri alınmayacak ancak Genel Müdürlük tarafından geçersiz hale getirilecektir.
PIN BLOKESİ KALDIRMA İŞLEMİ
Nüfus müdürlüklerinde bulunan KIOSK veya Kart Erişim Cihazı (KYKEC) ile PUK kullanılarak PIN blokesi kaldırılabilecek, PIN ve Kişisel Mesaj değiştirilebilecektir.
KİMLİK KARTLARI HAKKINDA SIKÇA SORULAN SORULAR VE YANITLAR
Kimlik Kartı başvurusu nasıl yapılır?
Kimlik Kartı başvurusu yurt içinde, Genel Müdürlük web portali üzerinden ya da Çagri Merkezi araciligiyla randevu alinarak veya randevusuz olarak nüfus müdürlüklerine, yurt disinda ise dis temsilciliklere yapilir.
Başvuruda istenen belgeler nelerdir?
İlk defa kimlik kartı başvurusu; nüfus cüzdanı, uluslararası aile cüzdanı, pasaport, sürücü belgesi, memur cüzdanı, avukat kimlik kartı, askeri kimlik kartı, basın kartı veya muhtarlıkça düzenlenmiş talep belgesi gibi kimlik belgesi yerine geçen fotoğraflı belge ve bir adet son altı ay içerisinde çekilmiş biyometrik fotoğraf ile yapılır.
Kimlik kartı başvurusunu kim yapar?
On beş yaşını tamamlamış olanların şahsen başvurması gerekmektedir.
Hangi biometrik veriler alınır?
Kimlik kartında on beş yaşını tamamlamış kişilerin parmak izi, parmak damar izi ve el ayası damar izi biyometrik verileri alınır.
Fotoğrafın özellikleri nasıl olmalıdır?
Kimlik kartında kullanılacak fotoğrafın kişinin son halini göstermesi bakımından son altı ay içerisinde çekilmiş ve ICAO standartlarına uygun biyometrik fotoğraf olması gereklidir.
Renkli fotokopi fotoğraf kullanılabilir mi?
Fotokopi veya bilgisayarda çoğaltılan fotoğraflar kullanılamaz.
Fotoğraf bulundurma yaşı kaçtır?
On beş yaşını tamamlamamış çocukların kimlik kartlarında fotoğraf yer almaz. Ancak başvuran tarafından talep edilmesi halinde her yaş grubundaki çocukların kimlik kartı fotoğraflı olarak düzenlenir.
Kimlik kartının bedeli ne kadardır?
2016 yılı kimlik kartı bedeli; kanunî bildirim süresi dışında doğum nedeniyle düzenlenen kimlik kartı için 16 TL, değiştirme nedeniyle düzenlenen kimlik kartı için 16 TL ve kayıp nedeniyle düzenlenen kimlik kartı için 32 TL'dir. Kimlik kartı bedeli başvuru sırasında tahsil edilir.
Doğum nedeniyle kimlik kartı nasıl düzenlenir?
Herhangi bir nüfus müdürlüğüne yapılan doğum bildirimlerinde kimlik kartı başvurusu alınır ve çocuk adına doğum nedeniyle kimlik kartı düzenlenir. Yurt içinde 30 gün, yurt dışında 60 gün içinde bildirilen doğum olaylarında veya 2828 sayılı Kanunun yetkili kıldığı kuruluş yetkililerince yapılan doğum bildirimleri sonucu düzenlenen kimlik kartlarından değerli kâğıt bedeli alınmaz.
Kayıp veya değiştirme nedeniyle kimlik kartı nasıl düzenlenir?
Kimlik kartının kaybolması veya değiştirilmesi durumunda sistemdeki fotoğraf altı ay öncesine ait değil ise ilgiliden son altı ay içerisinde çekilmiş bir adet fotoğraf istenir ve biyometrik doğrulaması yapılarak kimlik kartı başvurusu alınır.
Nüfus cüzdanı ve yerleşim yeri adresi olmaması halinde kimlik kartı nasıl alınır?
Nüfus cüzdanı ibraz edilmemesi ve yerleşim yeri adresi bulunmaması halinde, yaptırılacak soruşturma sonucuna göre başvuru alınma işlemleri yapılır.
Kimliği kanıtlayacak belge ibraz edemeyen erginlere kimlik kartı nasıl düzenlenir?
On sekiz yaşını tamamlayanların; kimliğini kanıtlayacak fotoğraflı resmi belge ibraz edememesi durumunda, yaptırılacak soruşturma sonucuna göre başvuru alma işlemleri yapılır.
On beş yaşını tamamlamayanların başvurusunu kimler yapar?
