Tepe: 'Kantinciler isyanda!'

Türkiye Kantinciler Platformu (TÜRKAP)Yönetim Kurulu Başkanı ve Bartın Kah. Şer. Esnaf Odası Bşk. Vekili Ayhan Tepe, Milli Eğitim Bakanlığınca yayınlanan genelge ile kantincilerin zora girdiğini ve artık kantin işletmecilerinin isyan etme noktasına geldiğini söyledi.

10.03.2016 Tarih ve 2852893 Sayılı Genelge ile ''Kolalı, Gazlı, Aromalı, Nektar ve Meyveli İçecekler, Cipsler, Patates kızartması ve Diğer Kızartmaların tamamı, Tüm Çikolata ve Şekerleme Türleri, Çikolata İçeren Bisküvi ve Kekler, Şekerli Sakız ve Tüm Tatlıların Satışı'' yasaklandı. Bu yasaklamalar neticesinde yüksek kiralar ödeyen kantin işletmecileri milli eğitim müdürlükleri ve okul müdürlüklerinin duyarsız davranmalarıyla tek çareyi bağlı bulundukları esnaf odalarını sıkıştırmakta ve sorunlarının çözümü konusunda artık somut adımlar atmalarını beklemekte buldu. Aksi takdirde toplu eylemler yaparak seslerini duyurmaya çalışacaklarını çeşitli platformlarda dile getirmeye başlamışlardı.

Türkiye Kantinciler Platformu (TÜRKAP) Yönetim Kurulu Başkanı ve Bartın Kah. Şer. Esnaf Odası Bşk. Vekili Ayhan Tepe, Milli Eğitim Bakanlığınca yayınlanan genelge ile kantincilerin zora girdiğini ve artık kantin işletmecilerinin isyan etme noktasına geldiğini söyledi. Tepe, “Kantincilik sektöründen ekmek yiyen ve büyük bir çoğunluğu mütevazi aile işletmesinden oluşan, yılda 170 gün çalışıp 365 gün kıt kanaat ev geçindirmeye çalışan ve binlercesi kantin geliriyle evini geçindiremediği için ek işlerde çalışan insanımızı işsiz ve aşsız bırakacak, büyük mağduriyetlere ve sıkıntılara uğratacak bu genelge tüm üyelerimizi isyan ettirdi” dedi.

“4+4+4 Eğitim sistemiyle öğrenci mevcudu yüzde 50 düştü”

4+4+4 Eğitim sistemine geçilmesiyle birlikte kantinlerin öğrenci mevcudunun yüzde 50 oranında düştüğünü dile getiren Tepe şöyle devam etti:

“2012-2013 Eğitim ve öğretim yılında 4+4+4 Eğitim sistemine geçilmesiyle birlikte ilköğretim okulları ilkokul ve ortaokul olarak ayrıştırılmış, bölünmeyle birlikte bu okulları işleten kantinlerin öğrenci mevcudu yüzde 50 oranında düşmüş, ilkokul olan okul kantin işletmecileri ilk 4. sınıf öğrencilerinin beslenme ile okula gelmesi, alışveriş yetisi olmaması ve parayı tanımaması nedeni ile zarar etmektedir. Yine 9 Şubat 2012 tarihinde yayımlanan Okul Aile Birliği yönetmeliği geçici 2. Maddesi hükmü gereği oluşturulan komisyonlar marifetiyle eski kantin işletmecilerin kiraları güncellenerek yüzde 300-500 oranında artırılmıştır.

“Lise kantinleri yüzde 25 ciro kaybı yaşandı”

2015-2016 Eğitim ve Öğretim yılında dershanelerin özel okula dönüşmesi nedeniyle lise son sınıf öğrencileri son yıllarında temel liselere kayıt olmaya yönelmiş ve öğrenci kaybı nedeniyle lise kantin işletmeleri yüzde 25 ciro kaybı yaşamışlardır. Yine Bakanlığın tekli eğitim sistemine geçmesi ile derslik sayısını artırmaya yönelik yapılan çalışma ve yatırımlar sonucu okul öğrenci mevcutları her yıl düşmekte ve buna paralel olarak kantin işletmecisi üyelerimiz gelir kaybına uğramakta ve uğradığı zarar her geçen yıl artış göstermektedir.

