TABİAT TURİZMİ MASTER PLANI TAMAM 

Uygulama eylem planı geliyor

Nevin Özbakan

Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürü Nurettin Taş, Bartın'da doğa turizmi, ekoturizm, taşıma kapasitesi sürdürülebilir kalkınma ve kırsal kalkınmayı geliştirecek olan Tabiat Turizmi Master Planının bitirildiğini açıkladı. Taş, master planının yanında ilgili kurum ve kuruluşlar ile sivil toplum örgütlerinin görüşlerinin de alınacağı bir uygulama eylem planının da yapılacağını söyledi.

Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürü Nurettin Taş, Bartın'da doğa turizmi, ekoturizm, taşıma kapasitesi sürdürülebilir kalkınma ve kırsal kalkınmayı geliştirecek olan Tabiat Turizmi Master Planının bitirildiğini açıkladı. Bartın'ın eşsiz tabiat güzelliklerine sahip olduğunu ifade eden Taş, “Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğü olarak orman sahalarının geliştirilmesi gibi korunan alanların oluşturulmasının yanı sıra sokak hayvanları gibi alanlarda da düzenlemeler yapmaktayız. Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğü olarak ülkemizin her köşesinde tabi alanlarımızı, türlerimizi ve tabi yaşamı korumak ve yerinde desteklemek için tüm birimlerimizle özveriyle çalışmaktayız. Bartın eşsiz tabiat güzelliklerine sahip olan bir ilimiz ve genel müdürlük olarak ta temel maksadımız bu güzellikleri korumak aynı zamanda da vatandaşlarımızın istifadesine sunmaktır” dedi.

GÜZELCEHİSAR LAV SÜTUNLARI ARTIK TABİAT ANITI

Güzelcehisar lav sütunlarının Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun talimatıyla tabiat anıtı ilan edildiğini dile getiren Nurettin Taş, “Bugüne kadar pek çok yatırımı Bartınlıların hizmetine sunduk. Yapmış olduğumuz ve planladığımız yatırımları da yine Bartın'daki vatandaşlarımızla paylaşmaktan büyük mutluluk duymaktayız. Bartın'da bir milli parkımız ve 3 tane tabiat anıtımız vardı. Şimdi bu 4 tabiat anıtı oldu. Güzelcehisar lav sütunları tabiat anıtı ilan edildi. Bunun dışında Bartın'da 1 yaban hayatımız 14 tane de avlanma sahamız bulunmaktadır. Tabi Bartın'da korunan alanlardan en önemlisi de Küre Dağları Milli Parkımızdır ki burada günlük kullanım alanları, yürüyüş yolları ve tur güzergahlarının projelendirme işini bitirilmiştir. Ulukaya ziyaretçi merkezi yaptık ve çevre düzenlemesini bitirdik. Dizlermezeci, Başköy Ulus Çerçi Köyü giriş noktasındaki 4 tane giriş kontrol ünitesi yaptık. Ayrıca bilgilendirme ve yönlendirme tabelaları da diktik” şeklinde konuştu.

DOĞAL 19 BİN 300 ADET KANATLI HAYVAN SALINDI

Bartın'da tabiat hayatının desteklenmesi kapsamında da çalışmalar gerçekleştirdiklerini dile getiren Taş, “Ulus'ta Kocagöz Konağı Etnografya Müzesi dönüşüm projesi kapsamında bakım ve onarımını da gerçekleştirdik. Korunan alanlarda yaptığımız hizmetlerle birlikte tabiat hayatının desteklenmesi noktasında ise tabiat yaşam alanlarına 19 bin 300 adet kanatlı hayvan saldık. Aynı zamanda bunların beslenmesi anlamında yemleme çalışmalarına devam ediyoruz. Bartın'da yine av ve avcılıkla ilgili bütün çalışmalarımıza da devam ediyoruz. Biyolojik çeşitlilik konusunda da bu yıl çalışmalarımızı Bartın'da bitireceğiz. Bu çalışmalar bittikten sonra biyo-kaçakçılıkla ilgili bilgilendirme çalışmalarını gerçekleştireceğiz” ifadelerinde bulundu.

YENİ GELİR KAYNAKLARI AÇILACAK

Master planının yanında ilgili kurum ve kuruluşlar ile sivil toplum örgütlerinin görüşlerinin de alınacağı bir uygulama eylem planının da yapılacağını kaydeden Taş son olarak “Bütün bunları yaparken biz Bartın'ın tabiat turizmi master planını bitirdik. Aynı zamanda bu tabiat turizmi master planının yanında da uygulama eylem planı yapıp bunu bitecek ve ilgili kamu kurum ve kuruşlarıyla ve sivil toplum örgütleriyle buna son halini vereceğiz. Burada hem eko-turizmi geliştireceğiz hem de halkımıza yeni gelir kaynakları açacağız” açıklamasında bulundu.

