Topluca'da Stevia (Şeker Otu) denemesi
Bartın Merkez İlçeye bağlı Topluca Köyünde işlenmiş hali 200-300 kat daha fazla tatlandırıcı özelliğe sahip şeker otu bitkisinin adaptasyon denemesi için 6 bin 250 adet fide dikimi gerçekleştirildi.
Birçok uzman tarafından asrın bitkisi olarak tanıtılan, (işlenmiş hali) 200-300 kat daha fazla tatlandırıcı özelliğe sahip stevia (şeker otu) bitkisinin adaptasyon denemesi için ilimizde 6 bin 250 adet fide toprakla buluşturuldu. Tarım ve Orman Bakanlığınca aralarında Bartın'ın da yer aldığı 35 ilde yürütülmekte olan "Tıbbi Ve Aromatik Bitkilerin Geliştirilmesi ve Yayınlaştırılması Projesi" kapsamında Merkez İlçeye bağlı Topluca Köyünde çiftçi Emrah Dere'ye ait 1 dekar alanda 6 bin 250 adet fide dikimi ile adaptasyon denemesi yapıldı. Bartın İl Tarım ve Orman Müdürü Abdulsetter Bayram, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Gönül Merve Şen Kul ve İl Müdürlüğü teknik personeli eşliğinde Topluca Köyü genç çiftçilerinden Emrah Dere'ye ait Stevia (Şeker otu) bitkisi deneme bahçesini ziyaret etti.
Kilo fiyatı dudak uçuklattı
Stevia (Şeker otu) bitkisi hakkında bilgiler veren İl Müdürü Bayram, “Stevia (Şeker otu) bitkisi yapraklarındaki doğal özler sayesinde kurutma işlemi görmüş olan yapraklar kristal şekerden işlenmemiş olarak 10-15 kat, işlenmiş olarak ise 200-300 kat daha fazla tatlandırıcı özelliğe sahip bir bitkidir. Stevia bitkisinin tıp, eczacılık, gıda koruma gibi birçok alanda kullanılabilirliğine ilişkin çok sayıda araştırma vardır. Özellikle doğal bir tatlandırıcı olduğu için geleceğin tatlandırıcısı gözüyle bakılmaktadır. Stevia bitkisinin uygun koşullarda boyu 1m'ye yaklaşabilir. Yılda iki üç defa hasat edilebilirken 1 dekarlık stevia tarlasından 3 hasatta toplam 400-500 kg kuru yaprak elde edilebilmektedir. Yüksek gelirli ve karlı bir iş olan stevia bitkisinin kurutulmuş olarak kilogramı 120 TL-150 TL arası satılmaktadır. İlimizde yapılan deneme sonucu adaptasyon aşamaları İl Müdürlüğümüz konu sorumlusu teknik personellerce takip edilmektedir. 6 yıl ömrü olan bitkinin hasadı gövdesinden 10 cm kadar üstten keserek yapılır. Sonra kurutma işlemi gerçekleştirilir. Kesilen dalların yerlerinden tekrar çıkış yapmaktadır. Ayrıca kurulan bahçede organik tarım üretimi yapılmaktadır.” dedi.