“Üyelerimiz mağdur”

Her yıl yapılan ve ülkemizin geleceği çocuklarımızı zehirlenme riskiyle yüz yüze bırakan ve merdiven altı ürünler yanında okulların bahçe ve koridorlarında hijyenden yoksun toz toprak içinde hazırlatılan ürünlerin satıldığı kermesler, şenlikler ve yerli malı haftaları üyelerimizi mağdur etmektedir. Mesleğimize ve meslektaşlarımıza ağır yük ve mağduriyetler yaşatan bu sıkıntılar yetmiyormuş gibi birde idarelerin kantinleri tek gelir kapısı gibi görmesi tüm ihtiyaçlarını kantinler üzerinden sağlamaya çalışması yıllık kira artış oranlarını ÜFE üzerinden yapması gerekirken daha yüksek oranlarda talep etmeleri üyelerimizi ayrıca isyan ettirmektedir.

Bir diğer sorun ihale mevzusu

Dile getirdiğimiz olumsuzlukları ilgili mercilere anlatarak çözmeye çalışırken üyelerimizin farkında olmadıkları bir başka sorun ise ihale mevzusudur. 2011 yılında yayınlanan 6098 Sayılı Türk Borçlar Kanunu hükümlerince tüm üyelerimizin 2023 yılına kadar kantinlerini işletme hakkı varken art niyetli bazı idarelerin yüksek gelir elde etme hırslarından dolayı birçok üyemiz haksız uygulamalara maruz bırakılarak mağdur edilmişlerdir. Çok şükür Bakanlık yetkilileri ile görüşerek bu sorun çözülmüş ve üyelerimizin hukuksuz bir şekilde mağdur edilmesinin önüne geçilmiştir.

İşte çözüm önerileri!

Üyelerimizin farkında olmadığı bu sorun çözüldükten sonra Ankara Kantinciler Odası ve TÜRKAP Genel Başkanı Sayın Bayram ŞAHİN ve İzmir Kantinciler Odası Başkanı Sayın Rasim Topçu ve TÜRKAP Yönetim Kurulu Başkanı olarak şahsım ve diğer Gaziantep Kantinciler Odası Başkanı Ali Şefik Alkurt, Konya Büfeciler Odası Başkanı Cemal Çınardalı, Zonguldak Bakkallar ve Kantinciler Odası Başkanı Kadir Habiboğlu, Bursa Kantinciler Odası Başkanı Recep ÇAM, Sakarya Kantinciler Odası Başkanı Nahim Salık, Adana Kantinciler Odası Başkanı Ergün Evrenkaya, Urfa Bak. ve Kantinciler Odası Bşk. Vekili Sabri Kavas, Düzce Bakkallar Odası Bşk. Vekili Zafer Kaya, Antalya Kantinciler Odası Yön. Kur. Üyesi Hicran Yılmaz, Bolu Bakkallar Odası Yön. Kur. Üyesi Ergün Bahşi olmak üzere hep birlikte Türkiye Kantinciler Odaları Güç Birliği Platformu adı altında dile getirdiğimiz sorunları ve altı madde halinde sunduğumuz çözüm önerilerimiz şöyledir; yasakların kaldırılması, ertelenmesi veya uygulanabilir hale getirilmesi, okul bahçe kapılarının teneffüs ve öğlen saatlerinde kapalı tutulması, Ramazan ayında kapalı olan kantinlerden kira alınmaması, kermeslerin sosyal etkinlikler yönetmeliğine aykırı bir şekilde yapılmaması ve gıda satışına izin verilmemesi, yasaklardan dolayı oluşan zararların telafisi için kiraların düşürülmesi, obeziteyle mücadele için okullarda yemekhaneler kurulması ve işletme yetkisinin kantin işletmecilerine verilmesidir. TESK (Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu) Genel Başkanı Sayın Bendevi Palandöken'e rapor halinde sunmuş, Cumhurbaşkanımıza, Başbakanımıza, Milli Eğitim Bakanımıza ve Sağlık Bakanımıza iletmelerini, Ayrıca yazılı ve görsel basında mağduriyetlerimizi ve çözüm önerilerimizi kamuoyu ile paylaşmalarını arz ve talep ettik. Türkiye Kantinciler Odaları Güç Birliği Platformu ve şahsım olarak sizlerden de yaşadığımız bu sorunları ve çözüm önerilerimizi kamuoyuna duyurmanızı önemle rica ediyorum.”

Bakmadan Geçme