Tunç 'Seçime giderken Meclisi yoğun günler bekleyecek'
Türkiye Büyük Millet Meclisinin (TBMM) 1 Ekim'de açılarak başlayacak olan 6. Yasama yılı öncesi değerlendirmelerde bulunan AK Parti Grup Başkanvekili ve Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, 6. Yasama yılının Türkiye demokrasi tarihinde bir ilk olduğunu kaydederek, bu dönem Meclis gündemine gelecek olan Sosyal Medya Düzenlemesi, KYK borçlarının faizinin silinmesi, 2 bin TL'ye kadar olan icra borçlarının ödenmesi, 7. Yargı Paketi, kira uyuşmazlıklarında zorunlu arabuluculuk sistemi ve EYT gibi konularda önemli açıklamalarda bulundu.
AK Parti Grup Başkanvekili ve Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, Türkiye Büyük Millet Meclisinin (TBMM) 1 Ekim'de açılarak başlayacak olan 6. Yasama yılı öncesi önemli değerlendirmelerde bulundu. 2023 seçimlerine giderken TBMM'yi yoğun yasama günlerinin beklediğini belirten Grup Başkanvekili Tunç, 6. Yasama yılının Türk demokrasi tarihinde bir ilk olacağını söyledi. Meclisin ilk kez 6. Yasama yılına geçtiğini ifade ederek bunun Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin istikrarının yasama yansıması olduğunu vurgulayarak “Seçim öncesi son yasama yılına giriyoruz. 6. Yasama yılı. Demokrasi tarihimizde Türkiye Büyük Millet Meclisinin hiç 6. Yasama yılı yok. İlk kez 6. Yasama yılına geçmiş olacağız. Bu da Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin istikrar noktasında yasamaya yansıması. Kısa süren yasama yılları, dönemlerinde kadük kalan kanunlar, yarım kalan yasama yıllarına hep birlikte şahit oluyorduk. Ama Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminde bu istikrarın Türkiye Büyük Millet Meclisine de nasıl yansıdığını 6. Yasama yılına kadar uzayan bir dönemin şahidi olarak görmüş oluyoruz” dedi.
Sosyal Medya Düzenlemesi meclis gündeminde!
27. Yasama döneminin çok yoğun geçtiğini kaydeden Yılmaz Tunç, TBMM gündeminde çok önemli konular olduğuna dikkat çekerek şöyle devam etti:
“Yeni dönemde de milletimiz için, milletimizin bizden beklediği yasal düzenlemeleri gerçekleştirmeye devam edeceğiz. 27. Yasama dönemi çok yoğun geçti. Tabi son yasama yılı biraz daha yoğun geçecek gibi görünüyor. Çünkü gündemimizde çok önemli yasal düzenlemeler olacak. Şuanda Türkiye Büyük Millet Meclisinin gündeminde Basın Kanunuyla ilgili bir yasal düzenleme var. Komisyondan geçmişti. Meclis Genel Kurulunun gündeminde Kamuoyunda Sosyal Medya Düzenlemesi olarak bilinen, internette yayınlanan hususların belli bir düzene sokulmasıyla ilgili düzenleme. İnternette işlenen suçların yeniden düzenlenmesiyle ilgili. İnternet haber sitelerinin yasal statüye kavuşmasıyla ilgili bir düzenleme söz konusu.
3 milyon gencin KYK borçlarının faizinin silinmesi…
Yine endüstri bölgeleriyle ilgili bir kanun teklifi var. O da komisyondan geçerek Meclisin gündeminde. 2021 Kamu Denetçiliğinin Raporunun görüşülmesi var. Yine Meclisin gündeminde 42 tana uluslar arası sözleşmelerin görüşülmesi var. Bunun dışında Sayın Cumhurbaşkanımız ve ilgili bakanlarımız tarafından kamuyla paylaşılan ve yasal düzenleme gerektiren hususlar var. Bunlardan bir tanesi de Kredi Yurtlar Kurumuna (KYK) borcu olan gençlerimizin borçlarının faizlerinin silinmesiyle ilgili durum söz konusu. Burada 3 milyon gencimiz faydalanacak. Yaklaşık 26 milyar TL'den devletimiz vazgeçmiş olacak. Önemli bir rakam.
2 bin TL'ye kadar olan icra borçlarının ödenmesi…
Cumhurbaşkanımız yine müjdesini vermişti. 2 bin TL'ye kadar olan icra borçlarının, özellikle abonelik sözleşmesinden kaynaklanan, varlık yönetimindeki şirketlere geçmiş olan borçların devlet tarafından karşılanması söz konusu. Burada da 6 milyon icra dosyası var. 6 milyan icra dosyasında yaklaşık 30 milyar TL'nin devlet tarafından yüklenmesi ve bu anlamda dar gelirli vatandaşlarımız için önemli bir düzenlemeyi Meclis tabiî ki önümüzdeki günlerde gündemine alacak.
