Tunç, Saraylı'da sistemi anlattı
'Türkiye'ye özgü milli ve yerli bir hükümet sistemi'
Haber Merkezi
AK Parti Bartın Milletvekili TBMM Adalet Komisyonu Üyesi Yılmaz Tunç, Bartın merkeze bağlı Saraylı köyünü ziyaret etti. Vatandaşlarla köy kahvehanesinde bir araya gelen Tunç, halkın Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemini ile ilgili sorularını yanıtladı. Tunç, “Cumhurbaşkanlığı sistemi Türkiye'ye özgü milli ve yerli bir hükümet sistemidir” dedi.
AK Parti Bartın Milletvekili TBMM Adalet Komisyonu Üyesi Yılmaz Tunç, Bartın merkeze bağlı Saraylı köyünü ziyaret etti. İl Genel Meclisi Başkanı Kenan Dursun'un da yer aldığı ziyarette Tunç, halkın Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemini ile ilgili sorularını yanıtladı. Cumhurbaşkanlığı sisteminin Türkiye'ye özgü milli ve yerli bir hükümet sistemi olduğunu ifade eden Tunç, “Devletimizin şekli Cumhuriyetin temel niteliklerini ve üniter yapımızı koruyan, yasama ve yürütmenin belirlenmesinde milli iradenin doğrudan etkili olduğu bir sistemi getiren, kuvvetler ayrılığı ilkesini gözeten ve devlet organları arasında uyumu amaçlayan, demokratik ülkelerde uygulanan hükümet sistemlerinden elde edilen tecrübeler ve ülkemizin demokratik siyasi hayat tecrübesinden faydalanılarak hazırlanan Cumhurbaşkanlığı sistemi Türkiye'ye özgü milli ve yerli bir hükümet sistemidir” dedi.
“YAPMAK İSTEDİĞİMİZ REJİMİ DAHA DA GÜÇLENDİRMEK”
Anayasa değişikliğinin 18 maddeyi içerdiğini belirten Yılmaz Tunç “18 maddenin aslında okunduğu zaman açıkça ne olduğu belli. Ancak muhalefet partileri özellikle Cumhuriyet Halk Partisi ve HDP anayasa değişikliğinin maddelerini farklı bir şekilde kamuoyuna yansıtmaya çalışıyorlar. Onların maddelerle bir işi yok. Onlar bu anayasa değişikliği ile rejimin değişeceğini, cumhuriyetin elden gideceğini, diktatörlüğün geleceğini söyleyerek halkı kandırmaya çalışıyorlar. Ama gerçek bu değil. Cumhuriyet rejimini güçlendiren, demokrasiyi daha da güçlendiren, meclisin yetkilerini artıran, yasamayı güçlendiren, diğer taraftan da yürütmeyi çift başlı olmaktan kurtaran, hükümeti tek çatı altında toplayan, yasama ve yürütmeyi birbirinden tamamen ayıran, yargıyı tarafsız hale getiren, kuvvetler ayrılığını tam anlamıyla uygulayan bir hükümet modeline geçmek istiyoruz. Yapmak istediğimiz rejim değişikliği değil rejimi daha da güçlendirmek. Cumhuriyet devletin şeklidir” şeklinde konuştu.
“YÖNETİMDE İSTİKRAR KALKINMAYI HIZLANDIRACAK”
“ Çok partili demokratik siyasi hayatımızda parlamenter hükümet sistemi nedeniyle her 1,5 yıla bir hükümet düşmektedir” diyen Tunç; “Bu da siyasi istikrarsızlığa ve ekonomik krizlere yol açmakta, ekonomik krizler güvenlik sorunlarını tetiklemekte, güvenlik sorunları vesayet kurumlarını güçlendirmekte, vesayetçi anlayış belli aralıklarla darbelere yol açmakta, demokrasimizi zayıflatmakta, ülkemizin iç sorunları ile boğuşması nedeniyle, dış politikada etkisizleştirmektedir. Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminde ise koalisyon ihtimali yoktur ve istikrar üretir. İstikrarın sonucu da kalkınmadır, halkın refahının artması, ülke ekonomisinin katlanarak büyümesi demektir” ifadelerinde bulundu.
“BİR BUÇUK YILDA HÜKÜMET DEĞİŞİRSE O HÜKÜMETİN İCRAAT YAPMASI MÜMKÜN MÜ?”
Parlamenter sistemin zaman kaybettirdiğini söyleyen Tunç: “93 yılda 65 hükümet, yani her bir buçuk yılda hükümet değişikliği olmuş. Bir buçuk yılda hükümet değişirse o hükümetin icraat yapması mümkün mü? Elbette mümkün değil. Tek başına iktidarlar döneminde ülkemiz atılım göstermiştir. Onun dışında koalisyon dönemleri hep zaman kaybına, siyasi iktidarsızlıklara ve siyasi iktidarsızlıklarda ekonomik bunalımlara, krizlere neden oldu. Ekonomik krizler teröre neden oldu. Tüm bu sorunlar tabi kendi içerimizde kan kaybetmemize, dış politikada zayıf düşmemize ve dünyanın dışında kalmamıza neden oldu. Bu sıkıntılı süreçler vesayetçilerin güçlenmesine neden oldu. Siyasetçiler yerine vesayetçiler devreye girdi, darbelerle demokrasimiz kesintiye uğradı. Şimdi istiyoruz ki bu sıkıntılar ortadan kalksın. Milletin yetki verdiği hükümet beş yıl görev yapsın, millet o cumhurbaşkanı, bakanları ve vekillerini beğeniyorsa beş yıllığına bir daha seçsin ama iki dönemden fazla seçemesin. Diktatörlük diyorlar neresi diktatörlük. Beş yıllığına seçimle gelen ve iki dönemden fazla seçilemeyecek bir cumhurbaşkanı nasıl diktatör olabilecek” dedi.
“SİYASETLE UĞRAŞIRKEN ÇOK DİKKAT ETMEK GEREKİR”
Her alanda Türkiye'yi büyüttüklerini kaydeden Yılmaz Tunç, “2002 öncesi Türkiye'nin içinde bulunduğu durumu çok iyi hatırlıyoruz. 2002 yılında Türkiye bir istikrar yakaladı. Bu istikrar sayesinde milletin kaynakları, parası çarçur edilmeden yine millete hizmet olarak akıtılmaya başladı. Her alan da Türkiye'yi büyüttük. Bunu hepimiz görüyoruz. Sadece köylerimize baktığımızda bile bu gelişmeyi görmemiz mümkün. Bu istikrar sayesinde oldu” ifadelerinde bulundu.