TÜRK-İŞ'ten 81 İlde Eş Zamanlı Basın Açıklaması
Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ), Bartın dahil 81 ilde eş zamanlı olarak gerçekleştirdiği basın açıklamasıyla ekonomik sorunlara dikkat çekti. Bartın'da gerçekleştirilen basın açıklaması, Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Amasra Şubesi tarafından Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Amasra Müessese Müdürlüğü'nde yapıldı. Basın açıklamasında konuşan GMİS Amasra Şube Başkanı Ümit Çınar, TÜRK-İŞ olarak işçilerin ve emeklilerin insana yakışır koşullarda bir hayat sürmesi için mücadele ettiklerini vurguladı
GMİS Amasra Şubesi'nden Ortak Tepki: “Bedelini Biz Ödemeyeceğiz”
“Bozulan Ekonominin Bedelini Biz Ödemeyeceğiz”
Şube Başkanı Ümit Çınar, işçi ve emeklilerin haklarını korumak için verdikleri mücadeleyi sürdürdüklerini belirterek, “Çalışanın, emeklinin hakkını arıyoruz. Sokaktaki enflasyonu en iyi biz biliyoruz. Üyelerimiz başta olmak üzere tüm emekçilerin taleplerini dile getiriyoruz. Emeğimizin karşılığı olan gelirimizin, enflasyon verilerine kurban edilmesine karşı açık bir tavır alıyoruz. Bozulan ekonominin bedelini biz ödemeyeceğiz” ifadelerini kullandı.
“Halkımız Geçim Sıkıntısıyla Mücadele Ediyor”
Çınar, hayat pahalılığı, yüksek enflasyon, adaletsiz vergi sistemi, işsizlik, güvencesiz çalıştırma ve kayıt dışı istihdam gibi sorunların toplumun büyük bir bölümünün yaşam şartlarını ağırlaştırdığını belirtti. “Yani mutlu bir azınlık dışında halkımız geçim sıkıntısıyla mücadele etmektedir. Bugün burada, yaşanan sorunlara dikkat çekmek ve bir an önce harekete geçilmesi için uyarıda bulunmak için toplandık” dedi.
“İşçinin Dayanacak Gücü Kalmadı”
Açıklamasında, işçi ve yoksulların dayanacak gücünün kalmadığını vurgulayan Çınar, “Büyükşehirlerde ev kiraları ortalama 15 bin liranın üzerine çıktı. İnsanlar, yüksek kiralar sebebiyle sağlıksız ortamlarda yaşamak zorunda kalıyor. Markete, pazara, temel tüketim ürünlerine her gün zam gelmeye devam ediyor. Eğitim masrafları altından kalkılamaz hale geldi. Analar, babalar ‘Çocuğumuzu okula nasıl göndereceğiz?' diye kara kara düşünüyor. İşçinin alım gücü hızla düşüyor” ifadelerine yer verdi.
“Gelir Adaleti Hızla Bozuluyor”
Çınar, işçilerin milli gelirden aldığı payın azalırken, işverenlerin payının her geçen gün arttığını ve Türkiye'de gelir adaletinin hızla bozulduğunu belirtti. “Türkiye, gelir dağılımı eşitsizliğinde Avrupa'da birinci, dünyada 28. sıradadır. Gerçek enflasyon oranları açıklanmazsa bu eşitsizlik daha da artacaktır. Tasarruf tedbirleri kapsamında çalışanın haklarının kaldırılması kabul edilemez” dedi.
“Çok Kazanandan Çok, Az Kazanandan Az Vergi Alınmalı”
Gelir adaletinin sağlanması için vergi sisteminin adil bir şekilde düzenlenmesi gerektiğini vurgulayan Çınar, “Bu ülkenin sağladığı kaynakları kullanarak servet elde edenler, topluma karşı sorumluluklarını yerine getirmeli ve kazançları oranında vergi ödemelidir. Gelir vergisi oranı bütün işçiler için yüzde 15'de sabitlenmelidir” diye konuştu.
“Ek Çerçeve Protokolü Yapılmalıdır”
Çerçeve protokolünün imzalanmasında ücretler arasında sağlanan dengenin bozulduğuna dikkat çeken Çınar, “Bu durum, çalışma barışını ve üretimi olumsuz etkileyebilecek nitelikte bir sorun teşkil etmektedir. Acilen ek çerçeve anlaşma protokolü yapılmalıdır” çağrısında bulundu.
“Kıdem Tazminatı Tavanı Asgari Ücretin 7,5 Katı Olmalı”
Kıdem tazminatının işçilerin emeklilik dönemlerinde en büyük güvenceleri olduğunu belirten Çınar, “Kıdem tazminatı tavanı uygulaması işçilerin mağduriyetini artırdı. Bu mağduriyetin ortadan kaldırılması için kıdem tazminatı tavan miktarının brüt asgari ücretin 7,5 katı olması gerekmektedir” dedi.
“Mücadelemizi Sürdüreceğiz”
Son olarak, TÜRK-İŞ olarak işçilerin ve emeklilerin haklarını savunmaya devam edeceklerini belirten Ümit Çınar, “Bozulan ekonominin bedelini biz ödemeyeceğiz, mücadelemizi sürdüreceğiz” diyerek açıklamasını sonlandırdı.