TUNÇ'TAN TTK'YA İŞÇİ ALIMIYLA İLGİLİ ÖNEMLİ AÇIKLAMA

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Amasra Şubesinin 11. Olağan Genel Kurulunda konuşan AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, Bartın, Zonguldak ve Karabük halkının merakla beklediği TTK'ya bin 500 işçi alım süreciyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Tunç sürecin Hazine ve Maliye Bakanlığının konuyla ilgili yazısının Türkiye Taş Kömürü Kurumu'na (TTK) ulaştığı anda başlayacağını söyledi. Yazının ise önümüzdeki günlerde TTK'ya ulaşması bekleniyor.

Bakanlığın yazısı bekleniyor

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Amasra Şubesi Olağan Genel Kurulunu gerçekleştirdi. TTK Amasra Müessesesi Sinema Salonu'nda yapılan Genel Kurula AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, AK Parti Bartın İl Başkanı Turhan Kalaycı, Amasra İlçe Emniyet Müdürü Sedat Teber, AK Parti Amasra İlçe Başkanı Şenol Rıdvan Sert, Saadet Partisi Bartın İl Başkanı Ünal Yurtbay, SP İl Disiplin Kurulu Başkanı Turgun Ekinci, Bartın Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Av. Engin Uzun, KESK Bartın Şubeler Platformu'ndan Eğitim-Sen Şube Başkanı Sedat Bora, GMİS Genel Merkez ve Şubeler Yöneticileri, Tez-Koop-İş Sendikası Zonguldak Şube Başkanı Şerif Taşören, ÖDP İl Sekreteri İbrahim Güven, Teksif Baştemsilcisi Mesut Akdemir, Eğitim İş temsilcileri Kerim Boz ve Recai Çakır, Amelebirliği Yöneticileri Volkan Yıldız ve Hakan Yeşil, maden işçileri ile Amasra Şube Delegeleri katıldı.

Demirci: “Bölgemizde ve ülkemizde önemli olaylar yaşandı”

GMİS Amasra Şubesi Başkanı Ertan Kaya ile Ergin Keskin'in başkanlık için yarıştığı genel kurulun ana gündemini ise seçimlerden daha çok TTK'ya yapılacak bin 500 kişilik işçi alım süreci oluşturdu. En kısa sürede işçi alımının gerçekleştirileceğini ifade eden GMİS Genel Başkanı Ahmet Demirci şunları söyledi:

“Amasra Şubemizin 11'inci Olağan Genel Kurulunun Sendikamız camiası, madenci kardeşlerimiz ve işçi sınıfı adına hayırlı olmasını diliyorum. Geride kalan 4 yıllık dönemde işyerlerimizde, bölgemizde ve ülkemizde önemli olaylar yaşandı. Çok şükür kazanımlarımızı koruduk ve yeni kazanımlar elde ettik. Ancak yeni örgütlendiğimiz işyerlerindeki arkadaşlarımız işten atıldı. Örgütlü olduğumuz Hattat Enerji ve Maden Şirketindeki 209 arkadaşımız kriz nedeniyle işten çıkartıldı ve bu dönemde TTK'dan da çok sayıda arkadaşımız emekli oldu, üye sayımız geriledi.

“Kısa süre içinde yeni kardeşlerimiz işbaşı yapacak”

Bir yandan örgütlenme çalışmalarımızı sürdürürken diğer yandan TTK'ya ve MTA'ya işçi alınması için girişimlerimizi sürdürdük. Özellikle seçim dönemlerinde Genel Merkez yönetimi olarak her ortamda düşüncelerimizi kamuoyuna anlattık ve şube yöneticilerimizin, madenci kardeşlerimizin ve Zonguldak kamuoyunun desteğiyle TTK'ya işçi alınması konusunda belirli bir aşamaya geldik. Sayın Cumhurbaşkanımız TTK'ya 1500 işçi alınacağını açıkladı. Zonguldak Milletvekillerimiz ve TTK Genel Müdürümüz konuyu çok yakından takip ediyorlar. İnşallah kısa süre içinde yeni kardeşlerimiz işbaşı yapacak. Bu arada yeni nezaretçi arkadaşlarımızın eğitimi de başladı.

