TUNÇ, HDP GRUP ÖNERİSİ ALEYHİNDE MECLİSTE KONUŞTU         

'Muhalefetin engellenmesi söz konusu değil'

Nurdan Eroğlu

AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, HDP'nin muhalefet partilerinin verdiği soru ve araştırma önergelerinin siyasi nedenlerle TBMM iç tüzüğü bahane edilerek TBMM başkanlığınca iade edildiği ve bununda Milletvekillerinin denetim fonksiyonunu engellediği iddiası üzerine TBMM Genel Kuruluna verdiği soru önergesi üzerine Mecliste konuştu. Muhalefetin denetim faaliyetinin siyasi sahiplerle engellenmesinin söz konusu olmadığını ifade eden Tunç, “ ‘Ne sorarsak iade ediliyor' görüşüne katılmak mümkün değil” dedi.

AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, HDP'nin muhalefet partilerinin verdiği soru ve araştırma önergelerinin siyasi nedenlerle TBMM iç tüzüğü bahane edilerek TBMM başkanlığınca iade edildiği ve bununda Milletvekillerinin denetim fonksiyonunu engellediği iddiası üzerine TBMM Genel Kuruluna verdiği soru önergesi üzerine Mecliste konuştu. Meclisin iki önemli fonksiyonu olduğunu ifade eden Tunç, “HDP Grup önerisinin konusu muhalefet partilerinin verdiği araştırma ve soru önergelerinin siyasi sahipler nedeniyle Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) İçtüzüğü gerekçe gösterilerek iade edildiği ve bununda milletvekillerinin denetim fonksiyonunu engellediği ve bununla alakalı bir araştırma komisyonu kurulması talebini içeriyor. Türkiye Büyük Millet Meclisinin iki önemli fonksiyonu var. Birisi yasama fonksiyonu. Burada kanun teklif ve tasarılarını kanunlaştırıyoruz. Diğeri de denetim fonksiyonu. Denetim fonksiyonunda milletvekilleri bu görevini meclis araştırması, yazılı ve sözlü soru önergesi, gensoru, genel görüşme ve meclis soruşturması gibi vasıtalarla kullanıyor. Tabi milletvekilleri bu görevini yaparken belli kurallara tabi. Anayasamızın ve Türkiye Büyük Millet Meclisinin İçtüzüğünün getirdiği kurallar çerçevesinde yazılı önergelerini hazırlıyor ya da sözlü önergelerde bulunuyor” dedi.

“ANAYASA VE İÇTÜZÜĞE AYKIRI OLAMAZ”

Konuyla ilgili TBMM İçtüzüğü ve Anayasada yer alan maddelerle ilgili açıklamalarda bulunarak konuşmasına devam eden Yılmaz Tunç şunları söyledi:

“Türkiye Büyük Millet Meclisinin İçtüzüğü hepimizi bağlar. İçtüzükte 67. Madde konuşma üslubuyla ilgilidir. Eğer ifadeler bu maddeye aykırıysa iade gerekçesi olabilir. Yine Anayasamızın 138. Maddesi eğer verilen önerge yargı yetkisinin kullanılmasıyla ilgiliyse burada da Anayasaya aykırı bir durum olur Meclis Başkanlığı da Anayasaya aykırılık gerekçesiyle yine iade eder. Yine Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğünün 96 ve 97. Maddelerinde soru önergelerinin usulü belirtilmiştir. Bu usule aykırı sorular sorulmuşsa ya da sorulamayacak sorular sorulmuşsa Meclis Başkanlığı Anayasa ve İçtüzükten kaynaklanan bu yetkisini kullanır.

“MUHALEFETİN ENGELLENMESİ SÖZ KONUSU DEĞİL”

Muhalefetin denetim faaliyetinin siyasi sahiplerle engellenmesi söz konusu değildir. Araştırma önergesinin gerekçesine baktığımız zaman “Şu kelimeler nedeniyle önergelerimiz iade edildi” deniliyor. İşte katliam, savaş gibi ifadeler. Devletin terörle mücadelesini savaş ve katliam olarak nitelendirirseniz bu Anayasaya aykırı bir durumdur. Yine “Kürt illeri”, “Kürdistan” gibi ifadeler kullanırsanız bu da Anayasamızın devleti, milleti ve ülkesiyle bölünmez bütünlüğü ilkesine aykırı ifadeler olur ve bu nedenle de Anayasa ve İçtüzük gereğince iade edilir. İade edilen önerge sayısına baktığımız zaman bu da toplamda yüzde 10' u geçmemektedir.

“BU GÖRÜŞE KATILMAK MÜMKÜN DEĞİL”

“Ne sorarsak iade ediliyor” görüşüne katılmak mümkün değil. 26. Dönemde mualefetin cevaplanan yazılı ve sözlü sorularına baktığımız zaman Cumhuriyet Halk Partisi'nin 13 bin 105 soru önergesinin 6 bin 326'sı cevaplandırılmış. HDP'nin 3 bin 330 soru önergesinin bin 426'sı cevaplandırılmış. MHP'nin bin 491 soru önergesinin 981'i cevaplandırılmış. Bağımsızların da 123 soru önergesinin 39'u cevaplandırılmış. Sözlü sorularda da CHP'nin 772'den 364'ü cevaplandırılmış. HDP'nin 59'undan 15'i cevaplandırılmış. MHP'nin de 67'den 49'u cevaplandırılmış. Yine bu dönemde 270 birleşim yapmışız bu birleşimlerin 168'inde HDP Grup Önerisi görüşülmüş.

26. YASAMA DÖNEMİNDE TOPLAM 19 BİN 529 YAZILI SORU ÖNERGESİ

İadelere baktığımız zaman 26. Yasama döneminde 19 bin 529 yazılı soru önergesinin bin 546'sı iade edilmiş. Bu sadece HDP'ye ait önergeler değil. İade edilen önergelere baktığımız zaman 616'sı CHP'nin 846'sı HDP'nin 66'sı da MHP'nin. Yine 2 bin 241 meclis araştırma önergesinden 149'u iade edilmiş. 21 gensoru önergesinden sadece 4'ü iade edilmiş. 2 tane de meclis soruşturma önergesi verilmiş. CHP'nin Cumhurbaşkanımızla ilgili verdiği meclis soruşturma önergeleri iade edilmiş. Bu mevcut anayasaya göre mümkün değil. 2019'dan sonra mümkün olabilecek bir husustur. Bilgilerinize arz ediyorum.”

Bakmadan Geçme