Taşkın sel sınırı artık eski kot!
Devlet Su İşleri (DSİ) 23. Bölge Müdürü Hayrettin Baysal, İl Koordinasyon Kurulu toplantısında Türkiye'nin en büyük ırmak ıslah projesi olan Bartın Irmağı Islah Projesinin kamulaştırma haritalarının Kozcağız'dan başlayarak şuanda hazırlandığını ve yine Bartın'da birçok insanı yakından ilgilendiren taşkın sel sınırının eski kota çekildiğini açıkladı. Baysal, Bartın Belediyesi'nin artık eski kottan bu sınırda kalan vatandaşların arazilerine imar izni verebileceğini söyledi. Bartın Valisi Sinan Güner de toplantıda Bartın-Ankara karayolu üzerindeki Bartın Üniversitesi Kutlubeyyazıcılar Kampüsü ile yeni yapılan yurtları, 400 yataklı devlet hastanesini ve yaklaşık 40 köyü kapsayan bir alanda elektrikten yaşayan mağduriyetlerin giderilmesi için bölgenin şehir enerji hattına bağlanacağını açıkladı.
2019 yılının ilk 3 ayında Bartın'daki yatırımların değerlendirildiği İl Koordinasyon Kurulu toplantısında hem Bartın Valisi Sinan Güner hem de Devlet Su İşleri (DSİ) 23. Bölge Müdürü Hayrettin Baysal, ildeki birçok kesimi yakından ilgilendiren çok önemli açıklamalarda bulundu. İlk olarak Vali Güner, Bartın-Ankara karayolu üzerindeki Bartın Üniversitesi Kutlubeyyazıcılar Kampüsü ile yeni yapılan yurtları, 400 yataklı devlet hastanesini ve yaklaşık 40 köyü kapsayan bir alanda elektrikten yaşayan mağduriyetlerin giderilmesi için bölgenin şehir enerji hattına bağlanacağını açıkladı.
Şehir enerji hattına bağlanacak
O bölgede 40 köyün enerjinin bir trafodan sağlandığını ve sık sık yaşanan elektrik kesintilerinden Bartın Üniversitesi başta olmak üzere bölgede yeni yapılan yurtların da etkilendiğini ifade eden Güner, “Bir önceki İl Koordinasyon Kurulu toplantısında Bartın-Ankara karayolu üzerindeki Bartın Üniversitesi Kutlubeyyazıcılar Kampüsü ile yeni yapılan yurtları, 400 yataklı devlet hastanesini de içine alan o bölgede enerji, içme suyu, kanalizasyon ve karayollarıyla ilgili önemli kararlar alınmıştı. Elektrik konusunda o bölgeyi Bartın-Kozcağız enerji nakil hattına yani şehir hattına bağlıyoruz. Yani o bölgedeki kurumların ve köylerin enerjisini ayrı bir nakil hattına bağlamış oluyoruz. Bu çok önemli bir konu. Üniversitemiz enerji konusunda o bölgede sorunlar yaşıyor. O bölgedeki 40 köyün enerjisi de bir trafoya bağlı. Bu çok önemli bir yatırım ve projeye başlandı. Devam ediyor” dedi.
Güner: “Bölgeye yeni kanalizasyon hattı yapılması gerekiyor”
Bölgedeki kanalizasyon sorununa da değinen Sinan Güner, “Kanalizasyon konusu yine o bölgede önemli bir konu. Burası artık Bartın Belediyesinin mücavir alanına girdi. Kanalizasyon konusunda Belediyemizin ve İl Özel İdaremizin lokal çözümleri var. Bartın Belediyesi buradaki kanalizasyon hattının bir parçası haline gelecek mi? Bu önemli bir soru. Bu bölgede yeni kanalizasyon hattının yapılması gerekiyor ve Belediyenin o bölgedeki alt yapı çalışmalarını değerlendirmesi gerekiyor” ifadelerinde bulundu.