5 İL İÇİN MASTER PLANI HAZIRLANDI

Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğü Bartın'ın yanı sıra Sinop, Kastamonu, Karabük ve Zonguldak için de doğa turizmi master planı hazırladı. Bartın için hazırlanan planın ön söz kısmında ise şu ifadeler yer aldı:

“Doğal alanlarda turizmin planlanması ve yönetimi çok önemli ve hassas bir husustur. Doğa turizmi planlaması; doğa turizmi arzının ve talebinin kırsal kalkınma yönünden analizi, talebin ve arzın miktarı ve şeklinin doğayı korumayı garantilemek için taşıma kapasitesi ile sınırlandırılması, SWOT ve benzeri analizlerden hareketle stratejik uygulama kararlarının alınması, kıyas metodu ile başarı faktörleri analizi, stratejiler ve Stratejik faaliyetler (eylem planı) gibi çalışma aşamalarını içermektedir.

İŞTE PLANDA DİKKAT EDİLEN ÖZELLİKLER!

Planlamada; Doğa Turizmi, Ekoturizm, Taşıma kapasitesi, Sürdürülebilir kalkınma, Kırsallık, Kırsal miras, Kırsal kalkınma, Ekosistem, Eşsizlik, İmaj, Markalaşma ve Kümelenme gibi kavramlar sıkça kullanılan terimlerdir. Planlamada şu hususlara dikkat edilmiştir; Doğa Turizmini geliştirme planlarının doğayı rant kaynağı olarak görmemesi, doğa Turizminden beklentilerin, uygulanabilir ve sürdürülebilir seviyeden daha fazla yükseltilmemesi, doğanın doğası ile oynanmaması ve karşılıklı zarar görme sonucunun çıkmaması, herkesin doğanın içinde sorumluluklarını bilmesi, başkalarına hatırlatması (otokontrol) ve kamu duyarlılığının gelişmesi, doğada yapılan tüm turizm etkinliklerinin gözetlenebilir şeffaflıkta uygulanması, doğa turizminin ve değerlerinin garanti edilmesi açısından, doğayı etkileyen yatırımlarda doğaya pozitif ayrımcılık yapılması, doğa turizminden elde edilecek gelir imkânlarının kırsal kalkınma maksadına hizmet etmesidir.”

LAV SÜTUNLARI NASIL OLUŞTU?

Peki Bartın'ın dördüncü anıtı ilan edilen Güzelcehisar'daki 80 milyon yıllık lav sütunlarının özelliği ne? Nasıl oluştu?

Tarih ve doğanın iç içe olduğu Güzelcehisar, Bartın'a 17 kilometre uzaklıkta. Güzelcehisar'ı 80 milyon yıllık lav sütunları daha da anlamlı hale getirmiş. Lav sütunları şu şekilde gelişmekte. Bugün bilinen Karadeniz dağ kuşağı, günümüzden 80 milyon yıl önce volkanların yer aldığı bir yay şeklinde idi. Bölge derin bir vaziyette Tetis Okyanusu ile kaplıydı. Anılan okyanus tabanının kuzey yönünde dalıp batması, her iki tabanın yerin derinliklerinde eriyip yüzeye çıkması sonucunda, Bulgaristan sınırında başlayıp Gürcistan'a kadar varan bir alanda, volkanlar serisine sebep olmuştur. Volkanlardan akan lavlar soğuyup kristalleşerek kaya haline dönüşürken, soğuma ve katılaşmanın doğal sonucu olarak büzülmüştür. İşte bu büzülme kayada gerilim yaratmaktadır. Bunun doğal sonucu olarak çatlaklar meydana gelmiş ve bu çatlaklar giderek büyümüştür. Altıgen, beşgen ya da dörtgen biçimli bir yapıya dönüşen bu düzgün geometrik yapıya Lav Sütunu adı verilmektedir.

DÜNYANIN ENDER GELİŞMİŞ DOĞAL OLUŞUMLARI

Güzelcehisar lav sütunlarının çapları 50-100 santim olup, boyları 30 metrenin üzerindedir. Kuzey İrlanda, İskoçya ve Kalifornia'da bulunan lav sütunları koruma altına alınarak doğal miras kabul edilmişlerdir. Türkiye'de Jeolojik Miras Envanteri Önerileri içeresinde bulunan Güzelcehisar lav anıtları, dünyanın ender gelişmiş doğal oluşumlarındandır. Kalifornia'daki Devil's Postpile doğal anıtı her yıl dünyanın dört bir yanından gelen yüz binlerce turist tarafından ziyaret edilmektedir.

Bakmadan Geçme