“2019 borç ödeme yılı olacak”

Mekanize ve yarı mekanize çalışmalar da hayata geçirildiğinde TTK'da üretimin ve verimliliğin arttığı bir dönem başlayacak. Türkiye 15 Temmuz belasını atlattı ama savaş kapımızda, sığınmacılar ülkemizde ve Zonguldak'ta. Yeni yıla girdik, yarın komşularımızda neler olacağını kestiremiyoruz. Mahalli seçim hazırlıkları tüm hızıyla sürüyor ve ekonomik krizi ötelemek için her yola başvuruluyor. Yani artık hepimiz biliyoruz ki seçim sonrası krizin faturasını hep birlikte ödeyeceğiz. Hükümet, 2019'un borç ödeme yılı olacağını samimiyetle açıkladı. Biz işçiler, emekçiler olarak her ortamda krizi bizim çıkartmadığımızı anlatıyoruz, faturanın bize kesilmesini istemiyoruz. İstemek yetmez, örgütlü olmak ve haklarımızı koruma mücadelesi vermek zorundayız.

“Toplu İş Sözleşmesi dönemine de hazır olmalıyız”

Evet, zorlu bir dönemden geçtik ama önümüzdeki dönem daha kolay olmayacak. Artık İMF'nin bile konuşulduğu bir ekonomik krizden söz ediyoruz. Kongreleri ayrışma değil birleşme, bütünleşme ve gücümüze güç katma sürecine dönüştürmek ve en kısa zamanda mücadeleye hazırlanmak mecburiyetindeyiz. Toplu İş Sözleşmesi dönemine de aynı şekilde hazır olmalıyız. En kısa sürede; Sendika ve madenci tek yürek tek ses olmalı ve Türk-İş ve kamuoyu ile bütünleşmeyi sağlamalıyız”.

Tunç: “Madencilik dünyanın en zor işi”

AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç da genel kurulda Bartın, Zonguldak ve Karabük halkının merakla beklediği TTK'ya bin 500 işçi alım sürecinin Hazine ve Maliye Bakanlığının ilgili yazısının Türkiye Taş Kömürü Kurumu'na (TTK) ulaştığı anda başlayacağını söyledi. Tunç, şu açıklamalarda bulundu:

“Genel Maden İşçileri Sendikası'nın 11. Olağan kongresinin hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Kongreler bir nevi muhasebe vesilesi. Geleceğe daha iyi adım atmak adına yeniden muhasebe yapmak için bir vesile. Bu kongrenin de madencilerimiz için güzel çalışmalara vesile olacağı inancındayım. Madencilik dünyanın en zor işi. Amasra'da TTK'nın 6 müessesinden bir tanesi. Türkiye'nin 1,5 milyar tonluk taş kömürü rezervi var. O da Zonguldak ve Bartın'da bulunuyor. Bu rezervin 3'te 1'ine yakını da Amasra'da bulunuyor. Yeraltı zenginleri bir ülkenin kalkınmasında çok önemli. Ekonomiye kazandırılması noktasında da hükümetimizin kararlılığı var.

“Bugünün sorunu değil”

Yerli kaynakların enerjiye dönüştürülmesi ve enerjiden kaynaklanan cari açığın aza indirilmesiyle ilgili hükümetimizin bir politikası var. Bu anlamda da gerekli çalışmalar gerçekleştiriliyor. Türkiye Taş Kömürü Kurumunun geçmişte 50 binlerden bugün 10 binlere kadar düşmesinin sebebi bugünün sorunu değil. Yıllar içerisinde nasıl bu noktaya gelindiğini hepimiz görüyoruz. Devlet her yıl 1 miyar liraya yakın süspanse ediyor. Hazineden destek sağlıyor. Zarar eden bu kurumu zarardan kurtarmak ve yaşatmak için gerekli çalışmaları yapmaya çalışıyoruz.

“Bin 500 işçi Zonguldak, Bartın, Karabük ve Yenice'den alınacak”

Genel Maden İşçilerimizin Genel Başkanı sık sık Türkiye Büyük Millet Meclisine geliyor. İşçilerimizin sorunlarını bizlere aktarıyorlar. Türkiye Taş Kömürü Kurumunun iyileştirilmesi ve neler yapılması gerektiğiyle ilgili konularda gerekli istişareleri hep birlikte gerçekleştiriyoruz. Şuanda Cumhurbaşkanımızın madenciyle ilgili verdiği sözün gereği olarak bin 500 maden işçisinin alınmasıyla ilgili bir çalışma var. Bu konuyla ilgili 2 tane Resmi Gazetede karar yayımlandı. Birisi Çalışma Bakanlığının yönetmeliğiyle ilgili. Yönetmelikte yer alan maden işçilerinin tüm ülke genelinde alınmasıyla ilgili kararın dışında bu alınacak bin 500 işçinin Zonguldak, Bartın, Karabük ve Yenice'den alınmasıyla ilgili ayrı bir karar alındı.

“Yazının birkaç gün içinde gelmesi bekleniyor”

Hemen akabinde de Cumhurbaşkanımızın kararı yayımlandı. Bu karara göre de Hazine ve Maliye Bakanlığına yetki verildi. İşçi alım usulüyle ilgili de Türkiye Taş Kömürü Kurumu Genel Müdürlüğüne yetki verildi. Hazine ve Maliye Bakanlığından yazı önümüzdeki birkaç gün içerisinde TTK Genel Müdürlüğüne gelecek ve bin 500 işçi alımıyla ilgili süreç başlayacak. Bu bin 500 işçinin alınmasıyla birlikte gerek Amasra'mızda gerekse Zonguldak'ın diğer müesseslerinde üretim işçisiyle ilgili açık giderilmiş olacak.

“Bizler madencinin yanındayız”

Bizler madencinin yanındayız. Kim ne derse desin. Değişik siyasi düşüncelerle farklı şeyler söyleyenler olabilir. Tabi bu demokrasinin gereği. Soma kazası hepimizi derinden yaralayan bir kazaydı. Geçmişte Zonguldak'ta da yaşandı. Bu kazalarla ilgili elbette ki tedbirler alınması lazım. Bu kazaların bir daha meydana gelmemesi için ne yapılması gerekiyorsa yapılması lazım. Maden işletmelerimizin daha modernize edilmesi, iş kazalarının daha aza indirilmesi, iş güvenliğinin daha da arttırılmasıyla ilgili tedbirler alınıyor. Bu konuda yasal tedbirler alındı, uygulamaya dönük tedbirler de alınmaya devam ediyor.

“Madencilerimizin emeklilik yaşını 43'e indirdik”

Soma'da ve Zonguldak'ta ocaklara indiğimiz de tabi ki gördüğümüz bir takım eksiklikler vardı. Bunların hepsi rapor halinde ilgili yerlere iletildi. Gerekli tedbirler de uygulanmaya başlandı. Daha yapılacak çok işler var tabi ki. Madencilerimizin çalışma şartlarını iyileştirmekle ilgili olarak da önemli adımlar attık. Madencilerimiz haftada 1 gün tatil yapıyordu. O bir günde de yorgunluğunu atıp ailesiyle ilgilenmesi mümkün değildi. Cumhurbaşkanımızın kararıyla madencilerimizin hafta 2 gün tatil yapabilmelerinin yolunu da açmış olduk. Maden işçisinin 2 asgari ücretin altında çalıştırılamayacağı yönünde düzenlemeyi gerçekleştirdik. Madencilerimizin 50 yaşından önce emekli olma imkanı yoktu, yasal düzenlemeyi gerçekleştirerek bunu 43 yaşına indirdik.

“Türkiye 2018'de cumhuriyet tarihinin ihracat rekorunu kırdı”

İzinde ve yer üstünde geçen çalışmaların yıpranmaya dahil olmasıyla ilgili düzenlemeleri yaptık. Bundan sonra da sendikamızla da diyalog halinde olarak madencilerimiz için yapılması gereken neyse yapmanın gayreti içerisinde olacağız. Tabi ki dünyanın en zor işi olan bu işte hükümet olarak ve biz siyasetçiler olarak elimizden gelen gayreti göstermeye çalışacağız. Şuandaki 2001'deki ekonomik krizden tabi ki biraz daha farklı. Bir dolar manipülasyonuyla Türkiye'nin karşı karşıya kaldığı bir durum. Bu manipülasyonun nerelerden kaynaklandığını da artık hepimiz biliyoruz. Türkiye 2018 yılında cumhuriyet tarihinin ihracat rekorunu kırdı. Yani en fazla ihracatı biz 2018 yılında gerçekleştirdik.

“TTK kapatılacak eleştirilerinin hiçbiri artık yok”

Bartın göç veren bir il konumundan çıktı, nüfusu artan bir il konumuna geldi. Sadece madencilik sektörüyle ilgili değil, Organize Sanayi Bölgesinin büyütülmesiyle ilgili de çalışmalarımız devam ediyor. Türkiye Taş Kömürü Kurumunun yaşatılması, kamu olarak bunun devam etmesi bizim temennimiz bu yönde. Sayın Cumhurbaşkanımız bin 500 işçinin alınacağını söylediği andan itibaren TTK'nın kapatılacağı yönündeki eleştirilerin hiçbirisinin artık olmadığını görüyoruz. Bu kurum kamu olarak devam edecek. Bir taraftan da maden sahalarının özel sektöre açılarak üretimin daha da arttırılması ve madenlerimizin ülke ekonomisine kazandırılmasının da önemli olduğunu düşünüyoruz. Bu anlamda da özel sektörü destekliyoruz.

“Madencilikte özel sektörde çalışacak”

Tabi özel sektöründe önünde sıkıntılar var. Bölgemizdeki HEMA şirketi. HEMA'yla ilgili çok konuşuldu. “HEMA geldi, TTK kapanacak” dendi. Halbuki biz ikisinin de çalışması gerektiğini söyledik. Orada çalışan işçilerimiz de bizim kardeşimiz. TTK da çalışanlarda bizim kardeşimiz. Biz hepsini yaşatmamızın ve geliştirmemizin lazım olduğunu söyledik. HEMA çok tartışıldı. Siyasiler tarafından da çok tartışıldı. Ama gelinen noktada kömürü çıkardığında yıkayacak tesisi kuramadı. Lavar tesisi ÇED sürecinde iptal oldu. Liman yapılıp Çatalağzı'ndaki santrallere kömür gönderilmek istendi. Liman için ÇED süreci de iptal oldu. Termik santralle ilgili ÇED süreci de mahkemeye gitti. Özel sektörün elini kolunu bağladıktan sonra “Siz bu işçileri niye çıkarıyorsunuz?” diye bende dahil olmak üzere “İşçileri çıkaramazsın, çalıştırmak zorundasın” diye ısrarda bulunulduk. Özel sektörde buna karşılık “Liman yapılamıyor, santral kurulamıyor, lavar tesisi kurulamıyor ben bu kömürü çıkarıp nereye satacağım” dedi. Bu işin bu tür zorluklarının olduğunu da hepimizin bilmesi lazım. Bu nedenle bu işin politik ve siyasi tartışmalara gitmeden ülkemizin, memleketimizin ve madencilerimizin yararına ne olacaksa yapılmasının mücadelesini vermemiz lazım.

“Özel sektörde çalışsın, TTK'da büyüsün”

İnşallah gelecekte bu tür sorunlar da ortadan kalkacaktır. Bin 500 işçinin alınmasıyla birlikte TTK'da modernizasyonun gelmesiyle birlikte üretimin de artacağına yürekten inanıyorum. Geleceğimiz karamsar değil, parlak. Özel sektörde çalışsın, TTK'da büyüsün. Madenci kardeşlerimiz de huzur içinde çalışmalarını sürdürsün. Hepimizin dileği bu.”

Ertan Kaya güven tazeledi

Başkanlık için Ertan Kaya ve Ergin Keskin'in yarıştığı seçimlerde 119 delegeden 118'i oy kullandı. Mevcut Şube Başkanı Ertan Kaya 76 oyla Şube Başkanlığına yeniden seçilirken, Ergin Keskin 40 oy aldı. Genel Kurulda 20 üst kurul delegesinin seçimleri de yapıldı.

İşte yeni yönetim!

Şube Başkanı: Ertan Kaya

Şube Sekreteri: Birol Yalçın

Şube Mali Sekreteri: Hüseyin Özerdoğan

Şube Teşkilat Sekreteri: Ümit Çınar.

Amasra Şubesi Denetleme Kurulu: Mehmet Yıldız, Ramazan Duran, Serkan Bağdatlı, Saffet Tepe, Eren Gürsoy, Turgut Sarıkaya.

Amasra Şubesi Disiplin Kurulu: Serhat Ergin, Nazmi Sert, Tuğrul Akdemir, İlyas Poyraz, Dursun Özel.

Bakmadan Geçme