“7. Yargı Paketi hazırlıkları devam ediyor”
Yargı paketiyle ilgili hazırlıklar devam ediyor. 27. Yasama Döneminde toplamda 6 yargı paketi hayata geçmişti. Şuanda 7.sinin hazırlıkları var. Burada da yargıyı yine hızlandıracak, adalet sistemimizi daha güçlü hale getirecek, vatandaşlarımızın adalete güvenini sağlayacak, uygulamadan kaynaklanan eksiklikleri giderecek önemli düzenlemeler yine İnsan Hakları Eylem Planında vaat edilen ve 2 yıllık süreçte gerçekleşmesi sağlanacak olan önemli hususlar 7. Yargı Paketine girecek.
Kira uyuşmazlıklarında zorunlu arabuluculuk sistemi…
Burada aynı zamanda kira uyuşmazlıklarında zorunlu arabuluculuk sistemini getirecek olan bir yasal düzenleme de gerçekleşecek. Yine Hukuki Himaye Sigortası dediğimiz vatandaşlarımızın özellikle bu sigortayı yaptırarak herhangi bir hukuki uyuşmazlıkta dava giderlerini sigorta kapsamına alacak, avukat giderlerini sigorta kapsamına alacak bir taslak üzerine de Adalet Bakanlığımızın akademisyenlerle bir çalışması var. Bunun da yargı paketi girmesi söz konusu olacak.
“EYT yıl sonuna doğru Meclisimizin gündemine gelecek”
Çalışma Bakanımız ve Cumhurbaşkanımızın da açıkladığı Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) meselesi yine yıl sonuna doğru tamamlandığında elbette ki Meclisimizin gündemine gelecek. 17 Ekim'de 2023 yılı bütçesi Meclise gelecek. Bütçe teklifi geldikten sonra Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşmeleri başlayacak, ardından Genel Kurul'da görüşme süreci başlayacak. Yani yoğun bir yasama süreci bizleri bekliyor. Milletvekillerimiz yaz döneminde de yine halkın arasında yoğun bir çalışma gösterdiler. Şimdi görevleri parlamentoda. İnşallah parlamentoda milletimizin bizden beklediği önemli yasal düzenlemeleri çok hızlı ve düzeyli bir yasama süreci geçirerek hayata geçiririz.
“Seçimlere doğru giderken tabi ki siyasi atmosferde yoğunlaşacak”
Türkiye Büyük Millet Meclisi demokrasinin kalbi, milli iradenin tecelligahı. Milli iradenin tecelligahında milletvekillerimizin yasama sürecine katılması önemli. Genel Kurul tartışmaları zaman zaman istemediğimiz noktalara da gidebiliyor. 6. Yasama yılı seçimlere doğru giderken tabi ki siyasi atmosferde yoğunlaşacak. Bu anlamda milletvekillerimizin daha temiz bir dille, çünkü topluma örnek olmamız gerekiyor, daha düzeyli, yasama kalitesini arttıracak bir tartışma düzeyi ile bu yasal düzenlemeleri hep birlikte hayata geçirmenin gayreti içerisinde olacağız.
Hazine ve Maliye Bakanlığında yeni ekonomi paketi çalışması…
Bugüne kadar tabi ekonomiyle ilgili çok önemli yasal düzenlemeleri hayata geçirdik. Özellikle pandemi süreci başladığından beri Meclisimize vatandaşlarımızın ekonomik hayatını kolaylaştırmak, pandemi etkisini daha da aşağıya indirmek, küresel ekonomik krizden ve küresel enflasyondan vatandaşlarımızı korumak için çok sayıda ekonomik paket çıkardık. Şuanda gelinen süreçte Hazine ve Maliye Bakanlığımızın bürokratları ve ilgili milletvekillerimizle grubumuzda çalışma gerçekleştiriyorlar. Bu çalışmanın neticesinde vatandaşlarımızın alım gücünü arttıracak, üretimi daha da arttıracak, çünkü bizim yeni politikamız, yatırım, üretim, istihdam ve ihracat, dolayısıyla bu politikaya uygun ihtiyaç olan yasal düzenlemeleri elbette ki gerçekleştireceğiz.
“Enerjinin yüzde 80'inene yakını devletimiz tarafından süspanse ediliyor”
Enerji krizi pandemiden sonra ortaya çıkan bütün dünyanın sorunu. Ukrayna-Rusya savaşından sonra özellikle Avrupa'yı daha çok etkileyen bir enerji krizi söz konusu. Türkiye'de böyle bir sıkıntı yok. Tabi ki enerji fiyatlarının yükselmesi nedeniyle ülkemiz insanlarını korumaya yönelik tedbirler bugüne kadar aldık. Enerjinin elektrik faturalarının, doğalgazın yüzde 80'inene yakını devletimiz tarafından süspanse ediliyor. Tabi bu destekler devam edecek. Bu destekler noktasında eğer Mecliste yasal düzenleme çıkarmak gerekiyorsa bunu da çekinmeden çıkarırız.”