Biyometrik verisi alınmayacak çocukların kimlik kartları; ana, baba ya da vasileri, bunların bulunmaması hâlinde büyük ana, büyük baba veya ergin kardeşleri ya da çocukları yanlarında bulunduranlar veya vekâletname ibraz eden kişiler tarafından teslim alınır. Evlilik birliğinin mahkeme kararı ile son bulması hâlinde çocukların kimlik kartı veli, vasi veya Kanunun 17 nci maddesinde bildirimle yükümlü kılınan kişilere teslim edilir.
On beş yaşını tamamlayanların başvurusunu kimler yapar?
On beş yaşını tamamlayanların şahsen başvurması gerekmektedir.
Kimlik kartı teslim edilinceye kadar kimliği ispatlamaya yarayacak hangi belge kullanılır?
Doğum, kayıp, mevcut kimlik kartının geçerlilik süresinin sona ermesi veya tahrifat sebebiyle kullanılamayacak durumda olması nedeniyle yapılan kimlik kartı başvurusunda yeni kart düzenleninceye kadar kişinin talebi hâlinde, herhangi bir nüfus müdürlüğünce kimliğini ispata yarayacak geçici kimlik belgesi düzenlenir.
Kimlik kartı başvurusu nasıl takip edilir?
Kimlik kartının teslim süreci web, çağrı merkezi veya e-posta yolu ile takip edilebilir.
Kimlik kartı nereye teslim edilir?
Kimlik kartı yurt içinde kişinin başvuru sırasında bildirdiği adrese, yurt dışında kimlik kartı almak için başvuran kişiler adına düzenlenen kimlik kartları, Genel Müdürlük tarafından, dış temsilciliklerce ilgilisine teslim edilmek üzere Dışişleri Bakanlığına gönderilir.
PIN değiştirme ve kart kontrol işlemleri nasıl yapılır?
Kart sahipleri tarafından KIOSK'larda PIN değiştirme, PIN bloke kaldırma, kişisel mesaj değiştirme ve kart kontrolü işlemleri gerçekleştirilir.
Kimlik kartının geçerlilik süresi nedir?
Kimlik kartının geçerlilik süresi on yıldır.
Geçerlilik süresi dolmadan kimlik kartı alınabilir mi?
Geçerlilik süresi dolmadan gerekçesi belirtilmek kaydıyla, yeniden başvuruda bulunarak ücreti karşılığında yeni kimlik kartı alınabilir. Bu durumda eski kimlik kartı iptal edilir.
Kimlik kartının kaybedilmesi halinde ne yapılır?
Kimlik kartının kaybedilmesi veya çalınması durumunda çağrı merkezi veya nüfus müdürlüğüne bildirilmesi gerekmektedir. Kayıp ve çalıntı bildirimi yapıldıktan sonra kimlik kartı iptal edilecektir.
18 yaşından küçüklerin kimlik kartları kime teslim edilir?
Biyometrik verisi alınmayacak çocukların kimlik kartları; ana, baba ya da vasileri, bunların bulunmaması hâlinde büyük ana, büyük baba veya ergin kardeşleri ya da çocukları yanlarında bulunduranlar veya vekâletname ibraz eden kişiler tarafından teslim alınır. Evlilik birliğinin mahkeme kararı ile son bulması hâlinde çocukların kimlik kartı veli, vasi veya Kanunun 17 nci maddesinde bildirimle yükümlü kılınan kişilere teslim edilir.
18 yaşından büyüklerin kimlik kartları kime teslim edilir?
İlgilinin başvuru sırasında kimlik kartını kendisi dışında alacak kişiyi yazılı muvafakatı ile belirlemesi halinde kimlik kartı belirlenen kişiye teslim edilir.
Yurt içinde teslim alınmayan kimlik kartlarına nasıl işlem yapılır?
Yurt içinde kişinin başvuru sırasında beyan ettiği adrese teslim edilemeyen kartlar başvuru sırasında belirttiği nüfus müdürlüğüne gönderilir. Belirlenen süre içinde teslim alınmayan kimlik kartları imha edilmek üzere Genel Müdürlüğe iade edilir.
Bulunan kimlik kartları için nasıl bir işlem yapılır?
Kurumlarda unutulan veya kişiler tarafından bulunan kimlik kartları bulunulan yerin nüfus müdürlüğüne, Genel Müdürlüğe ya da dış temsilciliğe iptali amacıyla gönderilir.
Türk vatandaşlığından çıkanlar ile ilgili nasıl işlem yapılır?
Türk vatandaşlığının kaybı halinde kimlik kartları Genel Müdürlükçe geçersiz hale getirilir.
Gerçeğe aykırı beyanlarda nasıl işlem yapılır?
Biyometrik verilerin karşılaştırılması sırasında gerçeğe aykırı beyanda bulundukları anlaşılanlar hakkında Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulur.