Tunç ve Bankoğlu bir kez daha karşı karşıya
Yargıtay 3'üncü Ceza Dairesi'nin hakkında verdiği kararın Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda okunmasıyla Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay'ın milletvekilliği düşülürken tansiyonun yükseldiği anda CHP Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu elindeki Anayasa kitapçığını Meclis kürsüsüne fırlatması ülke gündemine oturdu. Milletvekili Bankoğlu, 'Planlı bir şey değildi. Anayasa'yı göstermeye gittim ama dayanamadım, fırlattım' diyerek davranışını açıklarken Bankoğlu'yla aynı dönemde Bartın Milletvekilliği yapan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'tan olaya sert tepki geldi. Bakan Tunç, Bankoğlu'nun tavrını 'Çirkin saygısızlık' olarak eleştirdi.
Gezi Parkı davasında 18 yıl hapis cezası alan ve cezaevinde bulunan Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay'ın milletvekilliği, Yargıtay 3'üncü Ceza Dairesi'nin hakkında verdiği kararın TBMM Genel Kurulu'nda okunmasıyla düşürüldü.
Eski Adalet Bakanı ve Meclis Başkanvekili Bekir Bozdağ'ın kararı okuduğu sırada ise dikkat çeken bir olay yaşandı. Atalay'ın vekilliğinin düşürüldüğü anlarda Meclis'te tansiyon bir anda yükselirken, Bozdağ'ın kürsüsüne doğru yaklaşan CHP Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu elindeki Anayasa kitapçığını fırlattı.
Bankoğlu'ndan “Planlı değildi” savunması
Ülke gündemine oturan görüntülerde Bankoğlu'nun “Bu kararı okutamazsınız yuhh” diye bağırdığı gözlenirken Sözcü TV'ye konuşan Bankoğlu, "Planlı bir şey değildi. Anayasa'yı göstermeye gittim ama dayanamadım, fırlattım" ifadeleriyle davranışını açıkladı.
Tunç: “Çirkin saygısızlık”
Bankoğlu'yla aynı dönemde Bartın Milletvekilliği yapan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'tan olaya sert tepki geldi. Bakan Tunç, Bankoğlu'nun tavrını “Çirkin saygısızlık” olarak eleştirdi. Tunç, sosyal medyadan yaptığı paylaşımda şunları söyledi:
“Yargıtay 3. Ceza Dairesince verilen kesin hükmün Anayasanın 84. ve Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğünün 136. Maddeleri uyarınca, TBMM Genel Kurulu'nda okunması sırasında Meclisi yöneten Meclis Başkanvekilimiz Sayın Bekir Bozdağ'a yönelik çirkin hareket asla kabul edilemez.
TBMM Başkanlık Kürsüsü aziz milletimizin kürsüsüdür. Her ne gerekçeyle olursa olsun millet adına hareket eden TBMM'nin çalışması engellenemez.
TBMM Genel Kurulu'nu yöneten Başkanlık Divanına saygı göstermek herkesin görevidir. Meclis Başkanlık Kürsüsünün işgal edilmesi ve Meclis Başkanvekilimize kitapçık atılması, milli iradeye büyük bir saygısızlıktır.”
Can Atalay hakkındaki yargı süreci
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Atalay'ın "Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüse yardım" suçundan 18 yıl hapisle cezalandırılmasına ve bu suçtan tutuklanmasına karar vermişti. İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi, yerel mahkemenin kararını hukuka uygun bulmuştu.
28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi'nde TİP'ten Hatay Milletvekili seçilen Can Atalay Yargıtay'a başvurmuş, süreç devam ederken Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Gezi Parkı davasında Can Atalay'a verilen 18 yıl hapis cezasını onamıştı.
Yargıtay'ın talebi reddetmesinin ardından Atalay, Anayasa Mahkemesine iki kez başvuruda bulunmuş ve iki başvuruda da Anayasa Mahkemesi hak ihlali kararı vermişti.
Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Anayasa Mahkemesinin Atalay hakkındaki hak ihlali kararlarına uyulmasına yer olmadığına ve kararın TBMM Başkanlığına gönderilmesine hükmetmişti.
Bu arada, Can Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesiyle TİP'in Meclis'teki sandalye sayısı 4'ten 3'e düştü.