Taner Yıldız'ın istifasını istedi
CHP Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu, Amasra Maden Araştırma Komisyonu'nda bakanlığı döneminde yaşanan maden facialarıyla ilgili herhangi bir hesap vermediğini belirterek Komisyon Başkanı Taner Yıldız'ın başkanlık görevinden istifası istedi.
14 Ekim 2022 tarihinde Bartın'ın Amasra ilçesinde yaşanan maden faciasının araştırılması için TBMM'de kurulan Araştırma Komisyonu'nun çalışmaları bugün devam etti. Komisyonda, CHP Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu Komisyon başkanı Taner Yıldız'ın bakanlık döneminde yaşanan maden facialarıyla ilgili herhangi bir hesap vermediğini belirterek, bu sebeple komisyon başkanlığından ayrılmasını talep etti. Bankoğlu konuşmasında, “Biz, şu an burada olmayan ama mevcut Komisyon başkanı olarak görevlendirilen kişinin komisyon başkanlığını kabul etmiyoruz. Şaibeli buluyoruz. Kendisinin bakanlığı döneminde, 301'i Soma faciasında olmak üzere, 405 madencinin hayatını kaybettiğini biliyoruz. Başta Soma sebebiyle hiçbir faciaya ilişkin ne adli ne siyasi olarak hesap vermeyen, toplum nezdinde aklanmamış bu kişinin bu komisyona başkanlık etmesi çok yanlış,” dedi.
Bankoğlu bir gün önceki komisyon konuşmasında da eski Enerji Bakanı Taner Yıldız'ın Amasra Maden Havzası'nın büyük bir kısmını rödovans usulüyle işleten Hattat Holding ile olan hemşerilik bağlarının altını çizmiş ve Amasra halkının TTK tarafından işleten havza bölümünün de kaza sonrası Hattat Holding'e devredilmesinden endişelendiğini belirtmişti.
“Başkanın üslup ve tavrı kabul edilemez”
Bankoğlu konuşmasında, komisyonun çalışma usulünün yenilenerek, müzakere ve tartışmaya daha açık bir hale gelmesini talep etti. Bir önceki oturumda milletvekillerinin hiçbirinin sorularına cevap alamadığını belirterek, “Biz burada her partinin vekili saatlerce, 4 buçuk saat konuştuk. Bakan yardımcısı tam sorularımıza cevap verecekti, tam müessesedeki havalandırmadaki sıkıntılardan bahsediyordu, komisyon başkanı rahatsız olarak bakan yardımcısının sözünü kesti. Ve apar topar komisyonu kapattı. Böyle bir usul olamaz. Hiçbir milletvekili sorusunun cevabını alamadı. Bakan yardımcısı havalandırma konusundaki ihmalleri itiraf ederken, komisyon başkanı tarafından engellendi. Komisyon başkanı bir nevi olayı örtbas etmeye çalışıyor gibi, adeta komisyondan kaçtı gitti,” dedi.
Bankoğlu komisyon başkanının milletvekillerinin sözünü de sık sık kestiğini belirterek, “Burada insanı temel alan bir komisyondayız. Burada her milletvekilinin söz hakkı var. İştişare ve müzakere etmek zorundayız. Ancak, sayın komisyon başkanının sürekli sözümüzü kestiği gibi, bir de milletvekillerine parmak sallama seviyesinde bir tavır sergiliyor. Bu kabul edilemez. Bu tavır, komisyonun şeffaf ve sağlıklı bir şekilde çalışmasına engel oluyor,” dedi.
Bankoğlu konuşmasını, “Eğer siz bu komisyonun da Soma komisyonu gibi olmasını ve raporlarının tozlu raflarda kalmasını istiyorsanız, biz buna müsaade etmeyiz. Böyle bir şeye tanıklık da etmeyeceğiz. Burada şaibeli bir bakanı aklamak ve Soma'daki gibi olayı kapatmak arzusundaysanız, biz asla izin vermeyeceğiz. Bunu da söylemiş olalım,” diyerek komisyon başkanı Taner Yıldız'ı istifaya davet etti.
Bartın milletvekili, müessesede üretimin durdurulduğunu, ancak müessesede halen 540 çalışan işçi olduğunu ve bu işçilerin de yaşanan facia sonrasında zorla izne çıkarıldıklarını kaydetti. Bu süreçte 42 arkadaşını yitirmiş madencilerin yıllık izinlerinden kullanmak zorunda bırakıldıklarını, kimi işçilerin izin borçlandığını belirterek, madencilerin idari izinli sayılmaları gerektiğinin altını çizdi.