Tüketicinin güveni azaldı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Mart ayı tüketici güven endeksini açıkladı. buna göre Bartın'da dahil olmak üzere Mart ayında ülke genelinde tüketici güven endeksinin şubat ayına kıyasla yüzde 1,3 azaldığı kaydedildi.

Tüketicilerin kişisel mali durumları ve genel ekonomiye ilişkin mevcut durum değerlendirmeleri ve gelecek dönem beklentileri ile yakın gelecekteki harcama ve tasarruf eğilimlerinin ölçmeyi amaçlayan bir gösterge olan Tüketici Güven Endeksinde şubat ayına kıyasla Mart ayında yüzde 1,3 azalma olduğu açıklandı. TÜİK ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası iş birliğiyle yürütülen anket sonuçlarından hesaplanan tüketici güven endeksi bu ay bir önceki aya göre yüzde 1,3 azalırken, şubatta 72,3 olan endeks değeri 71,3'e geriledi.

Maddi durum beklentisi azaldı

Hanenin maddi durum beklentisi endeksi, söz konusu dönemde yüzde 0,7 azalarak 90,6'ya indi. Bu düşüş, gelecek 12 aylık dönemde hanenin maddi durumunun daha iyi olacağını bekleyenlerin azalmasından kaynaklandı.

Genel ekonomik durum beklentisinde azalma

Genel ekonomik durum beklentisi endeksi Şubat ayında 96,8 iken, Mart ayında yüzde 1,7 oranında azalarak 95,1 değerine düştü. Bu düşüş, gelecek 12 aylık dönemde genel ekonomik durumun daha iyi olacağı yönünde beklentisi olan tüketicilerin bir önceki aya göre azalmasından kaynaklandı.

İşsiz sayısı beklentisi de azaldı

İşsiz sayısı beklentisi endeksi bir önceki aya göre yüzde 2,4 oranında azalarak Mart ayında 73,5 oldu. Bu azalış, gelecek 12 aylık dönemde işsiz sayısında düşüş bekleyenlerin azalmasından kaynaklandı.

Tasarruf etme ihtimali arttı

Tasarruf etme ihtimali endeksi Şubat ayında 25,7 iken, Mart ayında yüzde 1,2 oranında artarak 26 oldu. Bu artış, gelecek 12 aylık dönemde tasarruf etme ihtimali olmadığını düşünen tüketicilerin bir önceki aya göre azalmasından kaynaklandı.

Yurt dışı üretici fiyat endeksi arttı

TÜİK verilerine göre ülke sınırları içinde üretimi yapılarak yurt dışına ihraç edilen malların üretici fiyatlarındaki değişimi ölçen yurt dışı üretici fiyat endeksi (YD-ÜFE), 2018 yılı Şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 1,70, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 2,10, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 15,07 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 21,89 artış gösterdi. Sanayinin iki sektörünün bir önceki aya göre değişimleri; madencilik ve taşocakçılığı sektöründe yüzde 1,43 artış, imalat sanayi sektöründe ise yüzde 1,70 artış olarak gerçekleşti.

Aylık en fazla artış deri ve ilgili ürünlerde
Bir önceki aya göre en fazla artış; yüzde 4,20 ile deri ve ilgili ürünler, yüzde 3,11 ile ağaç ve mantar ürünleri mobilya hariç olmak üzere , yüzde 3,10 ile içeceklerde gerçekleşti. Buna karşılık bilgisayarlar ile elektronik ve optik ürünler yüzde 0,14 ile bir önceki aya göre endeksin düştüğü tek alt sektör oldu.

En fazla aylık artış sermaye mallarında


Ana sanayi grupları sınıflamasına göre 2018 yılı Şubat ayında en fazla aylık ve en fazla yıllık artış sermaye mallarında gerçekleşti.

Bakmadan Geçme