Şuanda paket arıtma yapılıyor
Sinan Güner'in bu sözleri sonrasında İl Özel İdaresi Genel Sekreteri İbrahim Kayış bölgedeki Bartın Üniversitesi ve yurtların kanalizasyon sorunun paket arıtmayla giderilmeye çalışıldığını ifade ederken bölgenin ya Bartın'ın kanalizasyon hattına bağlanması ya da bölgeye ayrı bir kanalizasyon sisteminin kurulması gerektiğini söyledi.
Fırıncıoğlu: “Elimizden geleni yapmaya hazırız”
Bartın Belediye Başkan Vekili Hüseyin Fahri Fırıncıoğlu ise konuyla ilgili olarak bölge artık mahalle statüsüne girdiği için Belediye olarak ellerinden geleni yapmaya hazır olduklarını kaydetti.
Üst geçitlerde son durum!
Güner ayrıca toplantıda bölgede Karayollarının çalışmalarının hangi aşamada olduğunu da sordu. Güner, bölgede ana programlar dışında üst geçit ve kaldırım yapılmasına dair kararında olduğunu hatırlatırken Karayolları bölgedeki kız yurdunun önünde yapılan üst geçidin tamamlanıp hizmete açıldığını sağlık ocağının önünde yapılan üst geçitte de montaj çalışmalarının devam ettiğini ve bu üst geçidin de yaklaşık 10 gün sonra hizmete gireceğini ifade etti. İbrahim Kayış da bölgedeki kaldırım çalışmalarının devam ettiğini kaydetti.
Güner: “Bölgedeki su kaynakları değerlendirilmeli”
Sinan Güner Bartın Üniversitesini de kapsayan bölgedeki su sorunuyla ilgili de bilgiler verdi. Güner, Kutlubeyyazıcılar Kampüsündeki binaların su ihtiyacının karşılanması için bölgedeki önemli su kaynaklarının değerlendirilmesi ve bu konudaki sorunun en kısa sürede çözülüp bir sonraki İl Koordinasyon Kuruluna kadar bu su kaynaklarından hangilerinin nasıl değerlendirileceğine karar verilmiş olması gerektiğini vurguladı.
Özdemir: “Yurtlarda su sorunu bulunmuyor”
Güner toplantıda Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Ali Özdemir'deki bölge bulunan yurtların su sorunuyla ilgili bilgiler alırken Özdemir konuyla ilgili “Yurtlarımızda şuan itibariyle su sorunu yaşamıyoruz. Elektrik ve internet sorunumuzda bulunmamaktadır. Paket arıtma sistemiyle de yurtların arıtma ve kanalizasyon işleri devam etmektedir” bilgisini verdi.
“Bölgede taşımacılığı belediyenin yapması lazım”
Sinan Güner bölgede trafik sorunu olup olmadığına dair de toplantıda bilgiler aldı. Bunun üzerine İl Emniyet Müdürü Ogün Vural bölgede trafik konusunda şuan için bir sıkıntı olmadığını kaydederken Güner, “Burası köy statüsünden kalktığı ve Belediye sınırları içerisine girdiği için o bölgede taşımacılığı artık Belediyenin yapması lazım” ifadelerinde bulundu.
Eski kota düştü
Toplantıda Devlet Su İşleri (DSİ) 23. Bölge Müdürü Hayrettin Baysal, İl Koordinasyon Kurulu toplantısında Türkiye'nin en büyük ırmak ıslah projesi olan Bartın Irmağı Islah Projesinin kamulaştırma haritalarının Kozcağız'dan başlayarak şuanda hazırlandığını ve yine Bartın'da birçok insanı yakından ilgilendiren taşkın sel sınırının eski kota çekildiğini açıkladı. Baysal, Bartın Belediyesi'nin artık eski kottan bu sınırda kalan vatandaşların arazilerine imar izni verebileceğini söyledi.